Cum justifică PSD proiectul cu repatrierea aurului

Social-democrații au făcut precizări, joi, pe Facebook, cu privire la proiectul de lege al liderului PSD Liviu Dragnea și al lui Șerban Nicolae care prevede repatrierea aurului depozitat de România în străinătate, argumentând că și alte țări își repatriază rezerva de aur.

„Despre proiectul de lege promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania își repatriază rezerva de aur, Austria își repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveția își repatriază rezerva de aur”, este mesajul postat de PSD.

La rândul său, Șerban Nicolae a declarat joi presei că depozitarea rezervei de aur a României în Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 euro, iar atunci când inițiativa sa legislativă și a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie să „execute” decizia.

„Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai că nu producea venituri, da producea pierderi, pentru că sunt niște costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costă pe noi să ne ținem aurul în Anglia. Și atunci, primul și cel mai simplu argument ar fi că nu ne mai costă. Deținând banii la noi în „saltea”, nu ne mai costă. Pe de altă parte, e și un semnal de stabilitate. România nu mai e o țară nesigură. Nu mai e o țară în care ar putea să apară tensiuni și conflicte. România are o creștere economică constantă deja de câțiva ani, stabilă, inflația este ținută sub control, moneda națională este predictibilă și stabilă, ceea ce justifică să luăm și noi o asemnea măsură pe care au luat-o și alte state, probabil din aceleași considerente. (…) Germania și Austria și-au repatriat cea mai mare parte de rezerve de aur la cererea Curților de Audit și Conturi. Din câte înțeleg, în România nimeni nu auditează rezerva de aur a BNR din străinătate, deci nici măcar Curtea de Conturi, ceea ce este profund nefiresc”, a afirmat Șerban Nicolae, joi.

Liviu Dragnea și senatorul Șerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgență, un proiect prin care BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Proiectul, care ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României, prevede: „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului și Guvernului, de îndată”, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

 1. Nu mai au ce taxe sa desfiinteze,si acum,i-a invatat consilierii israelieni sa vina cu legi”patriotice”!:))Numai ca au luat plasa, lumea stie ce penali sunt !Atat aur mai are Romania,dat pe mana PSD dispare si ramanem mai saraci..

 2. Din ce imi dau eu seama orice tara condusa de oameni responsabili poate lua decizii de repatriere valori aflate pe teritoriul altor tari cu o singura conditie, tara trebuie sa fie bogata (sa nu aiba nevoie de imprumuturi externe), sa fie cu o economie in plina dezvoltare (sa fie capabila sa se autofinanteze). Valorile detinute de orice tara trebuie sa fie ca o „umbrela pentru vreme rea”, iar valorile sa fie utilizate strict pentru dezvoltarea tarii si nu pentru consum. Guvernul actual sa recupereze Tezaurul de la Moscova daca este capabil si cand vom deveni foarte bogati vom putea sa mai folosim si bani de consum. Pentru a deveni bogati trebuie sa elaboram strategii pentru atragerea capitalului (investitorii sa sa bata ca sa investeasca in Romania), sa atragem toti romanii care au plecat din tara si care contribuie la dezvoltarea altor tari. Politicienii ar trebui sa aibe o legitimatie cu nivelul IQ al posesorului, fiindca se pare ca unii au nevoie de multa minte, dar mai ales de inteligenta.

 3. Exista intradevar un scop ascuns al repatrierii aurului de la Banca Angliei. SI ANUME NEINCREDEREA IN BANCA ANGLIEI. Si nimeni din Romania nu spune adevarul.BANCA ANGLIEI REFUZA REPATRIEREA AURULUI VENEZUELEI. Pe motiv ca e Maduro la putere. PAI CINE E BANCA ANGLIEI SA CONFISTE AURUL UNEI TARI – VENEZUELA – AUR CARE A FOST TRIMIS DE LA CARACAS LA LONDRA, MOTIVIND CA PRESEDINTELE MADURO E UN „DICTATOR”. Tarile care si-au repatriat aurul din Anglia, stiu bine de ce au facut-o. IAR USERAIOSII DIN ROMANIA URLA CA TURBATII CA DRAGNEA VREA SA FURE AURUL. O timpenie mai mare din partea unor tradatori sorosisti nici ca se putea…..

 4. Mai bine ramane aurul acolo unde este,costa mai putin decat sa se „repatrieze” prin buzunarele baso-penelistilor,daca ajung iar praduitoarele portocalii-pepeeiste pe la guvernare si-l baga la risipit prin investitiile lor cu parandarat,sau prin noi imprumuturi pe la FMI,asa cum au fost ei in stare mereu sa guverneze cu demolare in buget,cu imprumuturi spulberate aiurea si apoi impozite si taxe uriase pe spatele romanilor.Sau mai tarasc ei tzara in tot felul de tratate impuse de stapanii lor pepeeist-bruselezi si se duce obligat „repatrierea” la mare „siguranta” pe la Birlin,sau chiar pe la Muscuva.Nu este nicio siguranta prin zona noastra,nici dinspre exterior si nici la interior,mai ales vazand in tzara cati rostovani sunt pe metru patrat.Mai bine astia de la psd ar fi cu ochii pe polonezi,sa ia exemplu de la aia,sa faca ce fac aia,pentru ca Romania este cam in aceeasi situatie ca Polonia,cu aceiasi smecherasi de-o parte si de cealalta.Numai ca polonezii au stiut sa ramana mereu prieteni cu englezii care i-au tratat si aia mereu corect.Noi…cu periferia smecherasilor si panglicarilor pe langa care ne guduram.De-aia incasam mereu palme si dictate.

