Cutremur economic? Ce înseamnă dacă Standard & Poor’s ne retrogradează!

Agenția de rating Standard & Poor’s ar urma să anunțe scăderea perspectivei de rating a României de la stabil la negativ, din cauza introducerii taxelor prin celebra OUG 114, cunoscută ca și ordonanța lăcomiei.

Cristian Socol, strateg economic al PSD, descrie pe Facebook ce înseamnă acest lucru: „Vor fi costuri certe încă din prima zi – creșterea costurilor de finanțare, creșterea cheltuielilor bugetare, creșterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, creșterea dobânzilor și deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cădere a bursei. Incertitudinea va crește, economia va merge cu frâna trasă. Creșterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică”.

Postarea lui Socol integral:

Azi (vineri- nr.) vom vedea decixia S & P cu privire la ratingul Romaniei.

Pentru că Guvernul a încercat să reducă viteza de creștere a dobânzilor la credite, să înghețe prețul facturilor la energie și gaze, să taxeze anumite profituri de monopol / duopol / oligopol cooperant, să solicite mai multe garanții fondurile de pensii private…s.a. maine se va declanșa opțiunea nucleară împotriva lui. Radicalizarea pozitiilor partilor implicate a condus, asa cum am anticipat, la un joc loss loss.

Presa scrie că principala agenție de rating Standard & Poor”s va anunța azi scăderea perspectivei de rating a României de la stabil la negativ, din cauza introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor / taxelor din sectoarele energie și comunicații. Presedintele Consiliului Fiscal anunța încă de vineri în cadrul seminarului desfășurat la Predeal posibilitatea unei asemenea decizii. Știrea a fost preluată pe o platformă economică și difuzată public, invocându-se surse anonime. Cu o probabilitate de 95% înțeleg că așa va fi, România va trece de la perspectivă stabilă la una negativă. A avut dreptate demnitarul român, probabil știa din discuțiile cu reprezentanții agenției de rating. Felicitări.

Pe înțelesul tuturor, ce înseamnă deteriorarea perspectivei de rating? Simplu, se schimbă ochelarii cu care se vede evoluția economiei românești și dacă timp de 6 luni nu se întâmplă nimic de sens opus, se va scădea ratingul României.

Vor fi costuri certe încă din prima zi – creșterea costurilor de finanțare, creșterea cheltuielilor bugetare, creșterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, creșterea dobânzilor și deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cădere a bursei. Incertitudinea va crește, economia va merge cu frâna trasă. Creșterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică.

Decizia de mâine este rezultatul aproape exclusiv al afectării intereselor anumitor sectoare private din România și al argumentelor aduse în discuție de reprezentanții băncii centrale.

În ceea ce mă privește, încă din 1 ianuarie 2017 am exprimat argumentele pro / contra modificarilor de natură fiscal bugetară / politică monetară, din ambele perspective. Cine cunoaște activitatea mea, știe că am solicitat și propus mereu un dialog structurat, argumentat, de natură să conducă la un echilibru dinamic în ceea ce privește mixul de politici monetar fiscal/ bugetar. În sfârșit, nu mai contează, mă declar învins. Am înfrânt. Pozițiile nu s-au armonizat.

Câteva considerații scurte despre decizia ce foarte probabil va fi anunțată mâine.

În primul rând aici se constată forța lobby-ului bancar / energie / comunicații din România – una foarte puternică. Numai sistemul bancar are active de 451,1 miliarde lei în 2018, aproape jumătate din PIB ul României. Dacă mai punem și celellate industrii…Felicitări, lobby ul pare să fi fost eficient.

