Cum ar urma să câștige băncile de pe urma ordonanței lui Cîțu

Băncile din România nu vor avea mult de suferit de pe urma măsurii amânării plății ratelor bancare cu până la nouă luni pentru că măsurile luate joi seară de Guvernul României au lăsat o portiță de speculat. Este vorba de capitalizarea dobânzii. ”Ştiu că iarăşi era o întrebare în spaţiul public ce se întâmplă cu dobânzile la momentul în care a trecut perioada de suspendare şi dacă trebuie să plăteşti imediat rata mărită cu suma dobânzilor. Nu se întâmplă acest lucru. La art. 4 am stipulat: dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie sunt creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim 5 ani. De ce această excepţie? Aici, pentru că statul român a intervenit să îi ajute pe cei cu credite ipotecare şi la art. 5 spunem foarte clar: statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, garantează în procent de 100% plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare. Deci, în cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar trebuie ca această dobândă să fie plătită pe o perioadă de 5 ani de la momentul suspendării”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern de joi seara, când s-a adoptat OUG de amânare a plăților ratelor bancare.

Capitalizarea dobânzii este practic șmecheria cu care autoritățile au ”momit” băncile să accepte amânările. Probabil, după nouă luni multe dintre credite vor trebui să fie restructurate, ceea ce înseamnă bani mai mulți pentru bănci, mai ales dacă șomajul va fi consistent.

„Capitalizarea dobânzii înseamnă de fapt să continui să calculezi dobânda şi pe perioada de suspendare. Când se termină suspendarea, o adaugi la principal, iar totalul principalului cu dobânda capitalizată comportă dobândă pe restul creditului. Practic, se va plăti dobândă la dobândă. Am recomandat să nu se facă asta! E posibilă creşterea ratelor, dar, pe de altă parte, se prezervă dreptul băncii de a-şi menţine acelaşi randament, deşi ambii parteneri de creditare sunt în dificultate. Banca depinde de depozite, să nu uităm. Dacă mâine nu le mai are, atunci are o problemă”, a declarat economistul Adrian Cîciu, presei. Conform acestuia, în ultimii trei ani, băncile au câștigat din dobânzi și comisioane plătite de români și antreprenori 13,24 miliarde de lei. Costurile estimate de amânare a plăților, deci de neîncasare a dobânsilor, pentru nouă luni, sunt estimate la 5 miliarde de lei.

”Se dă următoarea ecuație: având în vedere ca randamentul pe cei trei ani prezentați s-a făcut în urma plasării banilor din depozitele gospodăriilor populației și societăților nefinanciare (care au acoperit necesarul de finanțare al creditarii în proporție de circa 124%, deci practic randamentele s-au obținut pe banii românilor), să se explice care este logica socio-economică e prezervarii costului de 5 miliarde lei și imputării lui prin capitalizare în contextul în care acest cost nu este acoperit de provizioane obligatorii, deci nu este un cost real, iar mai mult decât atât, se recuperează în suma bruta și nu apasă pe randamentul anterior transformându-l în pasiv?” susținee Cîciu.

Economistul face referire la o reglementare recentă a BNR pentru ca băncile să poată amâna plata creditelor. Conform acesteia, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării, ceea ce permite o flexibilitate crescută în ceea ce privește posibilitatea de amânare a plății ratelor bancare.

