Cum a dovedit CNSAS minciuna lui Mircea Dumitru

CNSAS a publicat luni, 17 iulie 2017, un document senzaţional chiar pe site-ul instituţiei: o nouă Adeverinţă care confirmă că academicianul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, fostul ministru al Educaţiei, a fost informator al Securităţii comuniste, avînd numele de cod „NEGULESCU II”. Nu a făcut însă poliţie politică, precizează CNSAS, dar asta este cu totul şi cu totul altceva!

Înainte de a vă prezenta întreg documentul emis acum de CNSAS (căci există o mică istorie a acestui caz), facem precizarea că în 2007 CNSAS a emis o primă Adeverinţă în care se spunea că, pînă în acel an, nu existau „elemente de colaborare ale titularului cu poliţia politică comunistă”:

Mircea Dumitru a minţit în 2016 că nu a avut nici o colaborare cu Securitatea

Drept urmare, Mircea Dumitru a postat Adeverinţa din 2007 pe site-ul Universităţii Bucureşti, spunînd peste tot că are „adeverinţă” că nu a colaborat cu Securitatea. Numai că, în octombrie 2016, bazîndu-se pe surse din cadrul CNSAS, ziarele „Evenimentul zilei” şi „Adevărul” au publicat informaţia că, totuşi, Mircea Dumitru (la acea dată ministru al Educaţiei în guvernul Cioloş) ar fi semnat un „Angajament” cu Securitatea, în octombrie 1980, cînd era student la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti, luîndu-şi numele conspirativ „NEGULESCU”! Era indicat chiar numărul dosarului de reţea: R 79832.

Reacţia lui Mircea Dumitru a fost una vehementă. În revista „22” din 4 octombrie 2016, Andreea Pora a publicat articolul „Mircea Dumitru: Totul este o calomnie, nu am colaborat niciodata cu Securitatea, am si decizie”, în care sînt reproduse şi declaraţiile ministrului Mircea Dumitru! Iată-le:

– „Nu am colaborat niciodată cu Securitatea”.

– „Nu am fost colaborator al Securităţii, nu am făcut poliţie politică, am adeverinţă în acest sens de la CNSAS din 2007, după ce Consiliul a primit toate arhivele”.

– „Mi s-a arătat un document, un fel de cerere-adeziune, care nu era semnată de mîna mea”. S-a făcut o expertiză grafologică pentru a se vedea dacă scrisul din acel document era al meu şi rezultatul a fost că nu era. După aceea, am primit decizia de necolaborare”.

– „Nu a încercat nimeni să mă racoleze atunci, nu m-am întîlnit cu nicio persoană care să se fi recomandat drept ofiţer de Securitate”.

Să reţinem aceste declaraţii publice făcute de Mircea Dumitru în octombrie 2016, căci, după cum veţi vedea, ele conţin minciuni grosolane, în care academicianul, rectorul şi ministrul Mircea Dumitru nega orice legătură cu Securitatea sau cu vreun ofiţer de Securitate! Nu a avut nici măcar prudenţa în faţa unei ştiri care conţinea şi infromaţii concrete: numărul de dosar de reţea, numele conspirativ şi existenţa Angajamentului.

Documente noi ajunse la CNSAS confirmă că Mircea Dumitru a fost informatorul Securităţii

Iată însă că acum CNSAS emite o nouă „Adeverinţă”, în care precizează că de la data eliberării primei adeverinţe au apărut documente noi din dosarul „MIRCEA DUMITRU”! De data aceasta, se menţionează existenţa „Angajamentului” semnat de Mircea Dumitru, se confirmă numele conspirativ „negulescu” şi sînt precizate chiar turnătoriile acestuia în legătură cu studenţii străini! Iată documentul:

Concluzia CNSAS din această nouă Adeverinţă este că lui Mircea Dumitru „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii, în sensul legii”, adică nu a făcut poliţie politică. Asta nu înseamnă că nu a fost „turnător” al Securităţii sau că nu a avut o relaţie cu ofiţerii de Securitate, întrucît chiar CNSAS oferă amănunte despre această relaţie a lui Mircea Dumitru!

