De când este limba română valoare europeană?

Libiu Mateescu comentează articolul Bogdan Aurescu răspunde și nu prea Rusiei

Bichonul agitat de Aurescu reiterează aspectul redenumirii limbii moldovenești ca limbă română drept ca fiind ,,o aderare a Republicii Moldova la valorile europene. De când este limba română valoare europeană Aurescule, că ultima dată când m-am uitat România n-a obținut niciodată vreun premiu Nobel la nicio categorie, darămite la Literatura Română? Iar pe de altă parte Zaharova este bolnavă la psihicul ei(sic!) așa că unde-i rostul răspunsului oficial al Externelor neîmplinirilor noastre?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

25 de Comentarii

 1. Oioiooooo,. Păi de când e tuns scurt și catifelată,.. și gâdâle plăcut,..iar licuriciul face economie de hârtie igienică…

 2. Mai bine comentati ce a spus agentul propagandei ruso-unguresti ics, sau cel al propagandei bolsevice axon.

 3. Astia au fost aruncati pe scari la maternitate, altfel nu se explica comportamentul lor

 4. Atentie la mizeria de manipulare, va spune un cetatean care circula oriunde. Limba Romana nu conteaza pe nicaieri, la fel si cursul valutar euro sau franc, sau lira sterline sau dolar, sunt case de schimb valutar in strainezia dar doar pentru spalat bani, nu poti filosi nici limba si nici moneda romaneasca sa cumperi ceva in strainezia! Cine va spune ca se poate, va mit ca porcii grohaind!

 5. lIBIU mATEESCU ACESTA ESTE UN IMBECIL.
  Limba romana are valoare europeana pentru ca face parte din limbile europene .
  Este plavcerea imbecilului R.C de a cita pe imbeciulul Libiu Mateescu in a contrazice valaorea limbii romane in conertul limbilior europene.
  Spune acest „libiu’,un libdinos ca nick, ca nu am luat Premiul Nobel.
  Universalitatea romanilor,a creatiei noastre nu poate fi contestata.
  Acest R.C face dervicii majore atit Cotidianului cat si romanilor.
  Un acoperit dublu.
  Un cenzor odios, un securist oprind comentarii dupa bunul plac.

 6. Javra, de R.C de ce nu -mi redai comentariul ?
  Cum iti permiti citind-l pe un nemernic Libiu Mateescu ,
  sa-ti bati joc de Limba romana ?
  Nu este Romania natie europeana ?
  Nu este Limba romana limba latina din grupa limbii italiene, franceze dintre cele mai vechi ?
  Esti un nenorocit care de la inceput esti imptriva nationalismului, patriotismuleui ,suveransimului,
  esti un mercenar de cenzor, o lichea ,incercind sa cenzurezi tot ce nu este pe placul tau ticalos !

  esti un securist imputit,cu ceva stiinta de carte, dar caracterul tau este vindut !
  Nici nu stii cee ste caracter,ce este constiinta!Impostor si analfabet !

 7. da,
  multumesc ca mi-ai redat invectivele ,tu, „cenzor” al exprimarii libere ce m-ai urmarit mereu !Oricit ai fi de securist, te desfid!
  s-au reunit R.C. cu unul „Liviu Mateescu”, sa puna la index Limba Romana,
  ca nu are valoare europeana!
  are valoare europeana dintotdeauna !
  Voi nu puteti demonstra negativul,pigmei ce sunteti ai culturii,literaturii si spiritualitatii romanesti !
  Din ele ne adapam in vremuei de pace sau chiar in aceste vremuri de restristre, si daca Basarabia revine la izvor,ne bucuram!
  Valoarea o da Europa, Lumea,dar in primul rind o dam NOI,este Materna noasra,Mama noastra ,radacina noastra indestructibila !
  este titza la care am supt, singura mama ce o cunoastem!alta nu este pe pamant! nu-mi pot trada mama,niciodata !

 8. Putem sa ramanem atenti la ce este cel mai important acum: Sa salvam Romania si pe noi si pe copii si pe batranii nostrii!!! Lasati limaba romana in pace, nu dispare si nici nu ma intereseaza daca este respectata de ratatii din occident. Avem nevoie de energie romaneasca, deci si de termocentrale, ca germanu’, pe carbune. Avem nevoie sa mancam produse romanesti, carne de la om din batatura ca sa-l scoatem si pe taran din saracie. Avem nevoie de educatie cu profesori respectati si cu pensii decente. Singura solutie este sa ne debarasam de curvele proaste care ne conduc si care mai mult distrug decat fura in prostia lor.

