Cum ar putea Vâlcov să scape de extrădarea în România

Foto: Playtech

Ex-ministrul Darius Vâlcov, condamnat în România la 6 ani de închisoare pentru corupție, s-a predat la o secție din Napoli, adică în raza unei instanțe cu tradiție în respingerea extrădărilor.

Vâlcov a ales să se predea în Napoli, iar strategia lui pare să fie foarte bine gândită, deoarece în Napoli funcționează și Curtea de Apel care are deja o tradiție în a refuza extrădările în România, scrie Digi24. Cel mai cunoscut caz este al lui Dragoș Săvulescu, care nu a putut fi adus în țară pentru că judecătorii din Napoli nu au fost de acord.

Surse Digi24 care se ocupă de problema extrădărilor în România spun că în Bari ar exista o industrie a avocaților care au învățat cum să speculeze legea italiană, astfel încât să obțină refuzuri de extrădare.

De altfel România nu ar fi singura țară care e în astfel de situații, ar fi sute de cazuri asemănătoare din Germania și Austria. România are 22 de fugari care se ascund în nouă țări, iar cei mai mulți – 11 – sunt în Italia.

Autoritățile române au transmis pe canale oficiale celor de la Roma să încerce să grăbească localizarea acestuia, pentru a evita o eventuală migrare a fostului oficial român către zona de sud a Italiei, având în vedere precedentele cazuri de acest fel cu persoane cunoscute din România, care au fost condamnate definitiv, dar instanțele italiene au refuzat extrădarea lor către București.

Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv la șase ani de detenție pentru corupție, un dosar început în 2015 și care s-a încheiat prin hotărâre definitvă la începutul lunii, o decizie prin care magistrații români au hotărât și confiscarea unor sume importante de bani, dar și a peste 170 de tablouri, pe care Vâlcov le cumpărase din bani primiți mită.

Sursa citată mai scrie că în Italia se ascund jumătate dintre condamnații fugari din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

 1. O fi știind omul ceva, doar n-o fi băgat gonetă degeaba până-n Italia, ca să ce, să se predea la poteră.. când putea s-o facă liniștit, din sânul penthausului personal din Ro, fără să intre la atâta cheltuială cu transportul, plus bagajele de mână.
  Acu’ mă întreb anșea.. ca omu’, cum se scrie corect: Napoli, sau na polii?
  Răspunsul la această întrebare va da și răspunsul la orice extrădare.

 2. Romania nu are justitie si Italia bine face ca nu pune botul la „judecatile #progresiste” spontane-la-ordin…
  De altfel, si in presa noastra #independenta# e zbatere mare in acest caz, dar cand a fost vorba de omul sistemului mafiot si corput al #sekuritatii stalului# (Puiu Popoviciu-mafiotul pdl/pnl/sri – care se „ascunde” la vedere in UK), presa a tacut chitic…
  Darius Valcov a fost condamnat pentru ca „#stimnoi” (de fapt, a fost singurul ministru de finante care le-a aratat stapanilor Romaniei ca se poate si altfel, banii tarii pot fi folositi pentru popor… cine pune botul la mizeriile #progresiste cu tablorui, aur si cimitire e spalat pe creieras) … si Dragnea a fost condamnat pentru acelasi lucru: devenise prea incomod pentru stapanii Romaniei… cu piata de gaze romanesti la Bucuresti, nu la Viena, cu programul de guvernare care nu trebuia sa iasa, cu un pic de ordine in justitie, cu oprirea furtului multinationalelor din bugetul Romaniei, etc…

 3. …tămat.
  Promit că data viitoare o să număr mai bine campurile din „Nume’.
  Mersi dă atenție că m-ați publicat.

 4. Dacă cetățenii vor vota tot cu PSD-ul, atunci vor mai apărea interlopi precum Vâlcov, Mazăre, Năstase Adrian, Arsene, Boureanu Cristian, Șova etc.

 5. Multe, prea multe condamnari cu iz politic cu suspiciune de interferente sorosisto-globalisto-s.r.i.to-iohaniste !! De asta le-au dat la procurori salarii si pensii mari ca sa execute politic. Nu zic ca Valcov este nevinovat dar izul, miasma politica razbate. Ca si la Dragnea !

 6. In ce tara din lumea asta un ministru care vrea sa faca ceva putin acolo pentru amaratii din tara lui e bagat cu JAPCA in puscarie la ordin?!
  Ehe se vor intoarce toate intr-o zi pentru aia care cica „conduc” Romania… Si la ce vremuri vin o sa plateasca si stapanii „stapanilor” coloniei

 7. Vai ce victima a sistemului este plangaciosul domn Valcov. Si uite ca are si sustinatori. Din pacate asta este gandirea multora si ne mai miram ca suntem marginalizati si desconsiderati de stapanii straini. Mai cautati stimati sustinatori scuze prin peretii de rigips ticsiti cu tablouri ai ilustrului si corectului domn plangacios. Se pare ca hotia da noi efecte adverse lacrimogene…… Empatic popor dle

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.