Cum avem grijă de sănătatea mentală a copilului

În teorie, părinții din zilele de azi au toate resursele necesare pentru creșterea ușoară a copiilor. Au apus vremurile când mamele se duceau la râu pentru a spăla rufele. În mod clar, avantajele societății moderne îi ajută pe părinți să aibă grijă de sănătatea celor mici, însă, în același timp, tehnologia poate fi un impediment în dezvoltare.

Este nevoie de sănătate mentală pentru ca cei mici să devină adulți responsabili. Iată șase motive pentru care este mai greu ca oricând să fii un părinte puternic din punct de vedere mental în lumea de astăzi, potrivit PsychologyToday.

Social media alimentează competiția. Mulți părinți împărtășesc fotografii de familie din vacanțe pe rețele sociale precum Instagram sau Facebook. Acesta nu este un lucru neapărat pozitiv, deoarece, în loc să se bucure, alți părinți pot vedea pozele și își pot dori să facă aceleași lucruri ca alte familii. Este greu să postezi o fotografie în care copilul tău arată recunoștință pentru un anumit lucru. Astfel, chiar dacă cel mic este respectuos în viața reală, nu poate fi la fel și în cea virtuală. Așadar, activitatea online poate deveni o competiție între părinții care vor să dovedească faptul că micuții lor sunt cei mai buni.

Părinții nu au învățat abilități de construire a puterii mentale. Chiar dacă faci parte din generația anilor ’80, a copiilor „cu cheia de gât“, sau ești un millenial crescut de cineva care credea că un copil trebuie văzut, nu auzit, există multe șanse să fii crescut într-o familie în care împărtășirea sentimentelor nu prea se practică. Unele familii cred mult în supunere, iar opinia copilului nu contează. Alți părinți, pur și simplu, nu au puterea mentală necesară pentru a trece peste anumite situații. Dacă un părinte nu a crescut învățând că împărtășirea emoțiilor este importantă, va fi greu pentru el să își învețe copilul.

Este normal ca un copil să mai și greșească. Dacă un copil uita să își facă temele acum 25 de ani, nu era mare problemă. Toți copiii mai uită de teme câteodată. În prezent, unii părinți dezvoltă o obsesie pentru perfecțiune, astfel că uită uneori să își mai lase copiii să greșească. Consecințele naturale pot fi cel mai mare învățător al vieții. Este important să lăsați copiii să experimenteze eșecurile, astfel încât să poată învăța cum să își revină.

Rușinea părinților inspiră frică. Oamenii tind să judece foarte repede alegerile unor părinți. Indiferent dacă cineva își mustră un „prieten“ pe Facebook că nu își hrănește copilul cu mâncare organică sau un cititor lasă un comentariu în care spune că divorțul unor celebrități îi va afecta pe copii în viață. Nimeni nu vrea să se confrunte cu această examinare minuțioasă. Astfel, unii părinți își schimbă obiceiurile, tocmai pentru a nu fi priviți ca niște părinți răi de către ceilalți. Unii părinți le corectează temele copiilor, de teamă ca profesorul să nu îi certe, dar, procedând astfel, copilului respectiv îi va fi greu pe viitor să se confrunte cu anumite situații ivite de-a lungul vieții.

Tehnologia restricționează oportunitățile. Copiii obișnuiau și înainte să se confrunte cu emoții inconfortabile, cum ar fi plictiseala și frustrarea. În prezent, majoritatea folosesc dispozitivele digitale pentru a scăpa de aceste emoții firești și se refugiază în lumea virtuală. Fiind lipiți de ecrane, unii copii nu trebuie să se confrunte prea mult cu anxietatea. În schimb, aceștia pot juca jocuri sau pot folosi mediile sociale pentru a-și petrece timpul. Părinții trebuie să fie mai proactivi ca oricând, pentru a se asigura că cei mici învață abilitățile sociale, emoționale și cognitive de care au nevoie pentru a reuși în viață.

Companiile de marketing alimentează sentimentul de vină. Anunțurile vă vor spune că sunteți o mamă bună, atât timp cât cumpărați anumite jucării copilului. Și că sunteți un tată minunat, atât timp cât vă duceți copiii într-un anumit parc tematic. Companiile știu că părinții se simt vinovați de faptul că nu petrec suficient timp cu copiii, nu le oferă tuturor avantaje competitive și nu le oferă toate lucrurile de care au nevoie pentru a fi fericiți. Iar părinții cad pradă în această capcană și cumpără anumite obiecte pentru a suplini lipsa afecțiunii. Indiferent dacă este vorba de prea multă hrană, prea multe jucării sau prea mult timp petrecut în mediul ­online, mulți părinți greșesc în privința acestor aspecte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Karina Bradut 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.