 9. Si unde scrie tov RC, ca ptr a fi o valoare europeana, trebuie sa ai macar un Premiu Nobel? Nu avem premiu Nobel din cauza ca si Premiile Nobel se dau tot cum se da castigatorul la Eurovision (Ex Paulescu, descoperitorul insulinei, sau Coanda).
  Limba romana si poporul roman sunt niste valori inestimabile ptr ca romanii au supravietuit si au asimilat toti veneticii, deoarece am fost majoritari latini si stabili pe acest teritoriu. Am ramas ca o insula situata numai intre venetici slavi si maghiari.
  Am avut scriitori care i-ar fi batut ca valoare pe multi scriitori straini si care ar fi meritat si mama premiilor Nobel.
  Un exemplu: pe langa povestile lui Creanga, Slavici, Ispirescu si Vladimir Colin, povestile fratilor Grimm par niste caricaturi puerile. Nu mai spun de Eminescu sau Sadoveanu.
  Toata problema noastra este ca am fost romani, neluati in seama ca si acum……[Rumburak]

 10. Obama a contribuit la distrugerea Libiei și a Sudanului, a încercat să distrugă Siria, a conspirat cu Israelul pentru a dezlănțui Stuxnet asupra Iranului, a ucis mii de nevinovați prin atacuri lașe cu drone, a protejat criminalii de la 11 septembrie și mitul pe care l-au creat si a împins Rusia la zid în Ucraina riscand un al treilea război mondial. Pentru asta a primit un Nobel pentru pace. Si nu este singurul, doar ca sa amintesc de psihopatul Kissinger. Unii, dintr-o nevoie avidă de recunoaștere și confirmare dupa multiple traume istorice nu inteleg bine ce iși doresc și cred că o tinichea strălucitoare ar legitima ceea ce este deja consacrat.

 11. Poate ca Bogdan Aurescu nu ii egaleaza pe Stefan Andrei si Corneliu Manescu, ca sa nu mai vorbim de Titulescu. Totusi, in imprejurarile de acum, se impune calmul, mai putin verva, carisma. De aceea, raspunsul lui Bogdan Aurescu a fost rezervat, totusi clar si fara echivoc.

 12. Românii sunt, din punct de vedere etnografic, ansamblul vorbitorilor limbii române (limbă romanică) care trăiesc în centrul și estul Europei. Limbă româna (romanică) are ca SUBSTRAT limba cea STRAVECHE traco-geto-dacica, PIE/3000 BC, de tip SATEM.
  Limba geto-dacă era o limbă indo-europeană, din ramura tracă. Aidoma limbii trace, limba dacă era de tip satem. Substratul protoromânei este traco-dac. Acesta este atestat de notații sporadice ale unor autori din Antichitate, unele cuvinte de pe inscripții și monede grecești și romane, nume proprii (de locuri, de ape, de munți, de persoane), nume de plante medicinale din lucrări de botanică și de medicină grecești și latine. S-au găsit aproximativ 300 de cuvinte pur românești (în toate dialectele) [provenind din substratul cel de baza al limbii române, traco-geto-dacic cel stravechi, PIE/3000 BC, de tip SATEM]. Limba traco-geto-dacica era mentionata ca fiind de IDIOM pre-latin (Horatiu/(65 BC – 8 AD, Ode). Si de aceea, limbă româna a fost o limbă pre-latina, de tip proto-romanică.
  Despre limba de substrat traco-geto-dacic Ovidiu (exilat la anii 8-17 AD la Tomis, deci premergator epocii lui Traian/106 AD), scria „iar limba greacă a fost învinsă de limba getică” la Tomis (ce a presupus o vitalitate si vivacitate deosebita a lb. getice in raport cu cea greaca), „mi-e ruşine, dar mărturisesc: Nu mă îndoiesc că în astă cărţulie s-au strecurat multe/din limba barbarilor: nu-i vina omului, ci a locului.” (incepea sa uite lb. latina pt. cea getica), precum si „Ah! Mi-e ruşine: am scris o cărţulie în limba getică/în care cuvintele barbare au fost aşezate după ritmul versurilor noastre.” A scrie o carte de poezii intr-o limba straina (limba presupusa fara scriere) ar fi presupus alcatuirea unui ALFABET getic (lucru nementionat de catre Ovidiu). ASTA insemna ca limba getica poseda DEJA un ALFABET propriu.

