Cum a ajuns PSD în scandalul Facebook

Facebook a pierdut atât la nivel de imagine, cât și evaluarea la bursă în scandalul pornit de la Cambridge Analytica. Dezvăluirile au ajuns și la PSD.

Cambridge Analytica este compania care ar fi folosit informații colectate de pe Facebook în campanii electorale. Datele au ajutat compania să livreze reclame fix pe profilul utilizatorilor. Tipul acesta de analizare presupune crearea unor profiluri psihografice. Deși s-a discutat despre acțiunile acestei companii încă de după alegerea lui Donald Trump, subiectul a revenit în actualitate mai puternic acum datorită unei surse din interior. În câteva zile, în acest scandal a ajuns să fie pomenit și PSD.

Rupert Wolfe Murray, consultant britanic, este primul care a menționat PSD în contextul Facebook vs Cambridge Analytica. El a fost citat de Associated Press că ar fi fost contactat de Mark Turnbull, unul dintre directorii Strategic Communication Laboratories (SCL), compania care controlează Cambridge Analytica. Totodată, Turnbull este omul responsabil de activitățile Cambridge Analytica în zona politică. Murray a fost căutat în 2016 pentru campania electorală din România, ca să se implice în stabilirea unor relații cu PSD.

Turnbull i-a schițat, într-un e-mail, planul: două persoane în echipa de campanie a PSD. Ar fi fost un strateg politic și specialist în comunicare, care să ofere consultanță și asistență în campanie la nivel de branding, mesaje, PR, relații cu presa, dar și prezență în online. Perioada de lucru pentru PSD ar fi fost de două-trei luni.

După cum spune Murray, a refuzat implicarea pe motiv că n-ar fi dorit să-și strice imaginea. Mai departe, PSD a câștigat și fără utilizarea Facebook, cel puțin nu prin uneltele Cambridge Analytica sau SCL.

De ce vorbește consultantul abia acum

Murray a fost convins, după cum relatează pe site-ul Emerging Europe, de Channel 4 și înregistrarea cu camera ascunsă pe care televiziunea a difuzat-o cu Alexander Nix, director executiv Cambridge Analytica. Acesta se lăuda că au avut o operațiune sub acoperire într-o țară din Europa de Est. Murray s-a gândit că este România și, implicit, ar fi fost tras în scandalul politic.

L-a întrebat și pe Turnbull dacă a câștigat vreun contract cu PSD. „El a spus că n-a lucrat pentru niciun partid politic din România“, a menționat Murray. Totodată, și Liviu Dragnea, președintele PSD, a negat că ar fi apelat la serviciile Cambridge Analytica (fără a da mai multe detalii dacă totuși a apelat la serviciile vreunei companii similare).

„Asta nu înseamnă că e adevărat, așa cum Cambridge Analytica a spus pe Channel 4 că rolul lor într-o țară (nemenționată) din Europa de Est a fost intermediat de un subcontractor“, a mai spus Murray.

Ce spune Facebook despre Cambridge Analytica

În prezent, autoritățile britanice investighează compania. Mai mult, Congresul SUA i-a cerut lui Mark Zuckerberg, fondator Facebook, explicații. De asemenea, și britanicii vor explicații, împreună cu toată lumea. Lui Zuckerberg i-a luat câteva zile până când a venit cu câteva puncte de vedere. Pe scurt, Cambridge Analytica a exploatat Facebook așa cum rețeaua socială a permis.

Răzvan Băltărețu

Preluare de pe playtech.ro

Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Au gresit si ei la PSD,parca iti intra tot timpul cartea necesara?Asa e cand ai consilieri israelieni,nu stii unde dai si unde crapa…

  2. Stimati tovarasi si pretini, a trecut vremea comunismului si a traiului in ilegalitate, asa ca puteti sa mai semnati ceeace publicati. Sau poate va este si voua sila de continut ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.