Ce se întâmplă în sesiunea parlamentară extraordinară de la Varșovia

Cursă contra cronometru pentru legile justiției în Polonia

La începutul lunii iulie, Comisia Europeană a lansat procedura de încălcare a tratatelor împotriva Poloniei, în legătură cu o lege a pensionării magistraților de la Curtea Supremă care schimbă substanțial componența instanței supreme. Polonia are la dispoziție o lună pentru a răspunde la notificarea primită de la Bruxelles.

Parlamentul dominat de partidul conservator al lui Jaroslaw Kaczynski a acționat mai repede și nu așa cum ar fi dorit Comisia Europeană. Aflat într-o sesiune de trei zile începută miercuri, parlamentul este pe cale să adopte în procedură rapidă o lege menită să împiedice măsurile punitive din partea UE și să finalizeze reforma justiției, punând și mai multa presiune pe judecătorii despre care guvernul consideră ca au colaborat cu fostul regim comunist.

Legea aflată în dezbatere va amenda prevederile privind funcționarea parchetelor și va spori prerogativele Consiliului National Judiciar (însărcinat cu numirea judecătorilor, inclusiv la Curtea Supremă), aceasta după ce a fost sporită influența Parlamentului în această instituție, în dauna magistraților. O lege anterioara a majorat numărul judecătorilor de la Curtea Supremă de la 80 la 120, iar noua lege va permite ca două treimi dintre aceștia să fie numiți de către Consiliul Național Judiciar.

Opoziția liberală din Polonia consideră că legea ce reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani, coroborată cu noile legi, nu urmărește decât o ”epurare” a magistraților și subordonarea justiției de către ”puterea represivă”. Președinta Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, afectată personal de noua lege a pensionarii, a stârnit valuri în Polonia intorcându-se mai devreme dintr-o vacanță luată strategic, pentru a tempera disputele politice. Gersdorf, care a refuzat să demisioneze și să respecte astfel legea pensionării, riscă măsuri disciplinare. Ea declară însă că legea fundamentală, cu principiul inamovibilității judecătorilor și al neretroactivității legilor, este de partea sa și că instanța supremă riscă să aibă doi președinți – unul constituțional și unul nelegitim, numit sub influență politică.

”Este o cursă contra cronometru”, spune pentru Bloomberg Laurent Pech, profesor de drept european la Universitatea Middlessex din Londra. ”Însă Curtea Europeană de Justiție are șanse mici să intervină înainte de epurarea Curții Supreme din Polonia”. Guvernul polonez are răgaz până la începutul lunii august să răspundă notificării de la Bruxelles privind lansarea procedurii de infringement, iar abia după aceea Comisia Europeană poate trimite cazul la Curtea Europeană de Justiție. Prin urmare, guvernul și președintele Poloniei, ales din rândurile aceluiași Partid Lege și Justitie, au timp pentru adoptarea și promulgarea noii legi care ar schimba conducerea Curții Supreme.

În cei doi ani și jumătate de dispute cu Comisia Europeană, puterea conservatoare de la Varșovia a adoptat nu mai puțin de zece legi majore de reformare a justiției și a schimbat prin intermediul lor conducerea a zeci și zeci de instanțe din țară. În același timp, funcția de procuror general a fost contopită cu cea de ministru al Justiției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.