Cum explică BNR „atentatul” la buzunare!

Moneda națională a continuat să se deprecieze și luni în raport cu euro, stârnind îngrijorare în rândul cetățenilor. Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a susținut luni că întotdeauna în noiembrie se produce o uşoară depreciere a monedei naţionale, fenomen întâlnit la cehi, la unguri şi la polonezi.

„De ce este totuşi depreciere şi nu apreciere? Sau de ce nu stă leul în raport cu valuta pe loc? Din mai multe motive. În primul rând e noiembrie şi întotdeauna în noiembrie se produce o uşoară depreciere a monedei naţionale. Şi asta nu se întâmplă numai în România, se întâmplă şi la vecinii noştri, la cehi, la unguri, la polonezi. Şi ei au înregistrat o uşoară depreciere în această perioadă pentru că în primul rând vine iarna, în al doilea vin sărbătorile şi în aceste condiţii este o intensificare de importuri. În acelaşi timp, dacă vorbim de raportul import-export vedem că pe întregul an 2019, aşa cum a fost şi în 2018, aşa cum a fost şi în 2017, avem o creştere importantă a importurilor în raport cu exporturile, care cresc şi ele dar mai încet. Şi acesta duce la un deficit de balanţă comercială, deficitul de balanţă comercială se reflectă în deficitul contului curent şi asta se vede pe piaţa valutară pentru că deficitul acesta trebuie acoperit de undeva”, a spus Adrian Vasilescu pentru Agerpres, referitor la deprecierea monedei naţionale.

Potrivit acestuia, deprecierea leului din ultima perioadă nu este semnificativă, iar dacă apar cifre în plus sau în minus ele sunt foarte mici şi nu sunt de natură să îngrijoreze.

„Plec de la ce se frământă acum pe piaţa ştirilor, anume depreciere record, record istoric la deprecierea leului şi aşa mai departe. Practic de ieri până astăzi leul s-a depreciat cu o jumătate de ban, iar de la sfârşitul lunii octombrie până astăzi, cu două zile până în ultima decadă a lunii noiembrie, deprecierea este cu un ban şi jumătate. Practic, dacă apar cifre în plus sau în minus ele sunt foarte mici şi nu sunt de natură să ne îngrijoreze”, a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, el a făcut referire şi la impactul declaraţiilor politice din ultimul timp şi a menţionat că moneda naţională nu este foarte sensibilă la acestea.

„Mai e ceva. Văd că sunt foarte multe comentarii privind declaraţiile politice. Leul nostru are o particularitate. E sensibil la declaraţii politice dar nu atât mult precum sunt alte monede. Piaţa noastră valutară este mai puţin sensibilă şi la declaraţii politice şi la zvonurile din sfera politicii”, a mai declarat Vasilescu.

Leul s-a depreciat luni cu 0,62 bani (0,13%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,7729 lei/euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. L-am vazut pe Guvernator iesind mihnit de la Palatul Victoria.
    Se pare ca Primatele Acefale de sub comanda Cimpanzeului Ludovic Orban nu inteleg mersul banilor ca de Banking sau Economie de piata nici vorba. Mugur Isarescu vrea sa incurajeze Exportul pentru Perioada Critica care va veni curind. Un Leu slab este atragator pentru a economie necompetitiva care trebuie sa sustina cit de cit Balanta de Plati. Orban vrea BNR sa aduca Leu Euro la paritate cit este el premier. Isarescu il poate ajuta sa ajunga Milog la Gura Metroului inainte de Craciun dar n-o face pentru ca ne-ar rani urit pe noi primatele de rind din perimetrul mioritic.

  2. Dacabar fi fost Dancila si Psd la guvernare, mamă , mamă ce acuze si cuvinte jignitoare, porcoase ar fi fost la gura presei securistoide si a celor care sunt acum la guvernare

  3. Principalul „atentat’ poarta numele lui Catzu. Apoi restul cu numele lui Claus si Lodovik.

  4. „gogorita” cu deprecierea ajuta exportul ma lasa rece, mai bine sa luam masuri pentru construirea a inca doua reactoare le Cernavoda, sa revigoram agricultura mai ales cea zootehnica si de legume si dupa acea mai vorbim si de balanta

  5. un kakat de politica monetara, specialistul Vasilescu si meseriasul Isarescu sunt de fapt 2 escroci (doi hoti la drumul mare) care fura non stop de treizeci de ani. Meseriasul in escrocherii s-a dus la retardatul de Sica sa-i spuna ca-i strica afacerile de craciun, cind se intorc capsunarii acasa.
    Cita scoala iti trebuie ca sa evaluezi activitatea meseriasului?!
    -a dat aurul din tara -mare gresala
    -piata valutara este in mina arabilor -mare gresala
    – a vindut toate bancile comerciale – cea mai mare gresala

  6. Cuvintele acopera orice (fardeaza orice nenorocire), insa meseriasii – adevaratii meseriasi sunt atenti si la detaliile cele mai subtile. Afirmatia facuta de „specialistul” BNR, cum ca declaratiile decidentilor nu afecteaza moneda, e de noaptea minti. E adevarat ca oficialii BNR nu pot sa puna botnita prafuitului Catu, ori slugoiului Sica, dar ai atentiona discret si ferm ar fi mult mai corect decat ai peria jenant, ori a o face pe niznaiul. Existenta si circulatia monedei atarna de volatila incredere a celor ce o utilizeaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.