Davos cu marea corupție, România cu anticorupția

Dacă e final de ianuarie, e Forumul Economic Mondial de la Davos, ajuns acum la a 50-a ediție. Ca în fiecare an, miliardari, șefi de state, de guverne, celebritați, laureați ai Premiului Nobel, filantropi și jurnaliști abonati ai evenimentului aterizează în Elveția. Ca în fiecare an, sute de militanți antiglobalizare și anarhiști vin în Elvetia pentru a protesta si pentru a justifica creșterea tot mai mare a cheltuielilor pentru securitate.

Cum va salva planeta capitalismul responsabil

Anul acesta, tema reuniunii de la Davos va fi capitalismul responsabil și ”Cum să salvăm Planeta”. Având în vedere că la Forumul Economic Mondial din 2019 au fost înregistrate 600 zboruri, fără a lua în calcul avioanele cu care au venit președinții, premierii și înalții oficiali din zeci de țări, și având în vedere estimarea că, până în 2050, avioanele vor emite 22% din dioxidul de carbon produs de omenire, este limpede că nu la Davos se va gasi răspunsul la întrebarea legată de încălzirea climei.

Desigur, la Davos este invitata și Greta Thunberg, ”omul anului” 2019 pentru revista Time, adolescenta din Suedia transformată în simbol a luptei impotriva schimbărilor climatice de o echipă de documentariști și de specialistii in comunicare asociați lui George Soros, un alt abonat al Forumului Economic Mondial.

Mișcarea de imagine a amfitrionului FEM, Klaus Schwab, este evidentă. Evenimentul trebuie să se deschidă și către ”oamenii simpli”. Este motivul pentru care anul acesta a fost invitat unul dintre fondatorii mișcării ”Occupy”, Micah White. Într-un interviu pentru BBC, liderul marii mișcări de protest inițiată în urmă cu aproape un deceniu, pare să fie dispus să faca pace. ”Nu a fost o alegere ușoară să accept invitația, pentru ca este împotriva modului în care activiștii cred că se poate face schimbarea. Însă provocările globale necesită o altă abordare din partea activiștilor și a elitelor – și poate că ar trebui să începem să mergem în locuri precum Davos”.

Și pentru ca evenimentul să fie unul politically correct, la Davos a fost invitată și o actriță indiană de 33 de ani, pentru a vorbi despre lupta cu depresia.

Trump la Davos

Anul acesta, printre cei circa 3.000 de invitati se vor regăsi peste 200 de britanici, însă niciun membru al guvernului. Premierul Boris Johnson a interzis participarea miniștrilor săi la Forumul Economic Mondial. În schimb, la Davos a sosit Donald Trump. Președintele SUA este doar la a doua participare – în 2019 nu a fost la Davos. Trump a vorbit în fața elitelor adunate la Davos marți dimineața și a încercat să vândă imaginea unei Americi cu o economie revigorată, pentru a atrage cât mai multe investiții.

”Sunt mândru să declar că SUA este în toiul unei explozii economice, una cum nu s-a mai văzut în lume. America prosperă. America înflorește și, da, America câștiga cum nu a făcut-o vreodată”, a spus Trump înainte de a vorbi despre acordul economic semnat cu China în urmă cu o săptămână și despre noul acord NAFTA cu Canada si Mexicul, care urmează să intre în vigoare. Casa Albă nu a anunțat cu ce mari afaceriști se va întâlni Trump la Davos, ci a menționat doar întâlnirile președintelui cu liderii din Irak, Pakistan și Elveția.

Analiștii consideră că întâlnirea cea mai importantă pentru Trump va fi cea cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Conextul dificil este dat de neînțelegerile dintre SUA și UE privind impozitarea marilor companii americane, precum Amazon sau Google. Franța a decis să pornească această lupta prin impunerea unei taxe la nivel național. Trump a ripostat și a amenințat că va dubla taxele vamale pentru produse importate din Franța. În plus, SUA au amenințat cu taxe suplimentare de 7,5 miliarde de dolari la importul de avioane europene, o ripostă la subsidiile de stat primite de Airbus, marele competitor al americanilor de la Boeing. După discuția pe care a avut-o, luni, cu președintele Emmanuel Macron, tonul s-a îndulcit. Macron a scris pe Twitter că a avut o ”discuție minunată” cu Trump și că ”vom lucra împreuna pentru un acord bun care să evite escaladarea tarifelor”. ”Excelent”, a replicat Trump, pe Twitter.

Președintele Macron pare să fie în elementul lui la Davos. Fostul bancher de la Rothschild&Co se poate întâlni la Davos cu sefii marii companii de management și investiții Blackrock, asta după ce președintele s-a consultat cu CEO-ul din SUA al companiei pe marginea reformei pensiilor și i-a oferit Legiunea de Onoare șefului Blackrock din Franța, în timp ce țara era cuprinsă de proteste tocmai împotriva reformei pensiilor.

