Reguli de igienă personală pentru copii

Suntem înconjurați zilnic de microbi ori bacterii care ne pot influența în mod negativ starea de sănătate, dacă nu acordăm atenția necesară igienei personale.

Importanța igienei personale la copii trebuie explicată de către părinți încă din primii ani de viață pentru a preveni o serie de pericole. Pentru ca tot procesul de igienă să fie mai ușor înțeles de copii, mai jos îți vom spune câteva sfaturi utile care îl vor face pe cel mic să îndrăgească rutina zilnică de îngrijire.

Importanța igienei personale la copii

Copiii intră zilnic în contact cu o serie de lucruri, moment în care pot atinge bacterii ce se pot transfera rapid pe mâinile lor. În momentul în care bacteriile se instalează în corpul micuțului, atunci el este mai predispus bolilor. Pentru a preveni instalarea, dar și dezvoltarea bacteriilor, obiceiurile de igienă personală trebuie repetate adesea copiilor, până în momentul în care acestea devin parte din rutina zilnică. Cum îl poți face mai ușor pe un copil să înțeleagă importanța igienei personale? Ei bine, exemple precum: o stare de bine permanentă, fără răceală ori gripă, timp mai mult pentru joacă, dezvoltare armonioasă sunt principalele argumente pe care un părinte trebuie să i le spună copilului. Mai jos, îți vom spune cu ce reguli de igienă trebuie obișnuiți cei mici!

Cinci reguli de igienă personală esențiale pentru copii

  • Reguli de igienă personală pentru copii – spălatul pe mâini

Pentru cei mici, spălatul pe mâini atât de des, poate părea o povară. Ei nu înțeleg necesitatea spălatului pe mâini până când nu le explici punctual care sunt pericolele la care se supun în cazul în care nu o fac. Explicația de bază pe care micuții trebuie să o știe este faptul că germenii sunt bacterii care se instalează imediat pe mâinile lor, iar asta poate duce la declanșarea mai multor boli. Poți face un experiment interesant pentru a-i face să înțeleagă mai ușor cât de repede se transferă bacterii din mâinile lor. Pune-le în mâini câteva particule de sclipici și lasă-i să atingă un obiect. Vor vedea cum sclipiciul de pe mâini s-a transferat pe un anumit obiect, iar atunci le vei putea explica faptul că germenii sunt asemenea unor bucăți invizibile de sclipici, care se lipesc de orice ating.

  • Reguli de igienă personală – folosirea șervețelului

Copiii au tendința de a-și șterge mâinile și nasul cu orice au la îndemână și, de regulă, hainele sunt primul obiect pe care îl ating.

Este important să îi explici copilului importanța unui pachet de șervețele. Acestea sunt mult mai fine decât orice altă bucată de material, nu îi vor răni și în felul acesta vor opri și răspândirea bacteriilor către alte persoane.

  • Reguli de igienă personală pentru copii – spălatul dinților de două ori pe zi

Spălatul pe dinți îi va menține sănătoși, iar asta este important să știe mai ales atunci când mănâncă produse dulci ori crocante. Poți transforma această activitate într-una distractivă în fiecare zi, pentru a-i ajuta să nu se plictisească repede, ci să conștientizeze că în joacă pot face activități care vor avea impact pozitiv pe termen lung.

  • Reguli de igienă pentru copii – schimbatul lenjeriei intime zilnic

Chiar dacă poate părea o normalitate pentru noi, adulții, copiii de vârste mici nu conștientizează importanța igienei la acest capitol. Este o regulă pe care o pot învăța ușor dacă vor știi să facă diferența între un miros plăcut și unul neplăcut. Încurajează-i să facă un exercițiu în fiecare zi, pentru care va primi recompensă: să își lase hainele murdare în coșul pentru spălat și să își aleagă haine curate pentru schimb.

  • Reguli de igienă personală pentru copii – baie sau duș zilnic

Copiii trebuie să învețe că baia sau dușurile nu sunt o corvoadă, ci sunt un moment de liniște, relaxare sau chiar distracție. Poți transforma aceste sesiuni într-un moment distractiv cu ajutorul jucăriilor preferate de copil, iar în felul acesta baia va deveni o activitate pe care abia o așteaptă. Învață-l pe cel mic că trebuie să insiste pe anumite zone precum: mâini, picioare, coate, genunchi, zona genitală, coate, tălpi sau spate.

Jocuri de învățare cu obiecte de igienă personală

Prin joacă, cei mici pot învăța importanța instrumentelor de igienă personală, dar și cum și pe ce parte a corpului trebuie folosite. Dacă exemplul cu sclipici pe mâini îi poate învăța importanța igienei pe mâini și de ce trebuie să se spele după fiecare acțiune, elementele de bază ale igienei le poate asimila printr-un set de jocuri distractive.

Spre exemplu: un joc de potrivire îl poate învăța pe copil care sunt produsele de îngrijire și în ce parte a corpului se folosesc. Două seturi de cărți în care prima carte să ilustreze produsele de îngrijire: săpun, pastă și periuță de dinți, șampon, perie, etc, iar a doua carte să ilustreze zone ale corpului unde trebuie folosite produsele: mâini, zâmbet care afișează dinții, păr, picioare, burtică, etc. Copiii trebuie să înțeleagă faptul că baia este un mod distractiv prin care se păstrează curați și stau departe de orice microbi.

Un alt joc care le va stârni interesul și îi va motiva să învețe mai ușor obiectele de igienă personală de care au nevoie constă în ghicitori pe care i le poți spune celui mic. Iată și câteva exemple:

Ghicitori pentru copii despre igiena personală

Zici că este un arici, Dar are țepii mai mici, Pentru păr e-o bucurie, Chiar dacă nu-ți place ție. Ce să fie oare? Peria de păr.

E micuță și zglobie, Pe zi, cam de două ori, Pentru dinți face-o magie Și devin strălucitori. Ce să fie oare? Periuța de dinți.

Aromată, în culori, Îi ține pe dințișori, Sănătoși și îngrijiți, Hai, copii, acum zâmbiți. Ce să fie oare? Pasta de dinți.

Că faci baie, că faci duș, Un dreptunghi moale, de pluș, Te atinge delicat, Corpul tău este uscat. Ce să fie oare? Prosopul

E tare când e uscat, Dar, în apă de-a intrat, Face spumă și clăbuc, Mă gâdilă la năsuc. Ce să fie oare? Săpunul

Bineînțeles că acestea nu sunt singurele reguli de igienă pe care un copil trebuie să le învețe încă de la vârste fragede. Copiii trebuie să știe că este important să aibă mânuțele îngrijite, cu unghii curate și trebuie să aibă un păr îngrijit și urechi curate.

Părinții sunt un exemplu pentru copii, așa că fii un exemplu pozitiv, iar în felul acesta vei vedea cât de repede pune în practică cel mic acțiunile pe care le vede la oamenii mai mari.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.