În al doilea rând, cred că agenția de rating face o mare greșeală din trei perspective. 
Prima perspectivă – se ia o decizie certă de sancționare a României când încă negocierile pe baza OUG 114 nu au fost finalizate. In mod normal ar fi trebuit anunțată o astfel de decizie doar după finalizarea negocierilor și intrarea efectivă în vigoare a taxelor, așa cum s-a întâmplat în Ungaria și Polonia după ce a fost introdusă taxa bancară. În cazul în care prevederile OUG 114 vor fi relaxate, și negocierile se vor încheia cu bine, cine va plăti costurile reducerii perspectivei de rating a României? Cine va recupera aceste costuri și de unde? 
A doua perspectivă – o astfel de decizie dramatică în ceea ce privește încrederea în economia unei țări, în condițiile date, nu se ia doar pornind de la interesele anumitor sectoare private (cu profituri record de altfel în ultimii ani) ci ar trebui să se ia în mod substanțial pe baza deteriorării dramatice a fundamentelor economice – proces care nu există în realitate. 
A treia perspectivă – cei care se plângeau de afectarea independenței funcționale și instituționale a politicii monetare pot sorbi cupa răzbunării (amară, probabil). Iată că se blochează mâinile autorităților fiscal – bugetare în ceea ce privește decizia de politică fiscal-bugetară. Legarea mâinilor autorităților decidente de politici fiscal bugetare este în totală contradicție cu prevederile Tratatului Uniunii Europene care arată că politica fiscal bugetară este un instrument la dispoziția statelor membre (competență exclusivă). Aderarea la Euro este pusă în pericol, acolo politica fiscal bugetară reprezintă principalul instrument de absorbție a șocurilor asimetrice. În sfârșit, nu mai contează.

Imaginați-vă cum vom asista de mâine la o masă în care ambii decidenți de politici macro monetar și fiscal-bugetar vor avea mâinile legate și vor țipa unul la celălalt că i se afectează independența. Vă puteți închipui un asemenea dialog? Update Atatia postaci de serviciu n am mai vazut de mult, din timpul PDL. O singura idee. In conditiile in care OUG este in Senat, merge in CDEP, exista grup de lucru comun MFP BNR care lucreaza nu vi se pare ca inca se negociaza?„.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioana Radu 8499 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Cât timp deciziile le iau Valcov, Dragnea şi Dăncilă la ce rezultate să ne aşteptăm? Cât timp afacerile nu sunt stimulate ci sabotate nu văd o îndreptare a situaţiei.

    • E bineee, e foarte bineeee, o astept pe analfabeta Veorica sa ne explice ca „e de bine, romanii o vor duce bine, NU stiu ce-a declarat dl Socol”, pariem ca asa va aburi analfabeta Veorica?!
      Si la fel alde Dragnea si Valcov si Tariceanu si toata clica infractorilor!!

    • Întotdeauna, calificativele Agențiilor de rating au fost în România un bun prilej de speculație politică.
      Dacă obțineam un calificativ bun, Finanțele dădeau un comunicat în care se lăudau că justețea politicilor fiscale proprii a fost confirmată de celebra agenție de rating.
      Dacă calificativul era nesatisfăcător, aceeași agenție devenea ”neatentă” la schimbările din economie și uneori îi era contestată și competența.

      Asa se intampla si cu Comisia Europeana!
      Cand CE lauda Romania pentru cresterea economica, e BINEEEE, Veorica incepe Sedinta de guvern cu „laudele de la CE”!!
      Cand Rapoartele de Tara ale aceleiasi Comisii Europene arata DEZASTRUL Economiei Romaniei la Principalii Indicatori urmariti de CE, incepe propaganda PSD: cei de la Comisia Europeana NU sunt bine informati, nu a fost comunicare buna, etc”…
      Tipic PSD, asa ii minte si pe votantii PSD de 30 de ani!
      Asa arata incompetenta, neseriozitatea si asta duce la LIPSA de INCREDERE!

  2. se dovedeste ca pentru natia noastra „iubita” UE pretentioasa si mironosita pana cand am schimbat mii de legi proUE si s-a „insotit” cu noi (dupa „elevatele” sale principii privind „casatoria”) s-a dovedit a fi o extrem de cinica si costisitoare economic „nevasta” si cu foarte multe relatii anterioare de care habar nu aveam (!!!?) pe la institutiile de evaluare si „judecata” internationale…dupa ce ne-a luat resurse si avutii „de-a moaca” ca deh contractul prenuptial a fost tot al ei , acum daca incercam sa ne recastigam „fecioria” (dupa nefericita experienta de insotire) singurul mod de a scapa se pare ca este acela de a suporta o „temeinica judecata” si plecarea „in curul gol” de la adulata si mult dorita (M)UE!…la romani (care mai simt si gandesc asa!) ca sa scapi de drac mai pleci chiar si asa!!!