Davos și marea corupție

Revenind la tema Forumului Economic Mondial din acest an, Robert Reich, fost secretar pentru Muncă în administrația lui Bill Clinton, scrie că elitele de la Davos nu sunt deloc interesate de combaterea inegalității crescânde. Tema din acest an este ”stakeholder capitalism” – corporațiile trebuie să-și asume responsabilitatea pentru angajați, pentru comunitățile locale, pentru mediu, nu numai pentru sporirea  averii acționarilor. ”Așteptați-vă la discursuri lungi despre beneficiile pe termen lung ale acestui tip de capitalism: angajații mai fericiți vor fi mai productivi. O clasă de mijloc mai numeroasă va cumpăra mai multe bunuri și servicii. Schimbările climatice încep sa coste bani, prin asigurările pentru calamități și distrugerile provocate, deci trebuie oprite”, scrie Robert Reich.

”Adevărat, însă marii CEO adunați la Davos știu că se vor îmbogăți mult mai repede daca vor crește valoarea acțiunilor pe termen scurt, reducând salariile, luptându-se cu sindicatele, opunându-se normelor de mediu și cumpărându-i pe politicieni pentru a primi apoi reduceri de taxe și subsidii. Asta este strategia lor de trei decenii și este pe cale să devină și mai rea. Trei cercetători de la University of California și New York University au arătat că, după 1989, cea mai mare parte a creșterii economice nu a mai venit din plata muncii.

Asta înseamnă că, pentru ca bursele să crească și în anii urmatori, este nevoie fie de creștere economică (puțin probabil), fie de sifonarea și mai intensă a profiturilor de la angajați către acționari. Asta înseamnă și mai multă presiune pe salarii, și mai multă mită pentru politicieni, pentru reduceri de taxe și subsidii, înseamnă și norme de mediu mai puțin ambițioase”, scrie Reich.

26 dintre cei mai bogați oameni din lume au o avere egală cu cea deținută de cei mai săraci 4 miliarde de oameni. ”Concetrarea averilor invită la corupție. În intreaga lume, bogații îi cumpără pe politicieni pentru a obține favoruri prin care să-și sporească averea, în timp ce sifonează resursele celorlalți. Corupția face imposibilă lupta împotriva stagnării salariilor, lupa cu schimbările climatice și cu orice alte probleme înfruntate de populația lumii – probleme a căror rezolvare ar necesita sacrificii din partea celor bogați”, scrie Reich.

Nimic din cele de mai sus nu va fi abordat la reuniunea de la Davos, câtă vreme proteste precum cele de la finalul anului 2019 din Chile, Liban, Franța nu vor atinge corporațiile și instituțiile financiare, ci doar vor da jos guverne pentru a fi înlocuite cu alte guverne ce urmează să fie cumpărate de marile afaceri. ”Liderii corporațiilor și ai instituțiilor financiare se vor adua la Davos doar pentru a se felicita pentru averile lor, pentru influența lor și pentru bunăvoința și mărinimia lor”, scrie Reich.

România și anticorupția

Această imagine despre corupție, despre marea corupție, ar fi cea cu care ar trebui să rămână România în urma reuniunilor de la Davos, acolo unde participă unii dintre marii susținători și finanțatori ai luptei cu corupția din țara noastră. Iar a doua imagine cu care ar trebui să rămânem este cea de mai jos – o hartă cu țările care au participanti la forumul din 2020. Printre alții, se află la Davos premierul Croației și premierul Bulgariei vecine.  România este o pată albă la țărmul Mării Negre, un semn că anticorupția a învins – țara nu mai are politicieni influenți și nici miliardari, ci doar ONG-uri fără intrare la reuniunea de la Davos a finanțatorilor lor.

În urma cu un an, The Independent scria următoarele despre reuniunile de la Davos: ”Mentalitatea globalistă de la Davos blochează schimbarea? Este o conspirație? Problema cu această viziune, ale cărei variante sunt promovate de stânga și dreapta politică, este că atribuie prea multă importanță Forumului Economic Mondial. Davos este în primul rând o conferință de afaceri: o ocazie pentru mulți CEO, finanțiști și consultanți de a se întâlni și de a se simți importanți. Iar ei (mai degrabă acționarii lor) plătesc uriaș pentru acest privilegiu. Celebritățile vin la Davos pentr a-i distra pe marii directori. Davos nu este cauza inegalităților globale, este mai mult un simptom. Nu vă așteptați ca la Davos să se diagnosticheze disfuncțiile economice și cu atât mai puțin să vă așteptați să fie abordată aici reducerea inegalităților. Schimbarea, dacă va fi, va veni de jos, nu din vârful unui munte din Elveția”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

10 Comentarii

  1. Vasile Florin Citu a fost invitat sa se intineasca la Davos cu Liderii Finantelor din Somalia si Etiopia dar a refuzat categoric asteptind oferte din partea lui Trump sau Ursula pe care le va Refuza cu Diplomatie Moldovineasca desigur.

