Cum rezolvă Guvernul problema bugetarilor neplătiți

Guvernul adoptă o Ordonanță de Urgență prin care va rezolva situația intârzierilor plăților salariilor la ministerele unde nu există ministru plin ca urmare a demisiei politicienilor de la ALDE.

Astfel, pentru asigurarea stabilității funcţionării ministerului, pe perioada vacanței funcției de ministru sau în situația imposibilității exercitării de către acesta a funcției, se propune ca atribuția ministrului de ordonator principal de credite, prevăzută de Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, să fie exercitată de către secretarul general al ministerului, înalt funcționar public care are rolul de a asigura continuitatea activității la nivelul unui minister, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG. Prin această nouă atribuție se va asigura continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcţionale între structurile ministerului, precum şi cu celelalte autorităţi şi organe ale administraţiei publice, se mai spune în proiect. Mii de angajaţi de la Mediu şi Energie nu şi-au primit salariile în urma situaţiei apărute prin demisia miniştrilor ALDE. Ministrul Muncii a dat asigurări că se va găsi o soluţie pentru ca oamenii să îşi încaseze banii.

În data de 27 august 2019, Ia Cabinetul prim-ministrului s-au înregistrat demisiile a trei miniștri, respectiv ale doamnei Grațiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul mediului, domnului Anton , ministru al energiei și domnului Viorel Ilie, ministru pentru relația cu Parlamentul, generate de ieșirea formațiunii politice ALDE de la guvernare. Astfel, prim-ministrul a luat act de aceste demisii și a solicitat Președintelui României să emită decretele de vacantare a celor 3 portofolii de ministru și propunerile pentru miniștri interimari. Aceste cazuri de încetare a funcției de membru al Guvernului au făcut obiectul unei corespondențe cu Administrația Prezidențială, inițiată de prim-ministru.

În data de 5 septembrie 2019 președintele României a precizat, în mod public, că refuză propunerile de numire în funcție a celor trei miniștri interimari pentru portofoliile mediu, energie și relația cu Parlamentul. Vacanța funcției de ministru la nivelul ministerelor ante-menționate afectează îndeplinirea atribuțiilor generale ale miniștrilor prevăzute de lege (în prezent Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ), fapt care determină blocaje atât în activitatea curentă a acestor instituții, în activitatea strategică a acestora, precum și la nivelul organelor de specialitate din subordinea acestora, cu impact
negativ asupra cetățenilor și mediului de afaceri.

Guvernul susține că se află în imposibilitatea asigurării plății drepturilor salariale ale personalului angajat la nivelul acestor ministere în concordanță cu prevederile legale privind data plăţii salariilor la instituţiile publice, care pentru aceste ministere a fost stabilită pentru data de 10 a fiecărei luni (OMFP nr. 86/2005 privind data plății salariilor la instituțiile publice, cu modificările și completările ulterioare) ori nerespectarea obligațiilor financiare prevăzute în contracte cu agenți comerciali.

De asemenea, vacanța funcției de ministru afectează buna implementare a strategiilor proprii ale acestor ministere, precum şi
politicile şi strategiile în domeniile specifice de activitate ale acestora, precum și derularea, în condiții de eficiență și eficacitate, a proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aflate în implementare, din perspectiva onorării plăților către furnizori a facturilor emise de către aceștia, potrivit graficelor stabilite prin contractele aprobate la nivelul acestor autorități, mai spun reprezentanții Guvernului. Această situație poate determina acumularea unor penalități, generareaunor acțiuni în justiție pentru îndeplinirea unor obligații ale acestor ministere, rezilierea unor contracte necesare bunei funcționări a acestora.

Practica Curții Constituționale a stabilit faptul că Guvernul trebuie să ibă permanent capacitatea organizatorică și funcțională necesară pentru a interveni în cazul unor situații extraordinare care impun o reglementare pe calea unei ordonanțe de urgență.
Incertitudinea componenței Guvernului afectează, în general, exercitarea rolului de conducere a administrației publice centrale,
motiv pentru care se impune o reacție promptă în plan legislativ.

În acest sens, se impune crearea cadrului juridic necesar pentru asigurarea stabilității funcţionării ministerului, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcţionale între structurile ministerului, precum şi cu celelalte autorităţi şi organe ale administraţiei publice pe perioada vacanței funcției de ministru sau în situația în care acesta se află în imposibilitate absolută a exercitării mandatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4549 Articole
Author

3 Comentarii

  1. E bine ca guvernul să rezolve treburile curente de la ministere dar ar fi şi mai bine ca guvernul să rezolve situația cu cei 600 de muncitori de la Vâlcea care protestează ca să nu-şi piardă slujbele de la fabrica Govora. Ar fi un prilej excelent pt Dăncilă să dovedească că este un altfel de om politic față de Iohannis, Tăriceanu, Ponta şi alții ar fi şi un impuls electoral pt Dăncilă&psd prin a arăta țării că cetățenii şi interesele lor sunt în prim plan, asta dacă psd-ul vrea să câştige prezidențialele. Dacă Dăncilă nu salvează joburile cetățenilor de la Vâlcea, nu este diferită de Iohannis sau Ponta ori Tăriceanu.

  2. Ministrii care nu si-au indeplinit obligatiile pentru care au fost platiti ani de zile,nu pot fi luati la intrebari si trasi la raspundere.Cand eram conducatorul unei societati de stat si nu am asigurat salariile ,am fost luat la bataie de salariati si sincer sa fiu i-am inteles,ca nu aveau ce sa puna pe masa acasa.

  3. Cred ca pana si in Botawana, nu numai in Germania, sau USA, unu ca Johanis ar fi fost arestat de mult. Da, dar nici botswanezii, nici nemtii, nici USA-istii (ca majoritatea nu sunt americani), nu sunt romani. Or, romanii, se stie, sunt cei mai aprigi luptatori imotriva … romanilor. Ca, pe straini ii ling pe la spate, chiar si cand le da in cap.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.