Curtea Constituțională îi dă lovitura lui Liviu Dragnea

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Avocatului Poporului. Legea din timpul guvernării Năstase rămâne în vigoare exact în forrma curentă, iar personalele care au suferit o condamnare penală definitivă nu vor putea îndeplini funcții de premier, ministru sau alte poziții guvernamentale.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate formulată. Pentru adoptarea acestei soluții, Curtea a constatat că, în esență, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare și interpretare a legii de către autoritățile publice competente, cât și aspecte de legiferare ce intră în competența Parlamentului”, se arată într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere joi excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.2 din Legea nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, modificată și completată, ridicată direct de Avocatul Poporului.

Prevederile criticate au următorul conținut: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorate, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare”.

CCR a reluat joi dezbaterile, pentru a cincea oară, după amânări în cascadă. Sesizarea în cazul legii 90/2001 a fost depusă în luna ianuarie de către Avocatul Poporului, imediat după depunerea jurământului de către Guvernul Grindeanu.
La unul din termenele anterioare, președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu anunța că este „cea mai grea soluţie” pe care a avut-o de dat instituția până acum.

Curtea a fost sesizată în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001, care prevede: ”Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent că nu își mai dorește să fie premier, indiferent ce va decide Curtea Constituțională referitor la Legea 90/2001, conform căreia pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au condamnări penale și nu se găsesc în cazuri de incompatibilitate. „Ceea ce s-a întâmplat este istorie. (…) Obiectivul meu nu mai este să fiu prim-ministru. Obiectivul meu este să gestionez, atât cât pot, conducerea Camerei și conducerea Parlamentului împreună cu Călin Popescu Tăriceanu și să sprijin cu toată puterea mea acțiunea guvernamentală indiferent ce va spune CCR săptămâna viitoare”, a anunțat Liviu Dragnea.

Reacția Președinției

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că decizia Curţii Constituţionale de respingere, ca inadmisibilă, a sesizării Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului este ”corectă şi adecvată”. ”În legătură cu hotărârea CCR, era o decizie aşteptată. Domnul preşedinte Klaus Iohannis consideră că este corectă şi adecvată concluzia la care s-a ajuns astăzi”, a declarat, joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Poziția PNL

„Decizia CCR de astăzi confirmă întreaga sa jurisprudență referitoare la integritatea funcției publice. Ar fi fost catastrofal pentru România și pentru credibilitatea CCR să fi fost negate deciziile anterioare, date în situații similare, iar condamnații să poată face parte din Guvern. A fost depășit un hop, dar doar pentru moment, pentru că în Parlament PSD — ALDE continuă campania în favoarea corupției și a condamnaților, prin modificarea legislației penale”, a declarat pentru AGERPRES Raluca Turcan. Potrivit acesteia, ”chiar dacă mai târziu, e sănătos că s-a încheiat așa această etapă”. ”Din acest punct de vedere, cred că ar trebui avută în vedere această interdicție și pentru alte funcții și demnități publice, inclusiv pentru parlamentari”, a arătat Turcan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.