Cum se amestecă anticorupția din Est în alegerile din SUA

Publicația americană The Blaze a intrat în posesia unei înregistrări audio și a unor e-mailuri care arată că directorul Biroului Național Antiocorupție din Ucraina a încercat să ajute campania prezidențială a lui Hillary Clinton, în 2016. Legătura dintre Partidul Democrat din SUA și guvernul Ucrainei a fost asigurată de consultanta Alexandra Chalupa, angajată de Comitetul Național Democrat. Chalupa lucrase înainte ca atașat de presă la Casa Albă, în timpul administrației Bill Clinton. Chalupa a acționat împotriva campaniei lui Donald Trump împreună cu ambasada Ucrainei la Washington, cu jurnaliști de la Yahoo News, de la Europa Liberă Ucraina și cu jurnaliști de investigație ucraineni. Însă bomba a fost detonată de șeful Biroului Național Anticorupție din Ucraina și de un deputat ucrainean, care au fost condamnați de justiția ucraineană în primă instanță, pentru ca ulterior verdictul să fie anulat, Acum, aceștia se apără și susțin în cele mai mari publicații din SUA că nu afost îndemnați de nimeni să publice informațiile compromițătoare despre echipa lui Donald Trump – ”nici de Hillary Clinton, nici de George Soros”.

Veriga dintre Clinton, guvernul Ucrainei și poliția anticorupție

Potrivit Politico, democrată Alexandra Chalupa, cetățean american de origine ucraineană, a lucrat în timpul campaniei prezidențiale din 2016 cu ambasada Ucrainei în SUA și cu jurnalistul de investigație Michael Isikoff, de la Yahoo News, pentru a descoperi informații copromițătoare despre șeful campaniei lui Donald Trump, Paul Manafort. Era bine știut că Manafort îl consiliase pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, iar, pornind de aici, Chalupa considera că poate găsi suficiente probe pentru a obține o audiere în Congresul SUA și pentru a fi inițiate măsuri împotriva oamenilor candidatului Trump.

”Își coordonau investigația despre Paul Manafort cu echipa lui Hillary Clinton”, spune Andrii Telijenko, care lucra la ambasada Ucrainei în SUA în 2016. El adaugă că ”ambasada lucra foarte strâns” cu Chalupa. ”Dacă poate strânge suficiente informații despre Paul Manafort sau despre complicitatea lui Trump cu Rusia, ar putea obține o audiere în Congres până în luna septembrie”, își amintește Telijenko că ar fi spus democrata Chalupa.

Chalupa pastra legătura cu Comitetul Național Democrat din SUA. Publicația The Blaze a ajuns în posesia unuia dintre e-mail-urile trimise de Chalupa democratei Louise Miranda, care lucra pentru CND. Este un e-mail din 3 mai 2016, publicat de WikiLeaks. ”Am vorbit cu o delegație de 68 de ziariști de investigație din Ucraina, la forumul Open World Society, la Biblioteca Congresului. M-au pus să vorbesc exact despre Paul Manafort. L-am invitat pe Michael Isikoff, cu care am lucrat în ultimele săptămâni și i-am facut legătura cu ucrainenii. Pentru că Manafort este un element important pentru Trump, tu și Lauren trebuie să vă așteptați că vom lovi în următoarele câteva săptămâni. E ceva la care lucrez și trebuie să știți asta”.

La ce lucra ameriucano-ucraineanca Chalupa? Intră în scena Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU), condus de Artem Sytnyk. NABU începuse să activeze în 2015 și era însărcinat cu anchetarea faptelor de corupție, fără a avea atribuția de a-i pune sub urmărire penală pe cei anchetați. De aceasta se ocupa Procuratura Specială Anticorupție (SAPO). Pentru a nu mai spune că există și un Tribunal Anticorupție în Ucraina, creat în aprilie 2019. Toate acestea sunt instituții care au fost create la cererea FMI, care a condiționat acordarea împrumuturilor pentru noul regim de la Kiev de combaterea corupției. Un rol important în crearea NABU a avut și fostul președinte democrat al SUA, Joe Biden.

Ei bine, ca urmare a relațiilor pe care Alexandra Chalupa le avea în Partidul Democrat și la Ambasada Ucrainei în SUA, Artem Sytnyk, șeful NABU, și deputatul Serghei Leșcenko, au publicat documentele despre plățile la negru primite de Manafort pentru consilierea lui Ianukovici. În baza acestor informații, Manafort a fost inculpat și condamnat în SUA pentru evaziune fiscală. Totuși, în decembrie 2018, un tribunal din Ucraina a decis că șeful NABU a ”acționat ilegal” publicând aceste informații și numele lui Manafort.

Deputatul ucrainean care se jură că nu a lucrat pentru Soros și Clinton

Potrivit publicației The Blaze, șeful NABU i-a oferit informatiile jurnalistei Natalia Sedletka, de la Radio Europa Liberă, un post finanțat de Departaentul de Stat al SUA. Ulterior, Atlantic Council a scris un articol în apărarea jurnalistei de la Radio Europa Liberă care a dat lovitura campaniei lui Trump. Ca o paranteză, Atlantic Council, un think tank american creat în 1961 si dominat de democrați, a devenit ”ochii și urechile” Facebook, semnând un parteneriat pentru ”analize în timp real și actualizări despre amenințările și campaniile de dezinformare din întreaga lume”.

