Dan Şova – un pas discret înapoi!

Editorialul colegului Sorin Avram, referitor la „problema Dan Şova” în PSD, nu este nici pe departe un atac la USL, cum cred unii, ci o atenţionare cât se poate de serioasă a celor care, cu doar câteva luni înainte de alegerile generale, încă mai au sentimentul de turmă ce-şi urmează căţeluşul. Primul care ar trebui să ia aminte la astfel de critici ar trebui să fie chiar senatorul Dan Şova!

La primul său mandat de parlamentar, Dan Şova s-a aruncat mereu cu capul înainte în câteva bătălii în care a intrat cu metehnele de avocat, adică după principiul: „Dă-l în mă-sa de client, pierde ori câştigă, francul mi-a intrat în buzunar!”. În politică nu este deloc aşa. Aici, orice înfrângere poate însemna un dezastru pentru partidul din care faci parte, căci adversarul ce părea căzut îşi poate încărca bateriile descărcate din propriile tale erori sau subestimări pripite.

Or, domnul senator Dan Şova are deja câteva „performanţe” în această direcţie. Prima, şi poate cea mai importantă, este pierderea de către USL a şefiei Senatului prin înlăturarea lui Mircea Geoană. Dan Şova este cel care clama atunci, în ciuda avertismentelor lui Geoană, imposibila dobândire a funcţiei de preşedinte al Senatului de către PDL, iar argumentele sale s-au dovedit a fi ca firava păpădie în bătaia furtunii. Şova garantase atunci în faţa tuturor că postul va rămâne la PSD. Şi ce s-a ales din aceste garanţii? Vasile Blaga a preluat şefia Senatului, iar acum, înainte de suspendare, USL a fost obligată să forţeze regulamentele pentru a lua înapoi ce deja avusese, generând suspiciuni în rândul cancelariilor europene.

Tot Dan Şova este şi cel dus cu preşul de Traian Băsescu în 2010, atunci când, în scurta guvernare PDL-PSD, a fost convins să iniţieze legea prin care s-a introdus cvorumul de 50% plus unu pentru demiterea preşedintelui, anulându-se astfel cadrul legislativ existent la acea dată, adică acela după care s-a derulat referendumul din 2007! Doar din cauza acelui proiect, guvernul Ponta a fost obligat să dea o nouă ordonanţă prin care să elimine pragul, născând alte noi suspiciuni în afara ţării!

Şi tot Dan Şova a fost cel care, după obţinerea suspendării lui Traian Băsescu, garanta că paşii grăbiţi ai USL nu pot fi opriţi de Curtea Constituţională, după ce aceasta admisese suspendarea. Numai că, a doua zi, aceeaşi Curte a reintrodus pragul obligatoriu de participare la referendum, oferind pe tavă alte argumente, în ţară şi în afara ei, celor care ştiau că acest cvorum este singura şansă ca Băsescu să se întoarcă la Cotroceni!

Şi nu a fost ultima „ispravă” a lui Dan Şova. Tot el a fost cel care, în seara votului, a ieşit pe televiziuni şi a anunţat că, după numărătoarea paralelă a USL, au votat 52% din cele 18 milioane de alegători din liste! Atunci, mulţi l-au asemănat cu Ali Chimicul, care anunţa victoria Irakului, în timp ce, prin spatele său, treceau deja tancurile americane ce ocupaseră capitala!

Culmea culmilor, însă, în ceea ce-l priveşte pe Dan Şova, a fost atinsă la şedinţa extraordinară a Parlamentului, când senatorul liberal Ioan Ghişe a venit cu propunerea de a amâna cu două zile citirea hotărârii CCR, fiind luat la trei păzeşte de surprinzătorul Valeriu Zgonea. Atunci, vorbăreţul Dan Şova a tăcut mâlc, deşi avea tot interesul să-l susţină pe Ghişe, care-i oferise o scăpare din şirul nesfârşit de gafe făcute până atunci.

Toate aceste lucruri amintite mai sus nu sunt decât un avertisment pentru cei din USL, şi chiar pentru însuşi Dan Şova, de a înţelege că, atunci când se merge pe mâna unui om, şansa de a da cu oiştea în gard este mult mai mare decât atunci când deciziile importante se supun măcar unei dezbateri interne.

Gafe precum cele comise de Dan Şova nu pot fi trecute cu vederea, căci, după cum s-a văzut, oamenii încep să şteargă cu buretele de pe bannerele din Piaţa Universităţii mesajele anti-Băsescu, înlocuindu-le cu „USL ne-a trădat”!

Altfel, măscărici precum EBA, Neamţu, Ungureanu sau Vass ne vor bântui viaţa mulţi ani de acum înainte, iar şerpii aruncaţi printre noi de Traian Băsescu ne vor face să fugim cât vedem cu ochii, lăsându-le lor pe masă blidele cu ciorbă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.