Cuvinte în mișcare

Aseară, la Centrul Național al Dansului din București a avut loc prima prezentare din cadrul proiectului artistic interdisciplinar #dansliteratura. Prezentat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, Librăria Cărturești Carusel, spațiul Ambasada din Timișoara și realizat cu sprijinul financiar oferit de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul continuă demersuri anterioare de conectare a domeniului coregrafic la scena literară românească.

Demersul Fundației Gabriela Tudor, #dansliteratura, include o serie de trei minirezidențe cu durata a 7 zile, concepute ca niște laboratoare de lucru intensive și întâlniri cu publicul. Primii participanți sunt coregrafii Cristina Lilienfeld, Simona Deaconescu, Paul Dunca și poeții Adela Dragomir, Robert Elekes și Răzvan Țupa. Proiectul este curatoriat de poeta Andra Rotaru și coregraful Cosmin Manolescu, care au realizat selecția artiștilor participanți și moderează cele trei întâlniri artistice, precum și evenimentele deschise publicului.

Laborator de mișcare rostită

Debutul proiectului a avut loc luni, 20 martie, la Centrul Național al Dansului, unde cei doi curatori și cei șase artiști participanți au susținut o primă sesiune comună de lucru. Săptămâna trecută a avut loc prima rezidență-laborator, la care au participat coregrafa Cristina Lilienfeld și poetul Răzvan Țupa.

Cristina Lilienfeld face parte din noua generație de tineri coregrafi. A studiat coregrafia în cadrul U.N.A.T.C., și psihologia în cadrul Universității „Spiru Haret“, urmată de studii de formare în psihoterapie experiențială, în cadrul S.P.E.R. În 2013 a creat, în cadrul rezidențelor ArtistNe(s)t (susținute de Centrul de Cultură „George Apostu“ Bacău și Trois C-L din Luxemburg), spectacolul „Lay(ers)“, care a fost prezentat cu succes la București, Seattle și în mai multe orașe din Europa, în cadrul programului european „Dancing Roads“.

Răzvan Ţupa a publicat trei volume de poezie. A participat la festivaluri, ateliere şi lecturi de poezie în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinău şi în străinătate (Berlin, Bratislava, Budapesta, New York, Paris, Praga, Roma, Rotterdam, Stockholm, Tel Aviv şi Zagreb). Este membru Pen Club România și scrie pe www.poetic.ro.

Următorul laborator #dansliteratura va avea loc la finalul lunii aprilie, cu participarea coregrafului Paul Dunca și a poetului Robert Elekes, la Cărturești Carusel, acesta fiind organizat în conexiune cu Ziua Internațională a Dansului.

Artiștii participanți vor realiza un spectacol-instalație care va fi prezentat în septembrie la Timișoara, la spațiul Ambasada, și în luna octombrie la Centrul Național al Dansului București. Proiectul este realizat în continuarea rezidențelor pe care coregraful Cosmin Manolescu le-a inițiat în cadrul programului ArtistNe(s)t și al proiectului E-Motional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.