Interviu cu Eugen Mitrea, director SC Danol Protect SRL

Cum să îți alegi o firmă de pază și protecție sigură

Eugen Mitrea: "Sistemul a început să se redreseze"

Cotidianul: Cum a ajuns Danol o firmă atât de puternică? De când s-a înființat?

Firma a fost înființată în anul 2009, este cunoscută mai mult în județele Constanța și Prahova. Preluarea ei de către mine și acționarul principal Mihai Focșa s-a realizat în anul 2015. În prezent avem aproximativ 200 de angajați, peste 1.800 de contracte de monitorizare intervenție deservite de 21 de echipaje mobile de intervenție operativă, cu un dispecerat național, 5 puncte de lucru teritorial etc.

Care a fost traseul firmei?

Traseul a fost unul ascendent, în cei 2 ani,  cu multă muncă, perseverență și pasiune, am reușit dublarea activității, atât ca cifră de afaceri, cât și ca număr de angajați.

Cum vă selectați oamenii? Ce faceți ca să reduceți fluctuația?

Aici avem o problemă generală. Pe de o parte, este din ce în ce mai dificil în România de a găsi mână de lucru de calitate, apoi, pentru faptul că statul încurajează prin diverse tipuri de ajutoare asistații social (nu vorbesc despre cei care într-adevăr au nevoie de ajutorul social), există unele categorii de asistați care preferă să stea acasă cu un ajutor de la stat de 700-800 lei, decât să muncească pentru un salariu decent.

Care sunt principalele probleme în piața de securitate din România?

Problemele sunt foarte multe, una ar fi legislația și am să vă dau un exemplu. Am ajuns să participăm la unele licitații unde, ofertând un tarif corect care să cuprindă toate costurile cu salariile agenților, contribuțiile la stat, echipamente și materiale adiacente etc., ocupăm constant ultimele locuri, întocmai pentru că cei care le organizează nu cred că o fac corect, desemnează câștigătoare societățile care înaintează tariful cel mai mic, fără a verifica într-un fel sau altul corectitudinea și legalitatea costurilor de producție. Astfel că odată încheiat un astfel de contract, nivelul de securitate este în totalitate compromis, principiul fiind acela că „eu mă fac că te păzesc, tu te faci că mă plătești“.

Mai proliferează firme de pază ale polițiștilor și ofițerilor SRI?

Da și nu, dar trebuie ținut cont că sunt și mulți specialiști printre aceștia. Piața serviciilor de securitate fiind foarte mare, consider că este loc sub soare pentru toată lumea.

Cum vă instruiți personalul?

În conformitate cu legislația în vigoare, completat cu controalele obligatorii zilnice efectuate de managerii de securitate și cele 22 de mașini de intervenție, care fac de multe ori diferența dintre noi și concurență.

Care sunt principalele riscuri în această activitate?

Riscurile sunt multe, cel mai ridicat fiind cel al prestării serviciilor de pază pentru societăți comerciale care din diverse motive uită să-și mai plătească facturile (cu toate că unele nu sunt în dificultate financiară), noi trebuind însă să ne plătim la rândul nostru angajații și contribuțiile acestora pentru munca prestată, chiar dacă nu o încasăm, ajungând astfel să facem mereu împrumuturi la bănci, cu dobânzi din ce în ce mari și întotdeauna cu garanții imobiliare, existând astfel riscul ca la un moment dat să le și pierdem. Problema este că aceste firme sunt din ce în ce mai multe și că, deşi există o legislație europeană care ține să protejeze firmele împotriva rău-platnicilor, aceasta nu se respectă în România, sentimentul fiind că nimeni și nimic nu te apară împotriva lor. Ba, mai mult, statul (prin organismele sale), în loc să te ajute și să se îndrepte într-un fel sau altul împotriva celor care blochează practic mecanismul sau circuitul normal de lucru, intervine împotriva celui corect și solvabil și pune presiune, de multe ori blocându-i activitatea, neținând cont în niciun fel de aceste sincope.

De ce nu abordați Bucureștiul?

Nu ocolim nici Bucureștiul și niciun alt oraș din țară, dovadă că suntem prezenți cu prestarea serviciului de pază inclusiv la nivel național pentru o bancă importantă din România. În Capitală avem un punct de lucru condus de un manager de securitate și suntem prezenți cu 8 obiective de pază și peste 60 de monitorizări, dorindu-ne pentru anul acesta o dezvoltare de minimum 50%.

