De ce a scăzut numărul medicilor care pleacă din țară

După ce plecarea medicilor în străinătate a îngrijorat pe toată lumea în ultimii ani, s-ar putea ca promisiunile de creșteri salariale să rezolve problema, măcar în parte. Solicitările de acte necesare plecării au scăzut semnificativ, după ce, ani la rând, aceștia au ținut capul de afiș al exodului românilor peste hotare. Lipsa unor programe coerente și a unei vieți decente i-a determinat pe medici să caute în alte părți condiții mai bune de viață.

Statistica întocmită de Colegiul Medicilor din România arată că numărul de solicitări depuse de personalul sanitar care vrea să profeseze în altă țară a scăzut semnificativ. „Una dintre măsurile care ar putea diminua libera circulație a medicilor, circulație pe care Ministerul Sănătății nu o poate opri, este creșterea salarială. Se pare că exodul medicilor s-a redus cu 40%. Această măsură poată să fie și trebuie să fie completată și de alte măsuri. Un salariat stă la locul de muncă nu numai pentru partea financiară, ci și pentru condițiile în care lucrează, măsuri care vizează locul de muncă“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.

Însă câștigurile salariale nu sunt singurul motiv pentru care medicii români aleg să părăsească țara. „Migrația are două capete: unul este despre ce câștigă omul, ceea ce dobândește migrând în altă parte, iar celălalt este despre ceea ce pierde plecând. Nu câștigurile materiale sunt pe primul loc în ceea ce privește motivarea de a migra, ci și posibilitatea de creștere în profesie, respectul, poziția socială a medicului în societate, o concordanță între visurile tânărului medic, care atunci când a intrat la facultate și-a dorit să facă ceva, și ceea ce a obținut după ce și-a terminat studiile“, explica președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății spunea că s-au derulat mai multe programe prin Banca Mondială, prin care s-au realizat investiții în unitățile sanitare, fiind astfel dotate cu CT și RMN spitalele județene, urmând ca în viitor și alte spitale mai mici să beneficieze de tehnică medicală avansată.

„Este foarte important să existe și condiții în care medicii să lucreze și reabilitare, modernizarea unităților, astfel să își poată realiza meseria și să renunțe în a se mai uita la spitalele din afara țării“.

Unii pleacă, alții se întorc

În prezent, datele Colegiului Medicilor arată că mai mult de 14.000 de cadre medicale profesează în alte state, însă situația s-ar putea îndrepta, întrucât în ultimul timp au scăzut la mai mult de jumătate solicitările de eliberare a documentelor pentru medicii care vor să părăsească țara.

În 2017 au fost doar 1.200 de astfel de cereri, comparativ cu 2.800 de solicitări în 2010. „Este o descreștere semnificativă. Cifra exactă a medicilor români care se află undeva nu corespunde matematic cu cifra solicitărilor. Cineva poate cere documentele în vederea plecării în altă țară, obține documentele, dar noi nu știm dacă el pleacă până la urmă sau nu. Noi avem o corespondență cu colegii noștri din alte țări, cărora le cerem să ne spună care este situația medicilor români din țara respectivă. Niciun medic nu își poate practica profesia fără a fi înregistrat în Colegiul Medicilor din țara respectivă“, spunea Gheorghe Borcean pentru Mediafax.

„Nicăieri nu e ca acasă“

Însă situația este destul de complicată, pentru că unii aleg să vină înapoi. „Există și un număr de medici care s-au întors, dar nu este ceva deosebit. O bună parte din cei care se întorc nici nu mai vin la CMR, pentru că și-au păstrat calitatea de membru al Colegiului în România, își plătesc cotizația, care este de 10 euro pe lună. Un medic care merge în Germania și are de plătit acolo o cotizație proporțională cu salariului lui preferă să își mențină cotizația în România și atunci când se întoarce își redobândește poziția, ca și cum nu ar fi fost plecat“, arată președintele Colegiului Medicilor.

Este cazul dr. Lavinia Tache, de la Spitalul Județean Timișoara, care și-a făcut o parte din rezidențiat în Irlanda. „Mi-a plăcut în Irlanda și m-am acomodat foarte bine. După ce am susținut examenul de specialitate, cei din spitalul în care am lucrat ca rezident mi-au propus să lucrez în continuare ca specialist. Dar am rămas în țară, pentru că nicăieri nu e ca acasă. Este altfel când ești la tine acasă și te trezești dimineață cu foarte mare drag să mergi la muncă și îți place ce faci.“

„Eram decisă să mă întorc“

Însă ea nu este singura care a ales să își practice meseria în țară. „În ultimul an de facultate m-am decis să fac ATI pentru că cuprinde cele mai multe părți din medicină. A fost un vis de-al meu să plec pe dincolo, să văd cum se lucrează în spitale din străinătate, să am un termen de comparație. Mi-am dat seama că n-o să știu niciodată să lucrez așa cum vreau aici dacă n-o să văd cum lucrează alții. Când am plecat, eram decisă să mă întorc în țară“, spunea și dr. Corina Georgescu, de la același spital.

