De ce au murit atât de multe celebrități în anul 2016?

Rareori a trecut o săptămâna din acest an fără o știre depre moartea unei celebrități, observa responsabilii cu necrologurile de la BBC. După David Bowie, actorul britanic Alan Rickman, realizatoarea Victoria Wood și până la Prince, începutul anului 2016 a adus numai asemenea vești negre.

BBC susține că este vorba despre un fenomen, cel puțin din punct de vedere statistic. În intervalul ianuarie-martie 2012 a fost anunța dispariția a cinci personalități, în 2014 s-a ajuns la 11, iar în același interval al anului 2016 avem nu mai puțin de 24 de dispariții.

În acest moment, în arhivele BBC se află pregătite 1.500 de necrologuri, cu mult mai multe decât se pregăteau în urmă cu zece ani. În fiecare săptămână se mai scriu unele noi. The Telegraph are o secțiune specială în care contabilizează decesele în rândul celebrităților în cursul fiecărui an. În întregul an 2014 au fost 38 de decese. În intervalul ianuarie-aprilie 2015 au fost 38 de decese. Până acum, 2016 a adus nu mai puțin de 75 de decese.

Nick Serpell de la BBC vine cu o explicație. ”Cei care au început să devină faimoși în anii 1960 trec în această perioada de pragul celor 70 de ani și încep să se stingă”, spune el. ”Sunt și mult mai mulți oameni foarte cunoscuți decât în alte generații. În generația tatălui sau a bunicului meu, singurii oameni faimoși erau actorii de cinema – nu exista televiziune”.

Apoi, mulți dintre cei care mor acum fac parte din asa-numita generație baby-boom, născuți între 1946 și 1964, cei care au dus la o creștere accelerată a populației pretutindeni în lumea occidentală. În SUA, 76 de milioane de locuitori (23% din populație) aparțin acum generației baby-boom. În Marea Britanie 18% din populație aparține acestei generații.

Acum, faimoșii baby-boomers cu vârste între 52 și 70 de ani încep să intre pe panta descendentă. Segmentul de vârstă 65-69 de ani este unul dintre cele mai afectate în Marea Britanie, cu o rata a mortalității care crește – 14,2 la mie în cazul barbatilor și 9,4 la mie în cazul femeilor.

Un alt factor care contribuie la impresia că ne părăsesc tot mai mulți oameni deosebiți ține de faptul că acum lumea cunoaște și fabrică mai multe celebrități decât înainte. ”În ultimii zece ani, rețelele de socializare au jucat un rol important”, spune Nick Serpell. Aproape oricine poate deveni celebru. Spre exemplu, cu câteva ore înaintea anunțului morții lui Prine, pe internet și rețelele de socializare se vorbea despre dispariția unui star din industria pornografică. Este mai simplu ca niciodată să afli dacă cineva a murit.

E o veste proastă? Da, în opinia celor de la BBC. ”În următorii zece ani oamenii celebri vor împlini 80 de ani și lucrurile vor continua la acest nivel. Și asta fără să luăm în calcul decensele neașteptate”, spune Serpell. Deocamdată, necrologurile de jumătate de ora pe zi din progranmul BBC News va fi extins. Pentru 2016 timpul de emisie va fi de o oră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.