Extrem de important este că verdictul dat de judecătorii ucraineni împotriva șefului NABU a fost ulterior retras. Pe baza acestui fapt, deputatul Lescenko, fost jurnalist de investigație, susține sus și tare, în paginile The Washington Post, că nu a fost vorba despre o interferență ucraineană în alegerile din SUA, că este vorba despre o încercare de decredibilizare a șefului anticorupției din Ucraina. ”Corupția face rău oriunde, în Ucraina, ca și în America. Dorința mea de a dezvălui afacerile lui Manafort a fost motivată de dorința de a face dreptate. Nici Hillary Clinton, nici Joe Biden, nici John Podesta, nici George Soros nu mi-au cerut să public informațiile despre plata lui Manafort. Am vrut să-l fac responsabil pe lobby-istul al cărui client a scufundat Ucraina într-o baie de sânge în timpul Revoluției Demnității și apoi în războiul din Estul Ucrainei, când Ianukovici a cerut Rusiei să trimită trupe.Sunt sigur că Ianukovici l-a plătit pe Manafort din fondurile pe care le-a furat de la contribuabilii ucraineni”, a spus Leșcenko.

The Blaze a intrat însă în posesia unei iînregistrări în care Sytnyk, șeful NABU, vorbește cu doi prieteni („Ivan” și ”Kolya”) și arată cum a ajutat echipa de campanie a lui Hillary Clinton. ”Trump … este o problemă interna. În timp ce Hillary este, cum să spun? Ea aparține acelui grup de politicieni care au hegemonia în SUA. Atât în SUA, cât și în întreaga lume. Pentru noi este mai bine. Pentru americani, ce face Trump este mai bine pentru ei”, spunea șeful NABU. ”Am fost însărcinat cu investigarea banilor negri. Noi am oferit publicului larg informațiile despre Manafort”, mai spune șeful Biroului Național Anticorupție din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

5 Comentarii

  1. Europa liberă și yahoo news lucrează si la noi pentru #rezist si ciuma cacanie corupta securisto-bolsevica. Sa-si ia oare țeapă si in Romania la alegerile prezidentiale din anul asta, asa cum si-au luat si in State cu Hillary?

  2. Tocmai ukraina e data exemplu? Mai documentsti-va sa gasiti asemanari si actiuni comune sau ilegale ale ukrainei(trafic de orice,in ukr.sunt fete de orice varstala dispoz.pestilor pentru suspusi si straini,+ destule)! Uitati-va in nordul ro.cum e distrusa zona maramures si aproape toata granita ro.e impanzita de traficanti de orice dar politia si guvernul oricare ar fi ei,nu vor sa vada,sa auda sau sa reactioneze! Sunt enorm de multe anchete jurnalistice si nimic concret de la organele statului(exact ca cu 112, un apel asteptat de chinuri groaznice sau moarte)!

  3. Cine crede ca Ucraina a scapat de bolsevism dupa inscenarea de „revolutie portocalie maidaneza” se inseala amarnic!!! Pe Maidan au fost multi naivi care au servit drept carne de tun pentru lunetisti,la fel ca naivii Romaniei dupa 22 decembrie 1989(cu deosebirea ca la noi au fost adusi cu forta in numele lui Ceausescu in 21 si 22)! Devenise imposibila mentinerea PE FATA a Ucrainei sub control bolsevic rus, de aceea s-a inscenat „revolutia” si, intrucat bolsevicii atata cunosc, sa aplice aceleasi metode, au implicat CIA si serviciile prietene, la fel ca la „revolutiile” din Ungaria 1956, Ceho-Slovacia 1968 si la grandioasa inscenare din Lagarul Bolsevic de Concentrare din 1989.
    Bolsevicii ucrainieni revopsiti s-au implicat in SUA, fapt care atrage concluzia ca bolsevicii ucrainieni PE FATZA au fost mult mai prezenti la alegerile prezidentiale. Activitatile actuale ale „Europei libere” reprezinta o continuitate
    inca de la infiintarea de catre CIA/Departamentul de Stat deja bolsevizate!!! Toate posturile de radio „anticomuniste”
    au fost/sunt controlate de ilegali bolsevici. Oare din ce motiv se implica tarile NEOBOLSEVICE in campaniile din SUA, nu cumva pentru a continua o traditie seculara? Doresc cumva un presedinte „amic”? Nu, ele instaleaza ILEGALI bolsevici
    asa cum va repet ca sa pricepeti cum stati…In ce tara capitalista presedintele e pe viata? Doar intr-o tara bolsevica asa cum este Rusia Sovietelor de Capitalisti KGB-isti(RSCK) unde presedinte e un kgb-ist, nepotul lui Rasputin…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.