Cum se apără Moscova în cazul avionului prăbușit

Niciun sistem de rachete Buk sau alte echipamente militare ale forţelor armate ruse nu a trecut frontiera ruso-ucraineană, a declarat vineri seara un reprezentant al Ministerului rus al Apărării, după prăbuşirea avionul Boeing 777 în estul Ucrainei, citat de agenţia RIA Novosti.

„Este imposibil să faci acest lucru pe ascuns”, a declarat oficialul, denunţând informaţii potrivit cărora autorităţile de la Kiev au reţinut doi specialişti, cetăţeni ruşi, care ar fi fost însărcinaţi cu „corectarea traiectoriei rachetelor Buk”.

„Vă amintim că acest tip de specialişti sunt folosiţi doar pentru sistemele de arme ale căror obiective sunt situate la sol”, a adăugat oficialul rus.

Precizările vin în contextul în care ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a declarat că avionul malaysian prăbuşit în estul Ucrainei probabil a fost doborât cu o rachetă sol-aer de tip Buk SA-11, lansată dintr-o zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi.

La rândul lor, separatiştii au afirmat că „armele noastre nu bat mai sus de 4.000 de metri, nu avem (rachete) Buk, absolut niciuna”.

Autoritățile de la Kiev au acuzat rebelii proruși din estul Ucrainei de catastrofa aeriană de joi seară în care și-au pierdut viața 298 de persoane, în timp ce aceștia au declarat că nu dispun de mijloace pentru a trage într-un avion ce zboară la o astfel de înălțime.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova insistă pentru o anchetă foarte obiectivă și independentă a catastrofei avionului Malaysia Airlines în Ucraina și Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la anchetă, adaugă RIA Novosti.

Rusia, amenințată cu noi scancțiuni

Preşedintele american Barack Obama a discutat la telefon, vineri seara, cu premierul britanic David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel despre posibilitatea de a impune noi sancţiuni contra Rusiei, după prăbuşirea zborului MH17 în estul Ucrainei, anunţă Casa Albă, citată de postul NBC News.

Potrivit Casei Albe, Obama şi Cameron au vorbit, în special, despre impunerea unor noi sancţiuni contra Moscovei, dacă aceasta „nu va lua măsuri pentru detensionarea situaţiei în estul Ucrainei”, unde în regiunea aflată sub controlul separatiştilor s-a prăbuşit avionul Boeing 777, scrie NBC News.

În cursul unei alte discuţii, Merkel şi Obama au „subliniat că Moscova, fără îndoială, poartă întreaga răspundere pentru negarea faptului că separatiştii din estul Ucrainei continuă să primească arme grele din partea Rusiei”, informează comunicatul.

„Preşedintele şi cancelarul german au analizat acţiunile întreprinse de Statele Unite şi Germania la data de 16 iulie împotriva unor indivizi şi entităţi din Rusia, care continuă să joace un rol activ în destabilizarea Ucrainei”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.