  3. Cristian Socol, marele strateg economic al PSD, un mincinos ordinar!
    In campania electorala din 2016 LAUDA cu toate ocaziile Programul de guvernare MINCINOS al lui Dragnea, din care AZI vedem ca NU au facut mai nimic, in afara cresterilor de salarii la bugetari(in special Salariile parlamentarilor si Primarilor!) si de Pensii(in special la Pensiile lor SPECIALE, oricum URIASE, fata de ale votantilor PSD!), in rest NIMIC:
    https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    Socole, unde-i Biblia voastra, pacatosilor, ati jurat STRAMB pe Biblie, unde-i celebra Virgula, ati ingropat-o cu pomana cu tot!
    Pai, S&P a ajuns la aceasta Decizie extrema, DUPA multe Discutii la Ministerul de Finante, care a incercat sa dreaga busuiocul cu MINCIUNI, stil PSD!
    NU merge, merge doar la votanntii vostri saraci si analfabeti din sudul subdezvoltat si Moldova saraca!
    De ce S&P Degradeaza Ratingul Romaniei de la STABIL la NEGATIV?
    SIMPLU: din cauza Politicilor demne de Venezuela lui Maduro!
    Rusine, escroci mincinosi si periculosi!
    Acum, Socol marele strateg al PSD, precum o floricica ne vinovata vine si ne enumera CONSECINTELE unei astfel de masuri: Romanii vor PLATI incompetenta si periculoasa Politica a infractorului Dragnea, disperat de Jilava!
    „Vor fi costuri certe încă din PRIMA zi ….Incertitudinea va crește, economia va merge cu frâna trasă. Creșterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică”. zice Socol strategul de mucava!

    Toate astea ca „romanii sa o duca mai bine”, cum ne-a GARANTAT de fiecare data dl Dragnea!
    O astept pe analfabeta Dancila sa ne explice cum „romanii o vor duce bine”, PLATIND aceste COSTURI!
    Cred ca intelegetii ca NU le va PLATI nicicum dl Dragnea si PSD!

  4. Pentru cresterea veniturile bugetare sunt solutii: votarea unei legi civile de confiscares a averilor nejustificate, eliminarea sistemului de pensii speciale, reducerea salariilor judecatorilor, procurorilor si a diplomatilor, reducerea salariilor alesilor locali si nationali.

  5. Cine va face un audit al S&P relativ la evaluarile lor gresite, intentionat pripite, si al pierderilor cauzate de acestea?

  6. Faptul ca ne indepartam de aderarea la euro e cea mai buna veste pe ziua de azi! Restul nu conteaza ca suntem tabaciti. Oricum rating-urile astea sunt politice si nu au nici o legatura cu economia.

  7. Socole, mare lprofesor universitar la ASE, zi ceva despre asta:
    „Ministerul de Finanțe aruncă la coș definitiv contractul de modernizare a ANAF cu BM: 6 ani și 18 Milioane Euro pe apa sâmbetei.
    Adica, MF renunță la 52 Milioane Euro, cât ar mai fi putut să deconteze pe proiect si va rambursa cât a cheltuit până acum(cam 18 milioane Euro, plus dobânzile aferente) fără rezultate în creșterea gradului de colectare al taxelor și fără efecte sesizabile în relația cu contribuabilul român.
    Informația că MF a decis să oprească proiectul de reformă al Fiscului derulat cu BM nu a fost comunicată publicului român.
    In martie 2018, ministrul Teodorovici a fost întrebat dacă există pericolul renunțării la Proiectul derulat cu BM în condițiile în care implementarea acestuia era mult decalată față de program.
    El a răspuns: ”Nu, chiar vom anunța în următoarea perioada şi soluţia finală pe care MF o va decide în ceea ce înseamnă zona de IT. Fără o reformă clară, fără etape fixe, lucrurile NU se pot schimba, rămân aşa cum sunt…”

    În octombrie 2018, BM încă nu stia de intenția Guvernului.
    ”Activitățile proiectului au fost suspendate în ultimele 12 luni, iar Banca nu a mai decontat noi plăți”, a fost anunțul oficial al BM.

