Daniel Dragomir: Ce se întâmplă cu abuzurile din perioada Coldea?

Daniel Dragomir reacţionează după comunicatul SRI.

”Ce se întâmplă cu abuzurile din perioda lui Coldea?”, întreabă Dragomir, pe Facebook după comunicatul SRI în care acesta susţine că nu a elaborat niciodată vreun rechizitoriu şi nu a monitorizat nicio cauză penală aflată la instanţele de judecată.

Totodată, reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii confirmă că au acoperiţi în presă.

Dragomir susține însă că SRI nu a răspuns la multe dintre întrebările ridicate în spațiul public.

”Întrebări puse și răspunsuri ne-spuse.

Referitor la comunicatul emis de SRI în data de 15 septembrie 2017 voi comenta pe scurt … doar câteva aspecte și mă voi referi în principal la ce NU a răspuns SRI:

1. Este pentru prima dată când instituția face o afirmație tranșantă și extrem de corectă cu privire la poziția SRI în cazul abuzurilor. Această luare de poziție este de natură să ne dea speranța că schimbările structurale care sunt implementate de noua conducere vor fi benefice.

„Conducerea SRI a instituit principiul toleranței zero față de orice abuz sau abatere de la lege și conduită profesională.”

Și ce se întâmplă cu abuzurile din trecut?

Ce se întâmplă cu abuzurile din perioada SRI – Coldea?

• •

După acuzațiile lansate de fostul colonel Dragomir
SRI vorbește despre Binom și nu infirmă că are acoperiți în presă
ACTUALITATE • TOP NEWS

SRI a răspuns acuzațiilor aduse de către un fost șef în cadrul SRI, Daniel Dragomir, susținând că Serviciul nu are atribuţii pe linia monitorizării dosarelor penale, nu a determinat finalizarea dosarelor, iar legat de acoperiții din presă se comportă precum „toate serviciile partenere”.

„Binomul” și „Câmpun tactic”

Fostul colonel Dragomir spunea în urmă cu câteva zile că politicieni, oameni de afaceri sau jurnaliști au fost interceptați pe mandate de siguranță națională, timp de cinci ani, după care Laura Codruța Kovesi, cea care a semnat mandatele, le-a cerut la DNA odată cu mutarea ei.

Acesta a vorbit, de asemenea, despre implicarea SRI în Justiție, urmărirea penală, dar și existența unui „câmp tactic” sau a Binomului SRI-DNA care ar controla evoluția dosarelor, se regăsesc.

Dragomir a mai afirmat că ofițerii SRI erau cei care creau un „culoar” în Justiție, și anume ei se ocupau de rechizitorii, alegeau judecătorii și asigurau sentința dorită.

O altă acuzație este cea legată de acoperiții Justiție și politică.

„Implicarea în zona politică, e o chestiune ilegală. Pe unii i-am întâlnit intrând sau ieșind din biroul lui Florian Coldea. Existența lor e o chestiune clasificată, singura instanța care poate să facă lumină este o comisie parlamentară. (…) Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic, relații dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. Al doilea caz, pe bază de șantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA și în al treilea rând al ofițerilor acoperiţi în Justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia”, a declarat Daniel Dragomir.

Dragomir a vorbit și despre acoperiții din mass media: „Sunt trei zone ale căror abordare a condus la chestiunea abuzurilor. În primul rând acoperiții în media și interesele tot mai mari ale conducerii Serviciului pe zona de media. În zona acoperiților din media, orice serviciu are astfel de tehnici. Era interesant că un jurnalist mergea și îi lua un interviu lui Osama bin Laden și aducea o cunoaștere foarte mare despre o situație, însă în cazul nostru…un ofițer acoperit din media care desfășoară activitatea pe securitate națională, este cu totul diferit față de un ofițer acoperit din media care primește pe mailuri rechizitorii sau documente nepublice și are un singur ordin: să îl facă pe acel om ca pe cel mai mare infractor”.

O altă acuzație a fost legată de folosirea mandatelor de terorism în alte scopuri

„În martie 214, doamna Kovesi face o solicitare către Înalta Curte , cu șapca de șef al DNA, și cere aceste mandate, pentru a-i rezolva pe aceștia oameni, nu din perspectiva terorismului, ci a corupției. (…) Șefa DNA solicită așadar după cinci ani de la momentul când semnase pentru aceste mandate și prelungirea lor, chiar dacă în acea perioadă nu a văzut că e ceva important, dacă era ceva de corupție nu l-a sesizat pe domnul Morar (n.r.: procuror șef al DNA în acea perioadă)?”, a mai spus fostul colonel SRI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.