 13. Limba română a fost scrisă în istoria sa cu răbojuri sau vechi „rune“ europene, alfabete latine, grecești, glagolitice, paleo-slave, alfabete de tranziție și în final din nou latine.
  Anumite cuvinte creștine românești (Domn, „a mărturisi“, „a ierta“) sunt unice pentru română, între limbile romanice.
  Suveranii țărilor românești purta titlul de domn, din latinescul „dominus”, adică stăpân. Termenul dominus cu semnificația de conducător a intrat în circulație în limba latină în timpul împăratului Aurelian/270-275 AD. Dominatul,sau Imperiul Roman Târziu, a fost numita si faza de regim monarhic totalitar ce a urmat Principatului în Imperiul Roman. Dominatul a început după încheierea crizei din 235-284 și a durat până la anul 1453.
  Crezul primelor sinoade ecumenice, cel din 325 de la Niceea, și cel din 381 de la Constantinopol este rostit până azi neschimbat, prin cuvinte cu etimologii latine. Mai concret, el nu a fost niciodată tradus în limba română, însă el a evoluat, deodată cu limba română.

 14. Românii sunt, din punct de vedere etnografic, ansamblul vorbitorilor limbii române (limbă romanică) care trăiesc în centrul și estul Europei. Limbă româna (romanică) are ca SUBSTRAT limba cea STRAVECHE traco-geto-dacica, PIE/3000 BC, de tip SATEM, si de IDIOM pre-latin.
  Limba română a fost scrisă în istoria sa cu răbojuri sau vechi „rune“ europene, alfabete latine, grecești, glagolitice, paleo-slave, alfabete de tranziție și în final din nou latine.
  Anumite cuvinte creștine românești (Domn, „a mărturisi“, „a ierta“) sunt unice pentru română, între limbile romanice.
  Suveranii țărilor românești purta titlul de domn, din latinescul „dominus”, adică stăpân. Termenul dominus cu semnificația de conducător a intrat în circulație în limba latină în timpul împăratului Aurelian/270-275 AD. Dominatul,sau Imperiul Roman Târziu, a fost numita si faza de regim monarhic totalitar ce a urmat Principatului în Imperiul Roman. Dominatul a început după încheierea crizei din 235-284 și a durat până la anul 1453.
  Crezul primelor sinoade ecumenice, cel din 325 de la Niceea, și cel din 381 de la Constantinopol este rostit până azi neschimbat, prin cuvinte cu etimologii latine. Mai concret, el nu a fost niciodată tradus în limba română, însă el a evoluat, deodată cu limba română.

 15. Despre limba protoindo-europeană (PIE) strămoșul al tuturor limbilor indo-europene, din care fac parte majoritatea limbilor europene (inclusiv româna) … comentata de catre arheologi straini (anglo-saxoni) si publicata de catre Princeton University Press …
  „But after 5200 BCE a new threshold in population density and social organization seems to have been crossed among European Neolithic farmers. Villages in the East Carpathian piedmont adopted new customs from the larger towns in the lower Danube valley, and a new, more complex culture appeared, the Cucuteni-Tripolye culture, in Moldova and eastern Romania.
  The End of the Cucuteni-Tripolye Culture and the Roots of the Western Branches … In this chapter we examine the archaeological evidence associated with the initial expansion of the western Indo-European languages.
  The End of the Cucuteni-Tripolye Culture it happened between 3300 and 2600 BCE, the time span of the final, staggering C2 phase of the Cucuteni-Tripolye culture. The first crisis, at the Cucuteni-Tripolye C1/C2 transition about 3300 BC, is evident in the abandonment of large regions that had contained hundreds of Cucuteni-Tripolye CI towns and villages. The chaos caused by the dissolution of hundreds of Cucuteni-Tripolye farming communities probably convinced to accept the status of clients. Explicit patronage defined the Usatovo culture. Usatovo represented the rapid evolution of a new level of social and political integration between lowland steppe and upland farming communities. Although the steppe societies of the Suvorovo-Novodanilovka period did seem to prey upon their neighbors in the lower Danube valley, they were clearly more integrated and apparently had peaceful relationships with their Cucuteni-Tripolye neighbors at the same time.” (Anthony, David W.; Ringe, Don (2015). „The Indo-European Homeland from Linguistic and Archaeological Perspectives”. Annual Review of Linguistics. 1 (1): 199–219.)

