Revoluția fiscală flutură cătușele

Cum te pot băga taxele în pușcărie

Modificările fiscale gândite de PSD introduc un element nou în ecuația Fisc – contribuabil, și anume cătușele. O eventuală introducere a impozitului pe gospodărie, despre care se vorbește tot mai mult în ultima perioadă, după o jumătate de an de tăcere, va aduce cu sine amenințarea cu răspunderea penală pentru reprezentantul gospodăriei care a omis declararea veniturilor. În plus, PSD coace de ceva vreme un act normativ prin care se vor incrimina ca fapte de evaziune fiscală nereținerea și neîncasarea, reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unui număr de 32 de taxe și impozite. Limitele speciale ale pedepsei prevăzute sunt închisoare de la un an la șase ani. Există o sancțiune și pentru contribuabilii care au venituri din venituri extrasalariale și care nu depun declarația 600 la timp. Pentru că această chestiune a fost îndelung dezbătută în ultimele săptămâni, este posibil ca amenda de la 500 la 1.000 lei să nu mai fie pusă în practică pentru că Executivul va modifica procedurile privind colectarea contribuțiilor independenților.

Revenirea la ideea introducerii impozitului pe gospodărie bulversează din nou societatea românească, învățată cu un sistem fiscal destul de simplu: cotă unică, salariu net, reținere la sursă. Impozitul pe venitul global și impozitarea gospodăriilor vor presupune ca reprezentantul gospodăriilor să declare veniturile. În cazul în care face o greșeală, acesta riscă să aibă mari probleme. Riscurile sunt mari pentru că pot apărea greșeli neimputabile „gospodarului-șef“. De multe ori, Fiscul a trebuit să recalculeze sumele din deciziile de impunere după sesizarea contribuabililor pățiți. Ce se va întâmpla în momentul când va fi introdus impozitul pe gospodărie? 6 milioane de oameni vor fi puşi pe drumuri pentru a depune diverse hârtii la ANAF și pentru a plăti impozite și taxe care până acum erau vărsate de către angajator în numele salariaților. În prezent, în România există peste 3 milioane de angajați care câștigă în jurul salariului minim. O reașezare a filosofiei fiscale, prin eliminarea stopajului la sursă, va bulversa cea mai mare parte a acestora și nu numai, deoarece cultura fiscală în România este foarte limitată: oamenii nu sunt învățați să meargă singuri la Fisc și să-și plătească impozitele și contribuțiile aferente veniturilor pe care le obțin. Orice ban în plus, în era consumului excesiv, riscă să fie cheltuit, nicidecum să fie pus la ciorap. Asta înseamnă ca în momentul venirii scadenței mulți să nu aibă cu ce plăti.

Amenințări pentru patroni

PSD a spus că va promova un act normativ prin care îi va pedepsi cu închisoare pe cei care nu plătesc impozitele și taxele în 30 de zile. Această lege ar fi venit în tandem cu split TVA, care inițial era stabilită pentru toate firmele. S-a renunțat la această idee și s-a mers pe varianta doar pentru firmele aflate în insolvență și pentru cele care fac afaceri cu statul. Deocamdată, s-a amânat sperietoarea aceasta cu pușcăria. Situația este foarte complicată pentru companii, pentru că media plăților în economia românească este undeva la 120 de zile. Un producător de nasturi, de exemplu, vinde azi o cantitate X, dar vede banii de la beneficiar după trei-patru luni. În perioada asta, el trebuie să plătească angajații, să vireze banii din impozite către statul român și să facă achiziții de marfă și servicii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4532 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Adica se reintoarce dictatura, de odinioara, insa in forma DICTATURA ALESILOR si a famigliilor alesilor. Iar asrea fac parte din pasii de a legaliza aceasta forma de ductstura si a separa si mai bine cele doua clase sociale.

  2. Nu declar nimic . Nu sint persoana fizica , ci individ soveran si REFUZ sa fac orice fel de declaratie de venit . Declar orice Contract Social cu Statul nul si revendic deschiderea de negocieri pentru un nou Status Quo social .

  3. sa vina „subtiri’ cei ce de ani de zile fac pe fandositi fara sa iasa o data la 4 patru ani la vot si sa raspunda ei pentru ce au insamntat datorita ‘leneverii’ de peste 20 ani

  4. Asadar, daca un politician fura sub un anumit prag, sa zicem 100000 de euro – totul e ok, se prescrie. Daca niste amarati uita niste euro ca nu au efectiv timp sa stea ore intregi la cozi – puscarie. Nu pentru asta s-a murit in 89!

    • Cev orbesti domnule? Pai daca oamenii simpli nu-si platesc impozitele, nu mai au ce fura politicienii. E grav, ca atunci politicienii nu mai au din ce sa traiasca in lux si desfrau total. De aia ii baga la puscarie pe amarati, penttru ca ei constituie pericol social pentru clasa politica. Si daca lovesti in clasa politica, lovesti in destinele tari, lovesti in ONU! Pe cand daca un politician fura in anumite limite, ONU nu sufera. Sper ca m-am facut inteleasa.
      P.S. Sambata, 17 februarie este ziua mea onomastica, Sfintii Imparati Marcian si Pulheria.

  5. Si hotii care nu returneaza prejudiciul furat din avutul statului ce patesc? Dar aia cu palatele cu turnulete ce patesc? Dar cantaretii aia pe munti de euro la nunti ce patesc daca nu declara? Ca vad ca inamicul numarul 1 este omul de rand care munceste si traieste de pe o zi pe alta.

  6. Diliormene da asculta tu aici: cum ai ridicat ba palatu ala?
    Bai Hai ca facem o vizita diliormene

  7. Ce vorbesti domnule? Pai daca oamenii simpli nu-si platesc impozitele, nu mai au ce fura politicienii! E grav, e foarte grav, pentru ca atunci politicienii nu mai au din ce sa traiasca in lux si desfrau total. De aia ii baga la puscarie pe amarati, pentru ca ei constituie urias pericol social pentru clasa politica daca nu platesc birurile impovaratoare. Iar daca lovesti nivelul de huzur al clasei politice, lovesti in destinele tarii, lovesti in ONU! Pe cand daca un politician fura in anumite limite pe care singuri si le stabilesc prin legi abuzive, ONU nu sufera. Sper ca m-am facut inteleasa.
    P.S. Pentru ca sambata 17 februarie este ziua mea onomastica, Sfintii Imparati Marcian si Pulheria, va invit sa beti un pahar de vin in cinstea mea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.