    MF tace chitic, urmeaza minciuni cand vor fi intrebati pe subiect.

    „România, codaşa Europei la digitalizarea în administrarea fiscală. Majoritatea statelor europene au transferat o parte semnificativă a procedurilor administrativ-fiscale în mediul online, realizând controalele fiscale electronic(e-audit), EXCEPTIE făcând România, Bulgaria şi Malta, conform analizei Deloitte România.”
    https://www.realitatea.net/romania-codasa-europei-la-digitalizarea-in-administrarea-fiscala_2091627.html

  8. Strategu financiar al lu peste prajit:
    „Pentru că Guvernul a încercat să reducă viteza de creștere a dobânzilor la credite, să înghețe prețul facturilor la energie și gaze, să taxeze anumite profituri de monopol / duopol / oligopol cooperant”
    Cum floarea campului taxezi tu o corporatie care are monopol? O sa isi ia actionarii de acolo part time la McDonalds ca sa iti plateasca tie 2%? O sa mareasca preturile cum au si facut. Dupa care dai tu o abureala ca ingheti preturile dar dupa ce le maresc astia. Deci o sa ingheti preturi deja marite si tot fraierii platesc. Dupa care te duci la televizor si mananci magiun ca ai taxat corporatia. Va doresc multi crenvusti la micul dejun!

  9. Socol evident că vina pe lobby-ului bancar/energie(Tariceanu o face parte din acest Lobby din Energie!?)/comunicații din România pentru scăderea perspectivei de rating.
    El nu spune însă nimic despre faptul că OUG 114, care Schimbă radical Fiscalitatea din România, a fost adoptată FAR consultare publică, in mare GRABA și în ciuda protestelor unanime ale mediului de afaceri.
    Sa dai OUG 114, cu 6 Zile inaintea intrarii in Vigoare, de la 1 Ianaurie 2019 cum e, dle Socol?
    Asa ii invatati pe studentii de la ASE?!

    Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt PNL, a criticat dur tactica guvernului legată de discuțiile cu S&P:

    ”Ce face ministerul Finanțelor, condus de un bufon cu aere de finanțist, în ajunul unui astfel de anunț catastrofal pentru economie, este de-a dreptul sinucidere politică și economică.
    Într-o încercare disperată de a atenua impactul deciziei S&P privind ratingul României „scurge” în presă anunțul agenției S&P, cu interpretarea care să-i scoată pârleala lui Teodorovici.
    În mod insiduos, se sugerează că schimbarea perspectivei de rating pentru România ar putea fi determinată de incertitudinile legate de bugetul de stat și alte riscuri externe.
    REALITATEA e cu totul alta și vă prezint acum adevărata cauză care a dus la înrăutățirea ratingului pentru România.
    Agenția S&P poartă de mai mult timp discuții cu reprezentanții ministerului de Finanțe cu privire la efectele OUG 114 și au informat Guvernul că dacă nu se modifică OUG, aceasta va duce la shimbarea perspectivei de rating a României de la Stabil la Negativ.
    Principala cauză pentru schimbarea perspectivei de rating a României din partea agenției S&P e Ordonanța de Urgență 114, așa cum urlă toată lumea încă de la începutul anului, iar acești idioți sunt paraleli”.

    O astept pe Veorica analfabeta sa ne lamureasca, zilele astea la A3!