Situația de la Spitalul Județean Timișoara nu este întâmplătoare, întrucât aici au început să se organizeze cursuri intensive, asemănătoare cu cele din Irlanda, la care participă medicii rezidenți, specialiști, dar și medici primari, cu scopul de a-și îmbunătății performanțele profesionale.

„Este OK acum“

Deși salariile în Irlanda erau mult mai mari față de cele de aici, un rezident câștigând peste 3.500 de euro pe lună, mai mulți medici se declară relativ mulțumiți după majorările salariale. „Este ok acum în România din punct de vedere financiar de când s-au mărit gărzile. Oricum, noi avem spor de secție pentru că lucrăm pe ATI. De când s-au mărit gărzile și avem posibilitatea să facem gărzi în diverse spitale din orașe, nu doar la spitalul județean, ai fi ipocrit să spui că nu te descurci în România. Da, te descurci foarte bine în România. Eu consider că salariul meu din România la ora actuală este aproape echivalentul la ce câștigam în străinătate, pentru că acolo viața este mult mai scumpă. Adică echivalentul unui salariu din străinătate este dacă faci 10-12 gărzi pe lună, jumătate de lună dormi în spital, așa reușești să ajungi la acel salariu, dar se poate. Îmi amintesc că avem 1.600 de lei salariu ca rezident în România când am plecat, iar când m-am întors era de 5.000 de lei. Este un lucru extraordinar. Acum este și mai mare“, povestește Lavinia Trache.

43.000 de medici au plecat

43.000 de medici au plecat din țară în perioada 2007-2016,   asta în condițiile în care costurile celor 6 ani de facultate s-au ridicat la circa 770 milioane de euro. „Spitalele se confruntă cu un deficit major de personal şi localităţi întregi nu au medic de familie. Media numărului de medici şi asistenţi medicali din România este mult sub media europeană, iar în multe localităţi din România media este mult chiar sub media naţională. Această situaţie afectează siguranţa pacienţilor români. Cu toate acestea, România pregăteşte anual mii de absolvenţi ai învăţământului medical“, spunea fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Acesta explica și care ar fi soluțiile pentru a-i determina pe doctori să își exercite profesia în România. „Îmbunătăţirea guvernanţei se referă la consolidarea capacităţii ministerului de a gestiona resursa umană, ajustarea cadrului legislativ. De exemplu, o nouă lege a rezidenţiatului, colaborarea cu autorităţile publice locale şi implementarea politicilor OMS. Al doilea punct este ajustarea formării personalului medical şi se referă la necesitatea preluării abordărilor centrate pe competenţe şi pe mix de aptitudini. Al treilea capitol prevede îmbunătăţirea şi simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, îmbunătăţirea mediului de muncă, a calităţii bazelor de date privitoare la personalul medical, precum şi crearea şi implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane în sănătate.“

Cei mai mulți medici români profesează în Franța (328), urmată de Marea Britanie (250) și Germania (168). Alte țări preferate sunt Suedia, Spania, Irlanda, Emiratele Arabe. (Sursa: Mediafax)

344 de pacienți la un medic

Existau circa 73.000 de medici care profesează în țară, ceea ce înseamnă 344 de pacienți la un singur medic, 1.199 de persoane la un doctor stomatolog, 1.147 de locuitori la un farmacist și 144 de oameni la un cadru sanitar mediu, potrivit INS.

În 2016 profesau în România 57,3 mii de medici, 16,4 mii medici stomatologi, 17,2 mii farmaciști, 137,2 mii personal cu pregătire sanitară medie și 66,3 mii personal sanitar auxiliar.

Femeile medici sunt semnificativ mai multe față de bărbați, 2/3 din acestea fiind doctori și dentișt și 90% din farmaciști.

Există 1,4 mii de fiziokinetoterapeuți și 13,8 mii asistenți medicali cu studii superioare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

7 Comentarii

  1. O intrebare la care in mod sigur Dragnea&comp nu vor raspunde este aceea ca avem absolventi ai facultatilor de medicina care au promovat examenul de rezidentiat dar care sunt someri ca si absoventii acelorasi facultati ce nu au promovat examenul.Deci daca nu avem suficienti medici in spitale sau in medicina de familie de ce avem absoventi someri? Si una cu caracter mai general pleaca de la realitatea ca in magistratura,notariat,universitati,spitale etc.in ultima vreme nu intra decat odrasle sau amante de ce?

  2. De ce nu mai pleaca medicii afara ? Pai, un raspuns de Gaga : nu mai are cine sa plece ! Cei care au ramas ori sunt prea in varsta , ori sunt prea tineri , ori nu sunt prea stapani pe meserie , ori au aici afaceri , care fac inoportuna plecarea !

  3. Statistica e falsa: s-au intorcs cativa medici care prefera marile orase, marile centre universitare, dar Provincia e la pamant cu Asistenta medicala!
    Asta bineinteles ca nu spune Olguta, in judetul Dolj saracia bate statistica PSDista!
    Rusine!