Ce părere aveți despre oamenii care își fac singuri firme de pază și protecție?

Legislația nu permite oricărei persoane să dețină firmă de pază, sunt anumite cerințe și condiții ce trebuie îndeplinite pentru a fi administrator sau patron de firmă de pază. Dacă mă nemulțumește ceva, acel lucru ar fi cel al lipsei unui patronat real care să fie alături de societățile de pază, care să se lupte să avem o legislație bună, să participăm cu toții la licitații cu tarife reale și corecte, inclusiv cu instituirea unui tarif sub care să nu poți oferta niciun fel de serviciu de securitate, cu realizarea unor ­blacklist-uri pentru societățile comerciale care nu-și plătesc serviciile de pază și securitate. De curând a mai apărut o altă problemă extrem de dură pentru noi, societățile cu peste 50 de angajați (și nu mă refer aici doar la societățile de pază), respectiv cea a modificării art. 78 din Legea 448/2006, prin OUG 60/2017, care prevede dublarea contribuției la bugetul de stat pentru necompletarea posturilor persoanelor cu handicap, în condițiile în care firmele de pază nu pot angaja persoane cu dizabilități, pentru că acestea nu primesc aprobarea de lucru pe fișa de aptitudine, ceea ce ne-a adus o reducere semnificativă a profitului lunar al firmei.

Care este diferența între acest serviciu în România şi în Franța, de exemplu?

În Franța toate firmele își plătesc salariile și dările la timp, iar concurența este una loaială. În ultimii ani au fost mari probleme de restructurare a firmelor de pază, însă sistemul a început să se redreseze.

Oferiți garanții celor pe care-i protejați?

Da, avem o poliță de asigurare în valoare de 450.000 euro, pe lângă aceasta deținând și toate certificările și acreditările ISO necesare prestării serviciilor de securitate private.

Ce-i mai important în această activitate?

Stabilitatea, seriozitatea, corectitudinea și respectul reciproc.

Ar putea fi făcute pază și securitate cu vârstnici și cu femei?

De ce nu? Aceste categorii sunt, de altfel, principalii furnizori de mână de lucru pentru marea majoritate a societăților de pază. Importante sunt logistica, instructajele și controalele efectuate de managementul companiei, acesta fiind un punct tare al firmei Danol.

Ce vă propuneți pentru 2018?

Să avem sănătate în primul rând, să avem parte numai de beneficiari de calitate, care vor găsi în noi un partener fiabil, loial, puternic și disponibil, cu misiunea de a depăși cifra de 2.500 de beneficiari ai serviciilor de monitorizare intervenție (în prezent avem 1.800) și să deschidem cel puțin un nou punct de lucru în țară. De altfel, noi dorim să avansăm încet și sigur.

Care sunt punctele forte ale companiei dvs?

Stabilitatea, seriozitatea, perseverența, corectitudinea și loialitatea față de beneficiarii și partenerii noștri.

Am auzit în ultima perioadă de apariția unui cartel al firmelor de securitate, care ar avea ca scop, printre altele, și stabilirea unui tarif minim al serviciului de pază. Întrebarea mea ar fi dacă sunteți membri ai acestui cartel și ce spuneți de crearea unui tarif standard pentru serviciul de pază?

Da, se pare că prin zona Moldovei a apărut o astfel de organizație. Momentan Danol Protect nu face parte din niciun patronat, ligă sau astfel de cartel al firmelor de securitate și nici nu cred că, în actuala conjunctură, un astfel de organism ne poate „ajuta“ cu ceva în vreun fel. Legat de stabilirea unui tarif minim, acesta ar fi un lucru OK, însă cred că singurul organism care ar putea reglementa acest lucru ar fi Guvernul României, prin emiterea unei hotărâri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

1 Comentariu

  1. firmele de securitate si paza sint o roata intr-un anume angrenaj la un moment dat. pina la externalizarea serviciilor de securitate nu mai e mult. aeroporturile internationale deja sint date pe mina unor privati. vezi Schipol- Amsterdam de exemplu. acestia nu pot reprezenta statul in relatia cu cetateanul. Mi se pare o aberatie, ca stat sa renunti la aceasta functiune. eu sint pentru prestarea acestor servicii de politie-jandarmerie si desfiintarea acestor firme!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.