Despre capitalizarea dobânzilor a vorbit și avocatul Gheorghe Piperea. ”Dobânzile și celelalte costuri vor curge în continuare, dar nu vor fi achitate în perioada de 9 luni, ci se vor capitaliza, majorând încă o dată volumul plăților. Înțeleg că dobânzile capitalizate se vor putea dilua în ratele pe următorii 5 ani, dar chiar și așa va apărea dobânda la dobânda (anatocismul), permisă de OG 13/2011, dar numai cu acordul scris al debitorului. În mod evident, acest acord scris se va da, căci debitorul nu are de ales. Dar, așa cum ne învață experiență ultimilor 10 ani de banking “uman”, actele adiționale vor include toate frustrările bancherilor și toate ororile și abuzurile financiare și juridice cu care banksterii ne-au obișnuit în ultimii ani, inclusiv renunțarea la invocarea impreviziunii sau a forței majore ori renunțarea la procese și la plângeri la ANPC. Dobânzile pe perioada de maxim 9 luni sunt garantate 100%, adică le vom suportă toți, împrumutați sau neimprumutati, din taxele și impozitele plătite de noi (notă bene – poate că acești bani ar fi fost mai utili spitalelor și personalului medical decât conturilor foarte încăpătoare ale managerilor și acționarilor băncilor). Pe scurt, reglementarea lui Cîțu este nu numai un scut asigurat băncilor pentru a trece prin criză cu panzerele și cu cizma neîntinată de efectele pandemiei, ci și o enormă șansă de profit ulterior. Într-adevăr, lucruri fantastice se întâmplă pentru toți românii”, a spus Piperea.

Un semnal de alarmă a fost tras și de mai multe asociaţii reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare şi avocaţilor specializaţi în protecţia drepturilor consumatorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4532 Articole
Author

10 Comentarii

  1. ce se intampla cu deciziile de pensie pentru cei care le asteapta de 5-6 luni?

  2. Guvernarea de ,,dreapta” a favorizat permanent multinationalele si bancile [toate cu capital majoritar strain], in detrimentul investitorilor romani. Este motivul ptr care Dragnea cu programul lui i-a deranjat pe acesti uriasi escroci.
    Cel putin intentia de a forma fondul national de investitii a fost o bomba atomica impotiva mafiei escrocilor. Ptr aceasta Dragnea a trebuit anihilat……[Leo]

    • Nu va suparati, intreb si eu ca proasta in targ , dar daca un avocat poate fi consilier economic al premierului subinginer somer autoizolat cu 3 ani vechime in munca , de ce va mai mirati ? Box populi , box Dei!

  3. De cand a venit tot ii da ca rezolva ”dezastrul”. Cand a iesit matusa la pensie pe vremea doamnei Vasilescu in 30 de zile a primit decizia, desi termenul era pana in 45 de zile. Acum este mai bine Violeta cu liftiera in plus, va rezolva cu vorba de 5-6 luni cum spuneti. Asteptati sa se ridice de pe mocheta din birou unde poate sta turceste si asculta la casti ce vrea pe principiul:pozeaza-ma ca sa creada lumea ca munces pt cei de jos, de pe mocheta…

  4. Nu poate fi inteleasa aceasta decizie a autoritatilor! De ce trebuie perceputa si datorata o dobanda la creditele amanate cand acestea nu pot fi platiute din motive neimputabile titularilor! Daca aceasta criza este o realitate arhicunoscuta si se datoreaza unor motive independente de vointa titularilor creditelor nu este nici normal, nici legal si nici logic, ca pe perioada de amanare a achitarii creditelor sa fie percepute dobanzi. Creditele nu sunt platite deoarece atat persoanele fizice, cat si agentii economici in cauza NU MAI POT DESFASURA O ACTIVITATE CARE SA ASIGURE PLATA ACESTOR RATE. Ori CONTRACTAREA ACESTOR CREDITE si cu CERTITUDINE CREDITELE in cauza si CONTRACTELE de LEASING au avut ca scop tocmai desfasurarea unor activitati care sa asigure pe de o parte functionarea activitatilor contractantilor si, cel mai important ASIGURAREA LICHIDITATILOR PENTRU PLTA ACESTOR CONTRACTE! Ori, repetam, lipsa de activitate si implicit a lichiditatilor IN SITUATIA DATA NU POATE FI IMPUTATA CONTRACTANTILOR! Se impune ca pe perioada amanarii platii creditelor SA NU FIE PERCEPUTA NICIO DOBANDA AFERENTA ACESTOR CREDITE! Ci simplu, amanarea platilor creditelor sa nu impuna calcularea de dobanzi pentru perioada de amanare! Altfel, la finalul amanarilor cu siguranta va apare o povara imensa pe umerii creditatilor, fapt care cu siguranta va asigura conditii pentru faliment! Ca sa nu spunem simplu ” AMANAREA INSEAMNA AMANARE IN TOTALITATE SI NICIDECUM ADAUGARE CAMATAREASCA!