  4. Medicii pleaca pentru ca nu pot sa fie angajati si promovati in sistemul de sanatate din cauza celor in varsta care nu vor sa se pensineze,sau dupa pensionare lucreaza pe aceleasi posturi in acelasi loc.De aceeia este necesar,daca vrem sa avem un sistem medical performant, sa se faca deosebirea intre sistemul public de sanatate si cel privat.Sa nu se permita medicilor sa lucreze in ambele sisteme, ca in CANADA,GERMANIA,etc.

    • Este punctul Dvs. de vedere si ,partial , cred ca aveti dreptate.Nepotismul a fost , este si probabil va mai fi inca multi ani functional la noi , dar nu numai , ci si pe la altii.Mai exista si spiritul de casta , „din frageda pruncie s-a atasat de munca parintilor , bla, bla..”Fiul lui Tudorel Toader a imbratisat domeniul tatalui , cei doi fii ai mitropolitului Ardealului , Laurentiu Sfreza, au devenit doctori in teologie si exemplele pot continua. Odaslele politicienilor ori razbesc in afaceri de la varste fragede , ori tot in politica se baga .Cum prinde unul un ciolan parlamentar , cum trage dupa el apropiatii ,miscare „ereditara” . Scolirea odraslelor se face pe „afara” , nu pe la liceele din Saveni , Marghita , ori Murgeni . Studiile superioare cuprind neaparat domeniul POLITIC , un doctorat este doar un aperitiv. Noile genii au un portofoliu cuprinzand titluri , lucrari , cursuri postuniversitare de cazi pe spate , incat te intrebi cand au avut timp de toate. Revenind la medici , parca nu e prea bine sa laudam prea tare pregatirea multor tineri ce au jurat lui Hippocrate (imi venea in minte medicul parlamentar , ochelarist , trecut pe la cam toate partidele , acum destul de coptut si el , purtator de cuvant pe la un spital din Iasi , dar cam atat , insa in poza era mereu cu stetoscopul atarnat de gat).Va mai amintiti de Radu Vasile? Odrasla sa si-a facut studiile in Suedia si cam pe atunci Romania a platit nordicilor o datorie istorica veche de cand haul.Dar de fiul mai mare al lui A.Nastase?Tot pe „afara ” a studiat si tot in olitica s-a bagat.(Na, ca am „comis” si o rima!)

  5. Din medicii produsi de facultatile din Romania nici 10% nu pot fi incadrati in Romania caci sunt prea multi!
    Dupa 1989 s-au infiintat o sumedenie de facultati printe care si de medicina cam in toate oraselele Romaniei!
    Aceasta capusind bugetul de stat!
    Mai mult sistemul sanitar privat foarte numerous de altfel capuseaza bugetul Romaniei!
    Ceea ce vrea Arafat at fi Solutia ca sistemul privat sa fie rupt de bugetul de stat!
    Atunci vor iesi la iveala ca sunt prea multi bani alocati sistemului de sanatate!
    Dar lichelele de medici care lucreaza 2 ore la stat de unde isi racoleaza pacientii prntru cabinetele lor particulare!

  6. De ce pleaca medicii din tara? Pe cati medici i-ati intrebat si au raspuns? In articolul dumneavoastra nu vad nici unul! Sunt doar supozitii si „palavre” de dezinformare a tuturor romanilor! Cifra „1200” si „2800” sunt reale? Nu pot crede, sunt inventii doar sa vedem ca aproximativ „jumate” dintre medici si-au cam redus plecarile! Nu domnilor, medicii romani sunt tratati de sistemul romanesc in mod sclavagist, mai rau decat sub ceausescu! N-avem medici, dar n-avem nici locuri pentru medicii rezidenti decat „mai putin de jumate” dintre cei care termina facultatea!Generatiile trecute si cele viitoare PLEACA de acasa, aiurea, pentru ca nu-si pot gasi un loc de munca in care sa le fie recunoscuta competenta si efortul facut (si cel care il fac zilnic)! TOTI sunt tratati ca viitori bisnitari de catre „incompetentii” care ne conduc! Mai vreti? Putem continua cu situatia din spitale, cu situatia dintre salariile medicilor tineri si desigur, a profilor, sau din alte „specialitati” ca de exemplu juridic, siguranta… cu care defileaza ministerul…!Dar aparatura, dar posibilitatea de a”MUNCI” la nivel mondial? Dar…, ei vedeti de ce pleaca medicii! Se mai reintorc cate unii, desigur, dar sunt putini! Celor care nu le place munca in echipa, celor care in decursul a 10-15 ani a putut strange in strainatate o mica avere pe munca cinstita pe care tot romanul crede ca-i mai bine „acasa” dar cei mai multi raman pe pamantul fagaduintei unde copii lor, de multe ori, cei mai destepti si corecti, pot avea un viitor stralucit, ceea ce in Romania dupa 29 de ani nu se intrevede DELOC!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.