  2. Imi amintesc cu placere cand acum 10-15 ani la Davos,printre organizatori si in Comitetul de sponsorizare,se bagasera si hotii care devalizasera Hidroelectrica, respectiv cetatenul numai elvetian Bogdan Buzaoianu und Dan Ioan Popescu maleficul ministru al economiei,azi om de afaceri multimilionar in Italia!Probabil cum serviciile noastre secrete fac ce vor ele ,era bagat si un serviciu secret in ciorba Davosului!masoneria Davosului nu mai intereseaza pe nimeni,dar apare ca o intalnire „deschisa „spre deosebire de grupu Bildelberg si Iluminatti care au intalniri anuale pe baza de amprenta oculara
    Astazi ,se vede dezinteresul pe de alta parte atentie la Trump el cere investitii straine in SUA,deci noi nu vom vedea investiii americane in Romania ca nu mai e papa!

  3. Tristul spectacol al stapinilor lumii, care nu au reusit, din motive doar de ei stiute, sa se inteleaga pentru a constitui un guvern mondial functional. Trump, un clown, Macron, copilul alintat al marii masonerii manevrate de casa Rotschild, alte si alte personaje penibile ca oameni, de neatins ca averi si putere. Pfui! Nota bene: Trump ar face mai bine sa aminteasca cit e datoria publica a tarii sale, care depaseste uriasul ei PIB! Adica un colos cu picioare de lut, cum se spunea cindva si despre URSS…

  4. Pe mine mă doare să fiu etichetat ca o pată alba – cum erau pe vremuri hărțile cu teritoriile nedeslușite: „hic sunt leones”. La noi sunt doar acri strugurii… Niciodată terenul nu se lasa liber, pentru că imediat e ocupat de te miri cine! Atunci când ai o cauză de interes public, pentru care trebuie să te bați, nu e doar bine, ci imperios necesar să pledezi pentru ea oriunde, mai ales acolo unde poți fi auzit direct, nefiltrat. Nu trebuie să stai pe scenă, anunge, adesea, și o întrebare esențializată, rostită din sală. Având drept corolar capacitatea de a convinge. Dacă ai o cauză…

  5. Ca sa aiba un rost sa mergi la Davos trebuie sa fii o persoana cunoscuta si pe care cei de acolo sunt dornici sa o intalneasca. Daca nu esti o personalitate, atunci tre sa investesti ceva bani pentru a merge acolo, ca sa dai nas in nas pe culoare cu astfel de personalitati. Este un loc de intalnire. In conducerea FEM care organizeaza reuniunile tip Davos si Davosul in sine sunt fost presedinti, fosti premieri, fosti PDG. Cine de la noi ar fi fost recunoscut si dorit la Davos?! Probabil Presedintele! Probabil Geoana sau Ducaru, posibil Hurezeanu…de ce nu s-au dus?! Suntem o para alba desi mie mi se pare gri, exact asa cum suntem sub toate aspectele, o tara gri, cu o economie gri si cu oameni gri!

  6. Cum nu este ivitată răsfățata vestului, exemplul luptei anticorupție doamna Codruța Kövesi să le bla, bla cum a arestat ea și trimis la închisoare prim miniștri, miniștrii, șefi de instituții toți opozanți ai președintelui Băsescu și președintelui Iohannis și pe toți marii investitori români, ducând în șomaj peste 100000 de oameni și inchizând uzine strategice? Să le spună ca prețul intreținerii instituției DNA depășește de 10 ori banii recuperați? Și dacă nu mai avem investitori strategici români calificabili de Davos putem trimite pe Codruța Kövesi, Livia Stanciu, Cristi Danileț că și el stătea cu cartonul ca Greta, finanțistul Câțu, Rareș Bogdan, Raluca Turcan, sau de ce nu doamna Chchirău săi îndemne pe bogați lumii să salveze ceva. Toți oamenii Președintelui . Neinspiratul în politică, domnul Petre Roman, acum 30 de ani la Davos a avut audiență și a făcut față cu un suces neașteptat. Așa am “evoluat” in 30 de ani de democrație, învățământ, Servicii, media anti România, tot mai pată alba-neagra pe harta lumii.

  7. Iata adevarul dureros Romania din punct de vedere economic nu mai exista. In curand nu va mai exista deloc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.