De ce a chemat Rafila experți internaționali la Pantelimon

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat miercuri că experţii de la societatea europeană şi cea mondială de anestezie şi terapie intensivă nu vor realiza „o anchetă” la Spitalul Sf. Pantelimon, ci o evaluare profesională legată de protocoale şi proceduri.

Vizita va avea loc în cursul acestui an, a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

„Aşteptăm să vină aceşti experţi. Noi am accesat două organizaţii: Organizaţia Europeană şi cea Mondială a Specialiştilor în Terapie Intensivă. Au răspuns din partea ambelor organizaţii. Ideea nu este neapărat să evalueze situaţia de acolo, de la Pantelimon, ei nu vin să facă o anchetă, ei vin să facă o evaluare profesională legată de protocoale, de proceduri şi, mai mult decât atât, să putem să avem şi o discuţie deschisă în spaţiul public, dar şi în zona profesională în ceea ce priveşte protocoalele care trebuie utilizate şi în România pentru pacienţii aflaţi în situaţii terminale”, a spus ministrul.

El a estimat că la nivel naţional sunt necesare 4.000 de paturi pentru pacienţi care au nevoie de îngrijiri paliative. În prezent, există 3.300 de astfel de paturi.

„Noi avem în momentul de faţă 3.300 de paturi, dintre care 3.000 sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate, dar nu discutăm doar despre paturi pentru îngrijiri paliative, pentru că o componentă importantă, cea care a fost abordată, astăzi de fapt, se referă la îngrijirile la domiciliul pacientului, când se deplasează persoane specializate la domiciliul pacientului pentru acordarea acestor îngrijiri paliative. Ştiu că au tot circulat tot felul de cifre, că avem doar 20%, că avem 5%. Eu vă spun că acel program care a fost făcut cu fonduri norvegiene – au lucrat inclusiv cei de la Hospice, au fost parte din acest program ANMCS-ul, Ministerul Sănătăţii, reprezentanţi ai spitalelor – şi numărul estimat de paturi pentru paliaţi în România, necesar, este de circa 4.000”, a spus ministrul.

În ce priveşte lucrările de renovare de la Spitalul Sf. Pantelimon, Rafila a explicat că în primă instanţă va fi renovat şi igienizat un spaţiu care a avut rolul de compartiment pentru terapie intensivă în timpul pandemiei. După mutarea echipamentelor în acest spaţiu, va fi renovată şi secţia actuală.

„M-am întâlnit în repetate rânduri cu noua conducere a spitalului, a existat şi o vizită pe teren la spital. Ceea ce vom face în perioada imediat următoare va fi amenajarea unui spaţiu în care să fie relocată secţia sau parte din secţia de terapie intensivă, care va intra într-un proces de renovare completă. (…) În ceea ce priveşte alte elemente care ţin de cercetarea penală, nu avem niciun fel de altă informaţie”, a evidenţiat ministrul.

Rafila a explicat că lucrările de renovare sunt necesare deoarece unitatea medicală nu a beneficiat de astfel de investiţii „de mulţi ani” reabilitări.

„Inclusiv condiţiile de lucru ale medicilor nu erau, să spunem, cele mai bune. Pe de altă parte, trebuie să dăm un semnal clar opiniei publice, pacienţilor, că în Spitalul Pantelimon lucrurile evoluează într-un mod care să le dea lor încredere să se adreseze acestui spital care, trebuie să spun, are foarte mulţi profesionişti de bună calitate şi e păcat să nu utilizăm acest corp medical profesionist din Spitalul Sf. Pantelimon”, a subliniat el.

Rafila a reiterat că a împuternicit echipa de control de la Ministerul Sănătăţii se deplaseze la Spitalul Sfântul Pantelimon, după reclamaţii de natură administrativă făcute de asistenta şefă şi de un medic ATI.

„Au existat reclamaţii de ambele părţi, ca să spun aşa. Au existat cele două reclamaţii, dar a existat şi o reclamaţie a circa 100 de persoane din spital, medici şi asistente medicale, împotriva persoanelor care făcuseră reclamaţia iniţială. Nu se poate face chestiunea asta decât prin dialog. Dacă vă aduceţi aminte, eu am fost chiar de două ori la spital, la Sfântul Pantelimon, să discut cu personalul medical. Noi trebuie în primul rând să îi respectăm pe ei profesional şi uman. Şi să încercăm să găsim o soluţie, încât ei să poată să lucreze într-un confort profesional. Lucrul ăsta este dificil în momentul de faţă şi e bine că avem o echipă nouă acolo de management, se ocupă”, a spus ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Băi Rafila, în aceste două „firme” straineze, câți medici români sunt plasați și lucrează de ani de zile😉? Hai, recunoaște! Știm ce înseamnă colaborarea între entități romano-straineze.

  2. Zic eu, investigatia trebuie largita, nu ne putem limita la un singur caz sau la cele 20 in discutie….
    Si o chestie. Stiu un caz (nu, nu-l cred singurul) de pacient muribund de la o clinica privata tinut in viata #pe aparate# cateva zile doar pentru ca familia platea 300 euro pentru fiecare zi de spitalizare !
    Da , poate ca la stat o fi altfel. Ca e si un CNAS…..

  3. Dar conteaza sa-i prelungesti viata. Rafila trebuia DEMIS. Cand un bolnav n7 mai are sanse se face o comisie de medici care srabilesc asta. Apoi se anunta familia care poate decide sa-l duca la alt spital. Dar aici cine a lyat decizia sa moara 22 persoane in weekend.

  4. Sistemul medical romanesc trebuie reformat din temelie.
    In Romania se trateaza in ambulator 10-11% din pacienți față de 35% in țările nordice.

  5. vremuri noi, tot noi.
    Copiii tortionarilor!
    Stiati ca Visinescu a fost in plutonul de executie al maresalului Antonescu?

  6. Nici Rafila nu stie precis de ce a chemat firmele:
    -vrea sa combata DNA
    -vrea sa ridice moralul la Saint Pantelimon
    -l-a luat OMS la ochi, ca e habarnist si fosilizat

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.