Ne amintim că în octombrie 2016, pentru revista „22”, Mircea Dumitru spusese: „Nu a încercat nimeni să mă racoleze atunci, nu m-am întîlnit cu nicio persoană care să se fi recomandat drept ofiţer de Securitate”!

Iată, însă, că în noua Adeverinţă emisă de CNSAS se spune că a apărut „un document nou identificat în dosarul D 8833 care schimbă radical conţinutul primei analize pe baza căreia i-a fost eliberată lui Mircea Dumitru Adeverinţa din anul 2007. Pentru că Mircea Dumitru devenise în 2016 ministru al Educaţiei, Direcţia de specialitate din cadrul CNSAS a făcut o nouă verificare, concluziile fiind înscrise în „Nota de constatare” nr. DII/I/1781/19.10.2016, în care se precizează că Mircea Dumitru nu numai că a fost contactat de organele de Securitate, dar oferă şi amănunte despre colaborarea acestuia cu ofiţerii Securităţii, ceea ce contrazice declaraţiile publice ale noului ministru de atunci! Este cît se poate de clar că ziariştii de la „Evenimentul zilei” şi „Adevărul” aveau informaţii corecte provenite pe surse de la CNSAS cînd, în 4 octombrie 2016, afirmau că „Mircea Dumitru dădea informaţiii despre studenţii români şi străini sub numele de cod „Negulescu”!

Ce ne spune acum CNSAS în „Adeverinţa” emisă în 4 iulie 2017 şi publicată în 17 iulie 2017, adică acum cîteva zile? Iată o sinteză a documentului de mai sus:

– la verificarea din 2016, s-a constatat că a apărut „un document nou identificat în dosarul D 8833”: este vorba despre un „Proces-verbal de predare-primire a reţelei informative între doi ofiţeri de Securitate”, în care, la poziţia 2, apare la „COLABORATORI” şi „Dumitru Mircea – 14.06.1960”. Este o mică problemă aici, căci, din CV-ul depus la Universitatea Bucureşti, aflăm că Mircea Dumitru s-a născut în iulie 1960, nu în iunie 1960, iar acest lucru trebuie neapărat lămurit de CNSAS.

– Mircea Dumitru a fost recrutat de Securitate cînd era student al Facultăţii de filosofie

– în 23.10.1980, Mircea Dumitru a semnat un Angajament, fiindu-i atribuit numele conspirativ „NEGULESCU II

– la fila 5 din dosar există o „Notă de relaţii” semnată olograf de Mircea Dumitru, în care precizează cercul de studenţi cu care avea relaţii mai apropiate

– la fila 9 din dosar există un „Plan de dirijare a sursei Negulescu”, adică Mircea Dumitru, pentru aflarea de informaţii despre un student chilian

– există şi două „Note de analiză” emise în 23.04.1986 de cpt. Danilevici Dumitru în care se precizează că Mircea Dumitru a furnizat doar 5 „Note informative cu valoare pentru organele de Securitate”.

Informaţiile date acum publicităţii de CNSAS contrazic flagrant declaraţiile lui Mircea Dumitru din octombrie 2016, cînd, fiind ministru al Educaţiei, spunea că nu a încercat nimeni din Securitate să-l racoleze şi nici nu a cunoscut pe nimeni care să se fi recomandat ca fiind ofiţer de Securitate!

Ceea ce surprinde la prima vedere este lipsa „Notelor informative” din dosarul lui Mircea Dumitru, toate referirile din această Adeverinţă provenind din rapoarte şi Note de relaţii întocmite de ofiţerii de Securitate! Nu este însă singura situaţie ciudată de acest fel, cea mai cunoscută fiind cea din dosarul de Securitate ce o priveşte pe CATRINEL PLEŞU (PETRULIAN), soţia lui Andrei Pleşu, care a fost racolată de DIE, atribuindu-se numele conspirativ „MARIA”, aşa cum rezultă din Adeverinţa CNSAS nr. 748/22.02.2011!

