Cultura românească pe simezele europene

Trei ilustratori români la “Festivalul de bandă desenată” de la Bruxelles

Ilustratorii români Ileana Surducan, Maria Surducan şi Mihai Timoşenco au animat standul EUNIC Bruxelles din cadrul Pavilionului internaţional al Festivalului de bandă desenată, care a avut loc în Parcul regal din Bruxelles, în weekendul 4 – 6 septembrie.

Ateliere interactive animate de cei trei ilustratori români, sesiuni de autografe şi desene la minut, prezentări şi miniexpoziţii de bandă desenată românească au fost propuse publicului pasionat de cea de-a 9-a artă. Ileana Surducan a prezentat proiectul Bandă desenată fără cuvinte, care transcende graniţele culturale şi lingvistice.

Expoziţia Merele de aur a Mariei Surducan a reluat desenele realizate de această artistă pentru ilustrarea basmului Prâslea cel voinic şi merele de aur (Editura Vellant, 2013).

Albumul de benzi desenate Erou din întâmplare (Lvov, 2014), ilustrat de artistul român Mihai Timoşenco şi adaptat de jurnalistul francez Cyril Horiszny după romanul cu acelaşi titlu al scriitorului clasic ucrainean Ivan Franko, transpune povestea unui om obişnuit prins în vârtejul revoluţiei de la 1848 din Lvov, Ucraina.

Standul EUNIC Bruxelles a reunit 21 de artişti de bandă desenată din 6 ţări europene: Ţara Bascilor (Spania), Estonia, Franţa, Ungaria, Polonia şi România.

Festivalul de bandă desenată de la Bruxelles atrage anual peste 100.000 de vizitatori şi programează manifestări de amploare: spectacole stradale, Noaptea Benzilor Desenate, proiecţii de filme de animaţie, conferinţe şi dezbateri despre banda desenată şi ilustraţia de carte.

Evenimentul este organizat de EUNIC Bruxelles (reţeaua europeană a institutelor culturale naţionale din Bruxelles) în colaborare cu VisitBrussels. ICR Bruxelles exercită în 2015 preşedinţia EUNIC Bruxelles.

Norman Manea, la Festivalul Internaţional de Literatură Berlin

Norman Manea

În perioada 9 – 19 septembrie va avea loc în capitala Germaniei cea de-a 15-a ediţie a prestigiosului Festival Internaţional de Literatură Berlin (Internationales Literaturfestival Berlin – ILB), cu participarea a peste 200 de scriitori din întreaga lume. În calitate de partener al Festivalului, Institutul Cultural din Berlin susţine prezenţa scriitorului Norman Manea la ediţia din acest an.

Festivalul Internaţional de Literatură Berlin a devenit o manifestare tradiţională pentru capitala germană. A fost inaugurat în anul 2001 cu concursul Fundaţiei Peter Weiss, al cărei scop este punerea în discuţie în faţa unui public larg a relaţiei dintre cultură şi politică. Festivalul reuneşte în fiecare an nume importante pe plan internaţional. Scriitori români precum Radu Aldulescu, Filip Florian, Matei Florian, T.O. Bobe, Svetlana Cârstean, Dan Sociu, Cosmin Manolache au participat la rândul lor la ediţiile precedente ale Festivalului.

Cu prilejul prezenţei marelui scriitor Norman Manea în Germania, ICR Berlin organizează pe 16 septembrie o seară literară şi o întâlnire a autorului cu publicul german, în spaţiile proprii. Cu această ocazie va fi prezentat noul volum a lui Norman Manea Wir sind alle im Exil (Suntem cu toţii în exil), apărut în acest an la editură germană Hanser, volum ce aduce în discuţie contradicţiile unei vieţi trăite între vest şi est, precum şi legătura dintre exil, limbă şi comunicare.

Norman Manea (n. 1936) este unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani, personalitate recunoscută la nivel internaţional, nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură. Este profesor de literatură europeană la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În anul 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării titlului de Literary Lion al bibliotecii. În 2002 i s-a atribuit Premiul Internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger, pentru Întoarcerea huliganului. În 2010 a primit distincţia Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres din partea guvernului francez, iar în anul următor prestigiosul premiu literar Nelly Sachs, oferit de oraşul Dortmund. În 2012 a obţinut Premiul Naţional pentru Literatură, acordat de către Uniunea Scriitorilor din România pentru anul editorial 2011.

Scriitorul Norman Manea este cunoscut în Germania şi datorită faptului că este publicat la prestigioasa editura Hanser, editura la care sunt publicaţi printre alţii scriitori precum Herta Müller şi Milan Kundera.

Artă contemporană românească la “ArtInternational” Istanbul

Dan Măciucă, Erupţie

Vineri, 4 septembrie, a avut loc la Halic Congress Center din Istanbul deschiderea Târgului Internaţional de Artă Contemporană ArtInternational, ce s-a desfăşura în perioada 4-6 septembrie. Galeria de artă contemporană Zorzini a fost prezentă la ArtInternational cu lucrările a doi artişti români emergenţi, Dan Măciucă şi Ioan Popdan.

ArtInternational, aflat la cea de a treia ediţie, este un târg internaţional de artă contemporană ce se desfăşoară în fiecare an la Halic Congress Center. Anul trecut, la târg au luat parte 77 de galerii din 24 de ţări, 85% dintre participanţi fiind din afara Republicii Turcia. Organizatorii au raportat un număr de 22.000 de vizitatori şi o largă acoperire în presa locală şi internaţională: 222 articole de ziar, 114 articole în reviste de specialitate, 15 reportaje radio/tv. La cea de a doua ediţie a târgului, desfăşurată în anul 2014, s-au raportat vânzări de opere de artă în valoare de câteva milioane de euro.

La ediţia din acest an au luat parte 88 de galerii, dintre care 75 din afara Republicii Turcia.

Dan Măciucă este un pictor expresionist abstract, ce relizează pictură contemporană folosind mijloace clasice, în vreme ce Ioan Popdan foloseşte ulei sau materiale neconvenţionale, cum ar fi bitumul, pe pânză. Zorzini Gallery a propus un duo-show al artiştilor români, totalizând 12 lucrări.

În ultimii 10 ani, piaţa de artă contemporană din Istanbul s-a dezvoltat în mod exponenţial, devenind unul din cele mai importante centre internaţionale pentru artişti, curatori, colecţionari şi iubitori de artă. Astfel, putem menţiona influenţa pe care o are în domeniu Bienala de Artă Contemporană de la Istanbul, precum şi târgurile de artă contemporană Contemporary Istanbul şi ArtInternational.

În anii precedenţi, ICR Istanbul a sprijinit participarea artiştilor români selectaţi în cadrul Bienalei de Artă şi a oferit suport logistic galeriilor ce au luat parte la ediţiile Contemporary Istanbul din anii 2012 şi 2014. Anul acesta, institutul se află la o primă colaborare cu ArtInternational, sprijinind participarea Zorzini Gallery în cadrul târgului de artă contemporană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.