Cui nu i se aplică interdicțiile privind internările și consultațiile? Precizări de la DSU!

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat, menționează că interdicțiile privind internările și consultațiile în perioada stării de urgență se aplică pe baza analizei medicului curant de specialitate și subliniază că nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic.

Comunicat integral al DSU

Având în vedere numeroasele solicitări ale pacienților și cadrelor medicale referitoare la aplicarea art. 1 din Ordinul Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74553/07.04.2020, facem următoarele precizări :

Prevederile art. 1 se referă la asistența spitalicească acordată în unitățile publice sau private precum și la asistența medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurilor ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Interdicțiile prevăzute art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut și automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice:

– necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau

– necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.

Spre exemplu, Articolul 1 nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales.

În concluzie:
NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii.

Image may contain: text

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. ‘ Popor tâmpit … ‘ nu am fost în stare să înțelegem nimic, ‘noroc’ că Arafat are explicația la el !!!

  2. In haosul creat de dumneata, domnule ca Arafat, mor oamenii de bolile lor obișnuite sau de bătrânețe, după care sunt declarați morți de covid și li se profaneaza cadavrele .

  3. Îi doresc domnului Arafat și nu numai lui să aibă tot piciorul drept în ghips și după o lună de la fractură să nu fie primit în control la spitalul unde i s-a pus piciorul în ghips. Să -l care pe scări opt etaje echipajul unei ambulanțe particulare, să-l ducă la o policlinică particulară pentru radiofrafie și să-l ducă acasă pe scări opt etaje. Apoi să-i transmită radiografia doctorului prin telefon. Și la sfârșit să se întrebe de ce a plătit asigurări de sănătate o viață dacă a fost nevoit să plătească ambulanța și radiografia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.