Poate că nu întîmplător au dispărut aceste documente (Notele informative) atît din dosarul lui Mircea Dumitru, cît şi din dosarul lui Catrinel Pleşu. Într-un interviu, Catrinel Pleşu vorbea despre documente de la CNSAS în care citise cum era urmărită, însă nici unul dintre acestea nu a mai fost găsit în dosarul său informativ!

Fără a face vreo acuzaţie, precizăm că Andrei Pleşu a făcut parte din CNSAS în perioada 2000-2004, iar Mircea Dumitru a fost între anii 1998 – 2001 membru, „Fellow”, la New Europe College, Bucureşti, şcoala condusă chiar de Andrei Pleşu. Cei doi au fost colegi şi la Facultatea de filosofie între 1991-1997, unde Mircea Dumitru a ajuns decanul instituţiei începînd cu anul 2000.

Cu titlul informativ, precizăm că Mircea Dumitru a fost între 1987-1988 instructor la Casa Pionierilor, Buftea, sectorul agricol Ilfov, după care, brusc, ajunge asistent universitar suplinitor la Institutul Politehnic Bucureşti, de unde este luat ca redactor la „Humanitas”, editură patronată de Gabriel Liiceanu, editură făcută cadou imediat după Revoluţie chiar de către Andrei Pleşu, pe atunci ministrul Culturii! Şi Gabriel Liiceanu a fost profesor la Facultatea de Filosofie încă din anul 1992, fiind şi el coleg cu Mircea Dumitru.

După apariţia acestei noi Adeverinţe a CNSAS, rămîne ca Mircea Dumitru, ajuns acum rectorul Universităţii Bucureşti şi membru al Academiei Române, să facă noi precizări despre colaborarea sa cu Securitatea, căci declaraţiile sale din octombrie 2016 nu mai sînt valabile decît ca minciuni dovedite! Este cît se poate de clar că a fost racolat de Securitate, că a dat relaţii despre studenţii străini din vremea cînd el însuşi era student, că avea chiar numele conspirativ „NEGULESCU”. Deci, afirmaţia sa că nu a cunoscut nici o persoană care să se fi recomandat ca fiind ofiţer de Securitate este complet falsă!

Reamintim că încă din anul 2007, cînd, chiar aici, în Cotidianul, i-a luat apărarea lui Gabriel Liiceanu în faţa acuzaţiilor de plagiat, am prezentat dovada că Mircea Dumitru a semnat ca „traducător din limba germană” pe cartea lui Wittgenstein, „Cercetări filozofice”, apărută la „Humanitas”, deşi, în propriul CV, scria că nu cunoaşte limba germană! Am reluat aceste acuzaţii şi în 2016, în articolul Mircea Dumitru a tradus o carte din germană, deşi recunoaşte că nu ştie limba”, apărut în Cotidianul, cînd am publicat şi e-mail-urile pe care mi le trimitea Mircea Dumitru în 2007, în care încerca să-mi cîştige bunăvoinţa.

Cert este că noua Adeverinţă publicată de CNSAS în 17 iulie 2017 îl obligă pe Mircea Dumitru să ofere opiniei publice, celor de la Universitatea Bucureşti şi de la Academia Română atît explicaţii despre colaborarea sa reală cu Securitatea, cît şi despre faptul că a minţit atunci cînd a negat orice legătură cu Securitatea! Sînt chestiuni obligatorii, pe care nu mai poate să le lase nelămurite, la nivelul unui Aristotel al traforajului, cum i se mai spunea acum ceva timp. Ca să nu mai spunem că, deţinînd funcţii atît de importante, declaraţiile sale mincinoase ar putea să fie interpretate ca fiind chiar „fals în declaraţii”, ceea ce poate să ducă la acuzaţii penale, nu numai morale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.