Cum se joacă președintele și Guvernul de-a dublarea alocaţiilor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea ce prevede dublarea alocației de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Guvernul va adopta însă, săptămâna aceasta, o ordonanță de urgență pentru amânarea, până la 1 iulie 2020, a plății alocațiilor dublate pentru copii. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Raluca Turcan marți.

La rândul său, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat marți că creşterea alocaţiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget, astfel că cel mai probabil măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020.

„Noi suntem oameni responsabili, am punctat acest aspect al responsabilităţii şi cu privire la creşterea cu 40% a pensiilor. Sigur că-ţi doreşti, dar o faci raţional, o faci în baza unor elemente care ţin inclusiv de creşterea economică şi de posibilitatea în resurse efective de a o acoperi. Aşa şi aici, nu se pune problema să nu dorim, dar trebuie făcută atunci când se poate şi cum se poate şi, în ceea ce ne priveşte, dorim să se întâmple, dar cel mai probabil se va putea opera la momentul rectificării bugetare din iulie”, a spus Violeta Alexandru, la Adevărul Live, după promulgare.

Ministrul Muncii a spus totodată: „Să nu avem niciun dubiu asupra înţelegerii totale pe care o avem cu privire la necesitatea creşterii alocaţiilor. Cu toate acestea, pentru că legea a fost adoptată după momentul în care noi conturasem, definitivasem bugetul, iar el a fost promulgat de preşedinte, avem datoria să găsim resurse în buget cu care să se poată acoperi aceste fonduri. În acest moment nu sunt, pentru că ea a apărut după ce bugetul a fost promulgat. Prin urmare, cred că soluţia înţeleaptă este ca aceste resurse să fie găsite de urgenţă la momentul rectificării bugetare, (astfel ca măsura să fie aplicată, n.r.) din vară, în a doua parte a anului. Avem toată disponibilitatea ca legea să se aplice, pentru că ne dăm seama de importanţa subiectului şi am pledat pentru acest lucru în ultimii ani, cu rezultate vizibile, însă nu se poate face peste noapte, chiar nu se poate face peste noapte”.

Premierul Ludovic Orban anunțase, încă de vinerea trecută, că Guvernul probabil va proroga, după promulgare, termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocațiilor, până când vor fi găsite resurse financiare.

„Am discutat, poziția președintelui este firească. Intenția domniei sale este aceea de a promulga legea. Noi suntem puși într-o situație în care și dacă am vrea nu am putea majora alocațiile. Cel mai probabil soluția pe care vom merge este aceea de a proroga termenul de intarre în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici știți bine că nu se poate lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, adică după data de 1 iulie”, a spus  săptămâna trecută Ludovic Orban, după discuțiile purtate cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Camera Deputaților a adoptat, pe 18 decembrie, decizional, proiectul de lege ce prevede dublarea alocației pentru copiii între 2 și 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Astfel, lege prevede majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii astfel:
– 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
– 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
– 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, însă, pe 10 ianuarie, că Guvernul va amâna termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocațiilor, până când vor fi găsite resurse financiare. Șeful Executivului a precizat atunci că cel mai probabil banii vor fi alocați la rectificarea din iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8499 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Ne scot ochii cu legea, dar cine se mai împiedică de „lege”? Toată lumea bună micționează cu boltă pe „lege”.

  2. Manevra populista a bivolului din Deal. Stie ca nu se pot dubla, dar pozeaza in sustinator al legii. Daca era tot PSD la guvernare, n-ar fi promulgat-o, ci ar fi tunat si fulgerat.

  3. din 18716 lei nemeritaţi, cât are pensie un jeg de magistrat venal şi penal, ar beneficia de alocaţie ( insuficientă ) 62 de copii nevinovaţi…

  4. Ni se serveste iarasi aceasta ciorba reincalzita, cu „cel care da” (acum i-a venit rindul lui Iohannis sa joace rolul „marinimiei”) si „cel care ia” sau, ma rog, „nu vrea sa dea” ! Cred ca doar un imbecil mai poate pune botul la aceste scenete tragi-comice, cu acesti Stan si Bran ai „politicii” romanesti !

  5. @Demisia Platfuss!: singurul bivol analfabet esti tu. Presedintele a promulgat toate legile propuse de PSD si votate in Parlament. Presedintele are dreptul o singura data sa retrimita Parlamentului o lege daca nu este de aord cu ea, insa a doua oara este obligat sa o promulge daca legea nu a fost declarata neconstitutionala de CCR. Cand esti prost si combati cu minciuni pierzi procente la alegeri, asta nu ati inteles voi pesedistii.

  6. Astia isi bat joc de copiii ….pur si simplu…..UNUL promulga o lege in favoarea copiilor…..vine Supt…alternul si zice ….promorgare…..pana la calendele grecesti.Ce Roman cu mintea la el poate intelege ceva din politica dusa in Tara ?

  7. Cand incetati TZOPAIALA asta pe alocatiile copiilor,domnule Ciolhannis ?! V-ati molipsit de tzopaiala ?! Sau daca tzopaitzi dvs cu pnl-istii basisti…atunci e de bine…e NOR-MAAAAL ?!!!

  8. Astazi pe un post TV se anuntau nesimtitele pensii speciale ale anului 2019.Una era de aproximativ 74.000 de lei adica de cca 16.000 de euro pe luna….Si ministreasa muncii zice ca n-are bani pentru copii.Le-ar putea-o da si un copil de clasa 4 primara.

  9. A trecut Craciunul,cand toata lumea “buna”facea un act de caritate pentru batranii neajutorati,pentru copii saraci,ca da bine.
    Acum in Ianuarie nu mai sunt bani,aproximativ 30 de Euro/copil,cresterea alocatiei,nu mai sunt aproximativ 20 de Euro- cresterea pensiei minime.
    Singurul lucru pentru care s-ar gasii bani aproximativ 50.000.000 de Euro(2016 alegeri generale 226.000.000 Ron),bani care alaturi de alti bani din bugetele cui trebuie care vor ajuta la ???
    Si din Decembrie pana acum s-a uitat ca conform date statistice 1 copil din 3 merge la culcare flamand,ca 34% din populatia Romaniei traieste sub pragul saraciei.
    Poate de Paste,de Craciun,daca ???

  10. Dracnea e de vina. Ciuma Rosie e de vina. Dar un sigur lucru este evident: „netrebnicii” de la PSD stiau sa faca bugetul si oricum faceau, se plateau pensiile la timp. Asta e ptr. noi romanii: GHINION

  11. Dupa cate stiu eu, o lege promulgata si publicata in monitorul oficial, se aplica de indata! Nu „de indata” a lui joianis, adica la pastele cailor! Nu este altceva decat o manevra de prostire a poporului de catre aceste pedelepre! Impostorul de la Cotroceni aproba legea, iar apoi sluga lui, sica-mandolina, o amina cat vrea „muschii lui”! Niste jeguri mincinoase, dar votate de poporul roman!

    • Sasul bun si ungurul rau! Cand a promulgat legea Iohannis stie ca robul sau Orban o va amana. A vrut doar sa-i fraiereasca pe romani ca el este omul bun. Asa proceda si Petrov cu milogul ala mic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.