Diabetul este de 5 tipuri

Cercetătorii au descoperit că diabetul se poate manifesta, de fapt, sub cinci forme diferite, iar tratamentul ar putea fi adaptat pentru fiecare dintre ele. Diabetul este în mod normal împărțit în tipul 1 și tipul 2. Cercetătorii din Suedia și Finlanda au descoperit însă cinci tipuri de diabet, care ar putea arăta necesitatea unui tratament personalizat, mult mai eficient, potrivit BBC.

Diabetul afectează un adult din 11 în toată lumea și crește riscul de infarct, accident vascular, orbire, insuficiență renală și amputare a membrelor. Diabetul de tip 1 este o boală a sistemului imunitar care afectează în jur de 10% din britanicii diabetici. Atacă celulele beta, adică acele „făbricuțe de insulină ale corpului, moment în care pancreasul nu mai produce suficientă insulină care să regleze nivelul glicemiei din sânge.

Care este cel mai periculos

În diabetul de tip 2, organismul nu mai foloseşte corect insulina pe care o produce. Diabetul de tip 2 este văzut ca o consecință a unui stil de viață nesănătos: grăsimea corpului poate afecta modul în care funcționează insulina. Noul studiu a fost efectuat de către Centrul de Diabet al Universității Lund, Suedia, și de Institutul Molecular de Medicină din Finlanda. Cercetarea a vizat analiza detaliată a sângelui a 14.775 pacienți. Rezultatele au arătat că pacienții pot fi împărțiți în cinci grupuri diferite:

Grupul 1un diabet sever autoimun care, în linii mari, este același cu diabetul de tip 1 clasic – începe când pacienții sunt tineri, aparent sănătoși, iar o boală imunitară i-a lăsat fără posibilitatea de a produce insulină.

Grupul 2 – diabetul sever cu deficit de insulină, care seamănă cu grupul 1 – pacienții sunt tineri, au o greutate normală și se luptă să producă insulină, însă nu sistemul imunitar este de vină.

Grupul 3 – diabetul sever rezistent la insulină. Se referă, în general, la pacienții supraponderali al căror organism produce insulină, însă corpul lor nu mai răspunde la ea.

Grupul 4 – diabetul asociat obezității, întâlnit cel mai des la oamenii care sunt supraponderali, dar metabolic mai aproape de normal decât cei din grupul 3.

Grupul 5 – diabetul ușor asociat cu înaintarea în vârstă. Pacienții dezvoltă simptomele la bătrânețe, în comparație cu celelalte grupuri, iar boala lor tinde să fie mai blândă.

Grupul 2 prezintă un risc mai mare de orbire, în timp ce grupul 3 relevă un risc mai mare de insuficiență renală .

Acest studiu este extrem de important, am făcut un pas real spre o medicină mai precisă. În scenariul ideal, acestă descoperire țintește un tratament mai bun, afirmă Leif Groop, unul dintre cercetători.

Cele trei forme severe de diabet ar putea fi tratate mai agresiv, spre deosebire de celelalte două, spune omul de știință.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cred ca se exagereaza, dibet tip: 2, tip: 1 sunt clare, o defalcare a boli pe 5 tipuri este asa probabil o forma sa punguie de banuti pe cei bolnavi … ! In rest cred ca un regim alimentar sever in ce priveste carbonatii inghititi zilnic ( maxim 200 !), oarece miscare, o medicatie adecvata clasica si naturista oarece ceaiuri, fructe ( afin, teci de fasole !, poate si o limitare a stress-ului zilnic, pot sa il faca pe cel bolnav sa o duca ceva anisori, chiar decenii( chiar daca treci in gradul:1 si devii dependent de adimnistrare de insulina !), cu afectiunea asta parsiva care este Diabetul !///

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.