„Nu învățăm nimic despre nutriție în facultate, deși este foarte importantă“, spun studenții de la medicină din România, care știu de cazuri și afecțiuni care au legătură cu stilul de viață. Deocamdată, la facultăţile de medicină din România nu se prevăd curând mari schimbări în acest sens. Dar în Marea Britanie studenții iau măsuri.
Ei spun că în prezent nu învață mai nimic despre cum afectează sănătatea dietele și stilul de viață și că aceste lucruri ar trebui să se schimbe, potrivit unui documentar BBC. Studenții britanici spun că unele dintre informațiile pe care le primesc nu sunt practice ori relevante pentru probleme pe care le întâlnesc în sălile de operație, clinici ori spitale. Ei apreciază că o mare parte din pacienți ajung în spitale din cauza dietelor și a stilului de viață. Și aici, spun ei, este vorba, în principal, despre obezitate, diabet și depresie. „Cea mai întâlnită formă de diabet, de tip 2, are legătură cu obezitatea. Iar Marea Britanie este acum grăsana Europei“, spune unul dintre studenți.
„Medicii vor să le spună mai multe pacienților“
Medicii nu prea știu să abordeze altfel aceste boli care falimentează sistemul de sănătate, așa că o abordare nouă este crucială. Dr. Rangan Chattarjeea explicat pentru BBC: „Harta sănătății din Marea Britanie s-a schimbat dramatic în ultimii 30-40 de ani și cred că cea mai mare parte a ceea ce văd ca medic acum – aproape 80% – este într-un fel rezultatul modului nostru de viață“. Un alt medic, Michael Mosley, spune că, „din păcate, aceasta nu este o parte din ceea ce se învață azi, în mod clasic, în facultățile de medicină. În facultate, aproape că nu am învățat nimic despre nutriție. Și am un fiu tot la medicină și nici azi nu învață în școală despre nutriție. Nu înțeleg de ce, pentru știu sigur că sunt o mulțime de medici care vor să le spună pacienților lor mai multe despre nutriție“. La Universitatea din Bristol, în anul 2017, doi studenți în anul III, Ally Jaffee și Iain Broadley, au înființat Nutribank, o organizație online creată pentru și de studenți la medicină pentru a împărtăși noutăți științifice în domeniul nutriției și care organizează evenimente în campusuri. De exemplu, în vara aceasta, dr. Rupy Aujla va veni la Bristol pentru a ţine primul curs din Marea Britanie în ceea ce privește medicina culinară pentru studenții la medicină. De la o organizație cu o singură formațiune, cea din Bristol, s-a ajuns acum la 15 grupuri, în universități din întreaga țară.
„Nu suntem pregătiți pentru o asemenea întrebare“
Ally Jaffee spune: „Învățăm în facultate despre orice, de la sănătatea sexuală la ortopedie și dermatologie. Dar nu învățăm despre nutriție și stil de viață sau despre prevenție. Cred că învățăm undeva între 10 și 24 de ore despre nutriție în cei șase ani de Medicină“. British Medical Journal va lansa în luna iunie o revistă despre știința și politicile nutriției. Dr. Fiona Godlee, redactor-șef la BMJ, spune: „Este timpul să recunoaștem că mâncarea și nutriția sunt miezul sănătății. Există o mulțime de cercetări în acest domeniu care trebuie publicate – iar noi vrem să contribuim la acest efort“. Ea este de părere că ar trebui acordată o atenție mărită nutriției și științei mâncării, așa cum se întâmplă cu alte domenii din medicină.
Dr. Kate Womersley spune: „Am fost la o clinică de obezitate ca parte a practicii mele. A venit un pacient la un moment dat și l-a întrebat pe doctor foarte direct: «De ce sunt atât de gras?». Pacientul a întrebat într-un mod foarte direct și cred că aștepta un răspuns la fel de direct. Dar aceasta este întrebarea la care deseori medicii se pierd un pic. Vrem să scriem asta în BMJ, pentru că nu suntem pregătiți să primim această întrebare“.
Fiecare facultate din Marea Britanie își stabilește singură materia după anumite standarde. Dar lucrurile încep să se schimbe în facultățile de medicină. Universitatea din Cambridge își va dubla numărul de ore de curs despre nutriție. La fel, Școala de Medicină din Bristol le-a cerut studenților să-i ajute pe profesori să stabilească materia. „Studenții au nevoie să vadă nutriția ca pe ceva care tot timpul beneficiază de descoperiri științifice. Cred că este nevoie de o schimbare de imagine a modului în care medicii percep nutriția și a modului în care este prezentată studenților“, conchide Kate Womersley.
Sunt medici pregatiti in nutritie dar trebuie ca nivelul de trai sa creasca caci nu toti pacientii lor pot tine o dieta corespunzatoare!
Puteti pune intrebarea cum?
In primul rind toate mediocritatile comunisto-securiste de dinainte de 1989 si urmasii lor de dupa 1989 care populeaza si submineaza toate institutiile statului roman cit si companiile straine din Romania inlaturate si inlocuite cu oameni competenti!
In al doilea rind desecretizarea tuturor acoperitilor si legea raspunderii tuturor in fata legii!
Dupa 1989 au aparut facultati de medicina si alte specialitati in toate catunele din Romania!
Acei absolventi sigur nu stiu nimic si fereasca Dumnezeu sa-i avem medici!
De regula cei buni pleaca din tara caci locurile din tara sunt ocupate de acesti netoti!
S-a sesizat si „Institutul Academic de Pierdere in Greutate” de aceasta crunta realitate!Cel putin dieta cu apa,la indemana oricarui profesor la medicina,trebuie predata ….
Scandalul acreditării ambulatoriilor și cabinetelor medicilor de familie cu standarde scrise/editate de analfabeți este de dată recentă. A văzut cineva măcar un standard, un criteriu sau o cerință cât de mică referitoare la prevenție în aberațiile publicate pe site-ul ANMCS? Chiar și copiat/ă de undeva. Nici măcar unul. Dacă nu la nivel de medicină primară se face prevenția, atunci la care? La nivel secție de oncologie sau ATI când cerem acordul familiei pentru a deconecta definitiv pacientul de la suportul vital???