  5. Cele mai josnice institutii sunt bancile, care vor sa profite in orice ocazie, si pe vreme de razboi sau pandemie, nu cumva sa mai lase de la ei … Vor intotdeauna sa-si incaseze dobanzile lor, plus alte taxe, etc. Mereu puse pe japca, trebuie evitate la maximum, si avut contact cu ele doar cand este necesar. Chiar si atunci, folositi masca si manusi ca sa nu va murdariti de la mizeria lor morala …

  6. O masura corecta ar fi fost anularea si nu amânarea platii ratelor tuturor Romanilor pentru ca aceste banci ,toate straine,au destule resurse sa suporte acest mic soc.Altfel multi Romani dupa cele luni isi vor vinde pana si camasa dupa ei ca sa-si plateasca exorbitantele sume .Urmare acestei masuri nu beneficiaza decat bancile.

  7. Toti de la PNDL,cînd sînt întrebati ,de problema Românilor cu bãncile si mãsurile luate de CUTU,se fac cã totul se politizeazã.Dar pe .,PENDELEPRE nu îi intereseazã,viata românilor ,de cît,capitalul bãncilor,bãncile sã nu cumva sã iasã în pierdere.Pãi fratilor zicea,UMFALATUL ÃLA DE MOISE GURAN LA un post de televiziune,pãi cum vine sã ,iasã bãncile pe minus,zicea GURAN,nu vã gînditi ,cine poate sã lucreze,sã facilizeze,pe cineva de gratis,unde am ajunge.Zicea Moise Guran de la PNDL.Acuma tot ce face guvernul ORBAN face prost.,nu vã mai dati toti autostiutorii cu pãrerile pînã nu se vamaterializa,solutiile implementate de guvern,zicea MOISE GURAN,CE CONTEAZÃ DACÃ ROMÂNUL VA PLÃTII ,,,DOBÎNDÃ LA DOBÎNDÃ….ROMÂNII AU CE AU VOTAT,SÃ LE FIE DE BINE.

  8. Nu am votat PSD niciodată, dar nu pot fi de acord cu măsurile guvernului de a favoriza băncile in dauna debitorilor. Băncile ocrotite de Isărescu sunt stat in stat slab.

  9. Prin Decretul de urgenta Art. 1.- Se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile.Prin art.2 lit.h s-a instituit si restrangerea exercitiului libertatii economice.
    Drept urmare consider ca pe per.16 martie ac.-16 aprilie a.c plata ratelor si dobanzilor la banci-instit.de creditare se suspenda de drept,urmand a fi reluata plata ratei lunare- pe per.starii de urgenta,fara dobanda;
    -dupa aceasta perioada ratele si dobanzile se suspenda de drept si pana la revocarea restrangerii exercitiului libertatii economice-dovedita cu faptul ca are/nu are activitate economica si perioada activitatii economice sau lipsa activitatii economice.
    Numai in acest fel se aplica corect
    -cazul starii de urgenta- forta majora;
    -urmarile economice ale starii de urgenta -fortei majore constand in urmarea faptului daca debitorul-pers.fizica sau juridica a inceput sau nu activitatea sau se afla in imposibilitate determinat de forta majora-pandemie si de masurile luate prin starea d e urgenta.
    Este singura rezolvare justa>Statul Roman NU ARE A GARANTA BANCILOR NIMIC< DEOARECE LOR LI SE OPUNE SAU INVOCA STAREA DE URGENTA ,CAZUL DE FORTA MAJORA ,FATA DE CARE ELE SUNT OBLIGATE SA AMANE DE DREPT RATELE SI NU MAI POT PERCEPE DOBANZI DIN ACELASI MOTIV!ELE nu sunt in afar LEGII CIVILE SI COMERCIALE SI CONSTITUTIONALE PRIVIND declararea starii d eurgenta din cauza se pandemie mondiala!
    Dar economistii,CAtu, si altii nu stiu sa aplice JURIDIC SOLUTIA,nu asculta de juristi ,dau "solutii economice" ILEGALE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.