  • Bun comentariu,felicitari,dar tonomatul PSD e pus pe „muzica patriotica”!Au vrut ei sa mute ambasada la Ierusalim,dar Aurul Romaniei,odata nu il mai vedem…

 5. Multi neromani in tara lui papura-voda! Cum adica?! Mai bine in anglia ca in Romania??? Tradatorii de tara ar trebui expulzati.

 6. Sa lasi tot aurul Romaniei la discretia unor hoti dovediti, mi se pare un act de totala iresponsabilitate, ba chiar de tradare nationala. Rezervele de aur se pastreaza de regula in tari sigure (dar nu Rusia) si constituie o garantie neutra pentru obtinerea unor credite internationale cu dobanzi decente. Odata adus in tara, in principiu aurul poate fi furat de gruparea infractionala condusa de Dragnea, savarsind astfel furtul mileniului! Dar daca tot se pun acum bazele furtului mileniului, de ce n-ar fi posibila ci crima (crimele) mileniului, cunoscut fiind faptul ca pentru aur s-au savarsit si se vor mai savarsi crime oribile. Chiar cred Dragnea si camarila ca vor fi in siguranta? Se cam joaca cu focul banditii astia, smecherasii de Teleorman, Slatina sau mahala de bucuresti.

 7. In timp ce Serban Nicolae a MINTIT ca platim 300 000 Euro/AN la Banca Angliei:

  AZI: „Finanțele aruncă la coș definitiv Contractul de modernizare a ANAF cu Banca Mondiala: 6 ani și 18 de Milioane Euro pe apa sâmbetei.
  MF a notificat BM în noiembrie 2018 că NU dorește să mai finalizeze Proiectul de Reformă a ANAF demarat în aprilie 2013.

  Asta înseamnă că Ministerul de Finanțe:
  – renunță la 52 de milioane euro, cât ar mai fi putut să deconteze pe proiect
  – va rambursa cât a cheltuit până acum(cam 18 MILIOANE Euro, PLUS Dobânzile aferente) fără rezultate în creșterea gradului de colectare al taxelor și fără efecte sesizabile în relația cu contribuabilul român
  – va rămâne, până la o altă promisiune de reformă, cu digitalizarea VARZA: siteul ANAF a ajuns să pice de câteva ori pe săptămână, iar Milioanele Euro luate de la BM s-au dus până acum EXCLUSIV pe Consultanță
  Precizare: informația că MF a decis să oprească Proiectul de reformă al Fiscului derulat cu BM NU a fost comunicată publicului român.(pe furis, ca hotii!)
  BM a fost Notificată OFICIAL, pe 19 noiembrie 2018, de către Ministerul român al Finanțelor, care în numele ANAF a solicitat Anularea liniei de credit de 52 Milioane Euro, cât mai era disponibil din totalul de 70 Milioane aprobat prin Proiect.

  Justificarea: prin ”schimbarea circumstanțelor și a viziunii de abordare” asupra modului de implementare al sistemului informatic al ANAF– componenta esențială a proiectului de reformă.

  De fapt, MF a Refuzat să lase la ANAF capacitățile IT cu ajutorul cărora se urmărește centralizarea datelor financiare din întreaga țară și dezvoltă în schimb un Centru Național pentru Informații Financiare, in aparatului central al MF.”
  http://cursdeguvernare.ro/finantele-arunca-la-cos-definitiv-contractul-de-modernizare-anaf-cu-bm-7-ani-si-18-de-milioane-euro-pe-apa-sambetei.html

 8. Costuri de depozitare pentru aur? Bine inteles ca exista asemenea costuri. Dar intrebarea este: in Romania nu ar exista asemenea costuri de depozitare? Exista costuri pana si pentru depozitarea in viloiul de neam prost insirat pe doua strazi, a hoitului banditului cu hamster sub nas. Viloiul ec construit si intretinut cu bani furati de la stat. Alea nu sunt cheltuieli, sau alea nu se pun daca sunt in Romania? Marile pierderi pe care le va suferi Romania la aducerea in tara a intregi rezeve de aur vor fi mai intai pierderea creditelor internationale si probabil ca leul isi va pierde convertibilitatea. In final va disparea in neant si rezerva de aur dupa un plan ticluit de Dragnea;Valcov, Serban Nicolae si agenturile rusesti care-i dirijeaza promitandu-le marea cu sarea; vor primi un glont in cap ca sa taca. Stiind ce talhari din PSD au pus ochii pe aurul Romaniei, aceasta supiciune este mai mult decat rezonabila.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.