De ce cere Ponta amânarea impozitului pe gospodărie

Fostul premier Victor Ponta îl îndeamnă pe actualul premier, Sorin Grindeanu, să pună la păstrare timp de 5-7 ani impozitul pe gospodărie, argumentând pe Facebook de ce crede el că proiectul trebuie amânat.

„Sunt în continuare de părere că un sistem prin care să globalizăm veniturile anuale ale fiecărui cetățean este un principiu corect. Dar …. Ioana Petrescu are dreptate din păcate – intențiile frumoase nu sunt niciodată suficiente când vrei să guvernezi bine o țară! Mai trebuie și altceva.

O idee bună poate să ajungă în aplicare un dezastru dacă nu te pregătești bine. Adică:

1. Îmbunătățirea radicală a infrastructurii ANAF pentru a procesa și verifica în plus 8 milioane de contribuabili – minim 5 ani

2. Să ai funcțional un număr uriaș de consultanți fiscali ( circa 30.000) bine pregătiți și plătiți – minim 3 ani

3. Explicarea și educarea cetățenilor în aplicarea unui sistem nou și complicat – minim 7-10 ani

4. Adaptarea legislației în toate aspectele – fiscal, contraventional și penal / minim 3 ani

5. Coordonarea cu practica și legislația fiscală la nivelul Uniunii Europene – asta cu „sistemul american” e o trăznaie având în vedere că deocamdată suntem membri UE și nu SUA.

6. Consultarea îndelungată și serioasă cu mediul de afaceri (cel care va contribui în continuare cu partea cea mai semnificativă a veniturilor de la buget) – aceștia detestă pe bună dreptate impresictibilitatea și instabilitatea legislativă

7. Explicarea către populație a conceptului ideologic – în timp ce scazi mereu taxele pentru cei care fac venituri uriașe (firme și persoane fizice) introduci un sistem care îi va taxa pe cei cu venituri mici.

8. Alegerea momentului politic oportun și a comunicatorilor adecvați pentru un asemenea proiect extrem de complicat. Să vorbesti în 2017 în paralel cu Legea Salarizarii Bugetare și să scoți în față oameni care evident nu au habar despre ce vorbesc e o mare greșeală și un drum clar spre eșec.

Așa că sfatul meu pentru Guvernul Grindeanu (pe care îl sustin și vreau să fie la fel de eficient și profesionist ca și precedentele guverne PSD) este simplu – IVG sau „impozitul pe gospodărie” cum a fost denumit trebuie pus întru-un sertar la Guvern. Întâi câțiva ani buni (5-7) de pregătire și pe urmă discutăm din nou”, a scris Ponta pe rețeaua de socializare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.