Curtea Constituțională calcă în picioare Constituția pentru a distruge CSM-ul

Decizia de azi a Curții Constituționale privind neconstituţionalitatea validării parlamentare a membrilor CSM demonstrează că Traian Băsescu a reușit să șubrezească zdravăn sistemul de justiţie prin presiunea politică exercitată asupra magistraților și procurorilor.

Astăzi, Curtea Constituțională (acum, total obedientă lui Traian Băsescu), prin decizia de a admite ambele contestații făcute de senatorii puterii privind alegerile de la CSM, i-a dat un ajutor important președintelui României în demersul său de slăbire a forței Consiliului Superior al Magistraturii și implicit a sistemului judiciar în ansamblul său, sistem care pare a se manifesta parcă prea independent pentru gusturile Palatului Cotroceni și ale PDL.

Plenul Senatului României validase în 22 decembrie 2010 lista celor 11 membri aleşi în CSM, decizia fiind luată cu 64 de voturi „pentru” şi 60 „împotrivă”. În timpul dezbaterilor, PDL anunţase că se pronunţă pentru invalidarea listei, susţinând că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea – aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 – nu mai pot exercita un nou mandat.

În data de 23 decembrie 2010, 30 de senatori PDL reclamaseră la Curtea Constituţională neconstituţionalitatea Hotărârii numărul 43 a Senatului privind validarea celor 11 membri aleşi de magistraţi să facă parte, din 2011, pentru un mandat de şase ani, din noul CSM. Tot atunci senatorii PDL au mai contestat la Curtea Constituţională şi Hotărârea 31 din 2010, prin care Senatul a decis cu majoritate de voturi numirea Corinei Dumitrescu (soția deputatului PSD Cristian Dumitrescu) şi a lui Victor Alistar (un mare adversar al lui Traian Băsescu și al Monicăi Macovei) ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. În urma deciziilor de azi ale CCR, mandatele celor doi au fost invalidate, la fel ca și alegerile desfășurate la CSM.

După ce participase la Consiliul European de Iarnă, desfășurat la mijlocul lunii decembrie, Traian Băsescu a făcut la TVR o afirmație halucinantă care avea să prevestească ceea ce, iată, s-a întamplat azi și la CCR.  ”În nici o ţară justiția nu a făcut atât de mult rău cât a făcut în România”, spunea Băsescu în acel interviu de la televiziunea publică, după care și-a direcționat virulentul atac chiar către organismul abilitat să asigure independența justiției, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, ordonând senatorilor din arcul guvernamental să voteze împotriva validării alegerilor libere organizate la CSM. Motivația susținută atunci de Băsescu și de corifeii săi din PDL și UNPR era aceea că ar exista trei membri ai CSM, respectiv Lidia Bărbulescu, Dan Lupașcu și Dan Chiujdea, care s-ar afla la al doilea mandat, deși legea le-ar permite doar unul. Fără a intra în amanunte de natură tehnică, trebuie să semnalăm urmatoarele chestiuni: cei trei au fost aleși cu 70% de către colegii lor (cel mai mare scor înregistrat de candidații în aceste alegeri), nu există nici o contestație înregistrată la CSM în legătură cu alegerea acestora și nu se află, din punct de vedere legal, în ipoteza celui de-al doilea mandat. Cu alte cuvinte, ceea ce invoca președintele Băsescu este doar un pretext menit să împiedice numirea membrilor CSM, întrucât în componența acestuia au fost aleși membri a căror opoziție față de intervenționismul prezidențial în treburile justiției a fost evidentă de-a lungul timpului. (Intervenționismul băsescian s-a manifestat prin luări de poziție aberante împotriva justiției care nu au legătură cu realitatea, ori prin conducerea de multe ori abuzivă a ședinţelor CSM la care a participat, unde a provocat de mai multe ori scandaluri și controverse, sau în alte ocazii, prin jignirea grosolană a două reprezentante de frunte ale magistraturii românești, judecătoarele Mona Pivniceru și Viorica Costiniu).

 

Cu alte cuvinte, Traian Băsescu s-a folosit de orice subterfugii și presiuni la nivelul Parlamentului și al Curții Constituționale- instituții în care iată deține un control din ce în ce mai mare, doar pentru a-și elimina adversarii din CSM și pentru a-și duce la capăt ” opera” de distrugere a sistemului de justiție românesc.

 

Oricum, trebuie remarcat faptul că marți, 25 ianuarie 2011, decizia pe care a dat-o CCR, reprezintă încă o premieră absolută în ţara noastră, această Burkina Faso din UE. După ce timp de aproape şapte ani, preşedintele României, Traian Băsescu şi toţi servanţii săi din PDL, au violat Constituţia de câte ori au avut chef, acum se întâmplă şi perversiunea maximă! Curtea Constituțională (unica autoritate de jurisdicție constituțională în România, independentă față de orice altă autoritate publică și care are, conform Constituției României, rolul de garant al supremației Constituției)  încalcă Constituția pentru a satisface cerințele puterii politice! Halal stat de drept!

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.