  10. Socol li se adreseaza analfabetilor : nimic din ce enumera nu se schimba. Singurul lucru în crestere sunt dobânzile la împrumuturi. Bine-nteles ca-n situatia-n care, datorita întelepciunii si spiritului gospodaresc al guvernantilor de dupa ’89 (incapabili de-a face o investitie, si, de-aicea, profituri si-un buget), toate capacitatile de productie ale României au suferit prin subevaluare si dezmembrare-n vederea privatizarii, desi anterior, competitive mondial – vezi, la Cluj, Farmec si fosta fabrica, distrusa, astazi, de-ncaltaminte Clujeana – , ele nu-si mai pot constitui rezerve valutare si recurg la împrumuturi, nici productie, adica faliment. Numai c-asta s-a-ntâmplat deja, la vremea când S&P înca n-amenintase România. Marea disparitie a industriei si-a bogatiilor naturale deja s-a produs, românii au imigrat cu milioanele, teritoriul national e ocupat de baze militare straine, asa ca tarii nu-i mai ramâne nimica de pierdut.@cib : De acord. @Tot el : S&P nu face „evaluari gresite”, ci INTENTIONATE. Si vad ca esti „Vesta Galbena” franceza, si tu, cu reformele pe care le propui. Da. @cosmin: deciziiile nu le iau „Vâlcov, Dragnea si Dancila”, ci Comisia Europeana. Ea a saracit un continent, si contribuit la pierderea cotarilor bursiere ale majoritatii tarilor europene.

    • Pai, una dintre maretele PROMISIUNI PSDiste din Programul de guvernare a fost aia cu INDUSTRIALIZAREA Romaniei, trambitata pe la toate TVurile de Dragnea!
      „Liderul PSD L. Dragnea a susţinut, miercuri, că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, promovat de PSD în Programul de guvernare, a generat un interes uriaş în mediile financiare internaţionale, din SUA până în Norvegia, şi că, odată cu acesta, va începe o REINDUTRIALIZARE a României.
      Toate companiile de stat din România profitabile vor fi incluse în acest Fond, care va emite obligaţiuni, care pot fi cumpărate de orice cetăţean şi de orice firmă. Statul va rămâne 100% acţionar, nu va vinde nicio acţiune de acolo, pentru că sunt companii strategice şi, de asemenea, acest Fond, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi din lume, împreună cu fondul de investiţii mari şi cu bănci internaţionale, cu care am şi avut discuţii oficiale, vor face joint venture cu care se vor finanţa investiţii mari, strategice”.
      „Vor începe să CONSTRUIIASCA fabrici, capacităţi de producţie, în zone unde existau dar în perioada 1997-1998, 1.300 de fabrici şi uzine din România au fost tăiate, lichidate şi 1 milion şi 1/2 de români au rămas pe drumuri şi va începe o REINDUSTRIALIZARE a României. Şi sunt fonduri uriaşe de investiţii care vor să investească pentru că vor să aibă profit. Aşa se lucrează”, a adăugat Dragnea.
      Editat
      Aveti rabdare, pana la Anul 2040, are Dragnea Strategia „Romania 2040”!
      NU mai aveti rabdare?
      A-propos, maretul Fond TREBUIA sa intre in fucntiune la 1 Iulie 2017!
      Nici azi NU exista!

  11. @Rollason Ce nu va convine in reformele pe care le propun? De ce nu ar fi benefice?

  12. @Tot el : cine-a spus ca nu-mi convin? dimpotriva. Eu fiind unul din motoarele de discutie pe site-uri ale Vestelor Galbene, pe care le sustin. „Da”, din comentariul meu era o aprobare, un „da” la ce scrisesei. @lili : de unde bani pentru industrializare, când România-i falita, Basescu i-a lasat numai 100 de miliarde de $ datorie externa, peste „privatizarile” care-au însemnat pierderea controlului asupra unor firme si ramuri economice devenite proprietatea altora, ca, de, românii de parca nu le construisera si nu platisera, zeci de ani în sir, impozite si taxe pentru ele, si când peste toate astea mai vine si grandomania înarmarii împotriva unui „dusman” inexistent? Cu urmatorii eroi: „miliardarul” Catarama, infractor, Nastase Adrian, alt infractor (cu „privatizarile” si „restituirile”, cu haosul, adica), Isarescu, micul pervers care speculeaza, prin deflatie, prin jucatul cu moneda nationala, economiile tuturor, de la firmele supravietuitoare lui Petre Roman-Catarama, la economiile populatiei, Ponta, eminent, si el (a se vedea aurul de la Rosia Montana…) + Basescu, pentru care-o nava comerciala valoreaza 12 $. Cu asa ceva defilând România, din ’89. Ba mai si propunem ca madam KioveSSi, sosia lui Macovei, sa devina „procoror oiropean”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.