 16. Referiri la scrieri dace apar când scriitori clasici din secolul al III-lea și secolul al VI-lea menționează legile lui Zalmoxis și Deceneu ca fiind scrise pentru a-i instrui pe geți.
  „VII,3,2. Astfel elenii i-au socotit pe geţi de neam tracic. Dacii au aceeaşi limbă ca şi geţii. Aceştia sunt mai bine cunoscuţi de eleni, deoarece se mută des de pe o parte pe alta a Istrului şi totodată mulţumită faptului ca s-au amestecat cu tracii şi cu misii.” (Strabon/63 BC – 24 AD, Geografia).
  „Pentru că i-a instruit pe Getae în aceste lucruri și pentru că a avut pentru ei legi scrise, Zalmoxis a fost considerat cel mai mare dintre zei.” (Iamblicus/245-325 AD, Viața lui Pythagoras, XXX, 73).
  Ca dovadă că limba tracică a fost păstrată până la apariția slavilor și nu a fost asimilată anterior de greci, se consideră că numele orașului Plovdiv se întoarce la Pulpuldava. Geto-dacii trăiau organizați în triburi și uniuni de triburi conduse de șefi militari care aveau drept centru de reședintă o așezare fortificată numită dava.

 17. M.Eminescu nu are egal in tot estul Europei.
  Problema este ca romanii nu au fost capabili sa-si puna in valoare geniile pe care le-a dat natiunea romana…..[Rumburak]

 18. Tov. LiB(V)iu nu vrea sa intine shi el CCauzea (CPUS), ca predecesorii lui. Dar se pare ca a ales sa fie shi el eroul emanat mai tare ca Alo!geniu Ylici Y., crezind ca are shi el in fatza Vidul De Pute re, ranjind in nas mamaligilor noastre care hranesc cu brio de la Buget aceste sinecuri=secaturi, singurul avantaj pentru majoritarii romani, fiind ca shtiu shi ei cu cine au de a face. Va veni ziua cind vor fi judecatzi, mai rau decit Roller sau altzi bolshevici. Sa vede-tzi atunci cum rapid o sa-shi schimbe rapid din nou numele, shi daca vor avea parte de Dictatura lor mult iubita, vor fi cei mai buni pupincurishti, pina cind vor scapa de dictator via Tirgovishte. Parazitzi ideali in orice regim, despicind shi ei firul in patru precum Savarina al nostru cu articolele lui de specialitate pentru Cotidianul, mai bine ar face o treaba utila, ca de ashtia are nevoie Romania, dar din pacate din lipsa ofertei de joburi, multzi au plecat pentru a supravietzui. Au ramas profesori de marxism-leninism care vor sa instaureze prostocratzia lor mult visata.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Cu asemenea atitudine, in tzara lui Putin mult iubita lui, de mult zbura spre kamunizm in zbor de la etaj, sau mai subtil lua shi el un ce ai cu noviciok. Sper ca R.C. sa accepte comentariul shi multzumesc anticipat ziarului.

 19. dubiosul individ isi arata dispretul față de limba română si si-l ia ca aliat pe trolul Lăbiu. E bine ca a luat-o-n barba, daca ar avea si obraz…

 20. Cînd văd goldmanul ăsta leșinat după bani, îmi vine să-l iau la palme în cap!

 21. Con spune:
  28 MARTIE 2023 LA 2:52
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
  Tov. LiB(V)iu (posibil din Libia, oricum nu roman, doar tro lake, ca altfel ar fi dupa cum zice=plin de prostie=du rak) nu vrea sa intine shi el CCauzea (CPUS), ca predecesorii lui. Dar se pare ca a ales sa fie shi el eroul emanat mai tare ca Alo!geniu Ylici Y., crezind ca are shi el in fatza Vidul De Pute re, ranjind in nas mamaligilor noastre care hranesc cu brio de la Buget aceste sinecuri=secaturi, singurul avantaj pentru majoritarii romani, fiind ca shtiu shi ei cu cine au de a face. Va veni ziua cind vor fi judecatzi, mai rau decit Roller sau altzi bolshevici. Sa vede-tzi atunci cum rapid o sa-shi schimbe rapid din nou numele, shi daca vor avea parte de Dictatura lor mult iubita, vor fi cei mai buni pupincurishti, pina cind vor scapa de dictator via Tirgovishte. Parazitzi ideali in orice regim, despicind shi ei firul in patru precum Savarina al nostru cu articolele lui de specialitate pentru Cotidianul, mai bine ar face o treaba utila, ca de ashtia are nevoie Romania, dar din pacate din lipsa ofertei de joburi, multzi au plecat pentru a supravietzui. Au ramas profesori de marxism-leninism care vor sa instaureze prostocratzia lor mult visata, shi nu numai! O zi buna. Con P.S. Cu asemenea atitudine, in tzara lui Putin mult iubita lui, de mult zbura spre kamunizm in zbor de la etaj, sau mai subtil lua shi el un ce ai cu noviciok. Sper ca de data asta R.C. sa accepte comentariul shi multzumesc anticipat ziarului. Constitutzia interzice cenzura iar discriminarea pozitiva=Tradare de Patrie!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.