De ce nu cumpără americanii brînză?

Nespus de comic îmi pare schimbul de mesaje dintre oficialii americani și români. Americanii, de la Trump în jos, vorbesc aceeași limbă. Cea a interesului american, exprimat cînd direct, militar și strategic, cînd financiar sau în materie de resurse umane. Achizițiile de echipamente militare o dovedesc cu prisosință. De la președintele Trump la ambasadorul SUA la București, aliații noștri sunt coerenți și își urmăresc interesele cu acribie. Și în Arabia Saudită, și în Qatar, și în celelalte țări proamericane, inclusiv în România. Americanii sunt constanți și își susțin pe față gruparea politică și civică pe care și-au alcătuit-o cu grijă. Ei luptă alături de ea pe micile ecrane și în presă și dau parteneriatului strategic cu care ne tot fălim un conținut profitabil. O achiziție de 4 miliarde de dolari la nivelul SUA nu înseamnă mult. Dar, adunate, aceste livrări de echipamente militare dau faimoasa forță a industriei americane în slujba căreia se află și președintele și armata de ambasadori și diplomați.

De unde preocuparea aceasta exagerată pentru soarta Laurei Codruța Kovesi? Sună frumos cînd este vorba despre statul de drept, dar cînd ajungem la abuzurile unor procurori de la DNA, la acțiunile devastatoare ale Binomului tolerat în toate acțiunile păguboase la adresa statului de drept, minunații noștri parteneri nu mai zic nimic. Ei împart medalii doar generalilor și oficialilor care îi sprijină pe muchie de cuțit. Din acest punct de vedere, trebuie spus că, indiferent care sunt serviciile făcute de George Maior și Florian Coldea, ei nu au fost niciodată decorați de statul american. Au primit doar niște medalii de la CIA, numai ei doi și directorii agenției de spionaj știind bine pentru ce merite!

Derularea anticorupției din România a convins multă lume că independența DNA este doar o chestiune de accepțiune. Iată ce spunea mai ieri Hans Klemm cînd a auzit de modificările propuse la legile Justiției: „Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent, precum și de procurori independenți care pot urmări activitățile infracționale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiție. Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar“.

Declarația lui Hans Klemm este absolut la fel cu cea a lui Mark Gitenstein de pe vremea președintelui Traian Băsescu. Și acesta o ținea săptămînal cu statul de drept. Și atunci americanii susțineau statul de drept în viziunea președintelui în funcțiune, indiferent cîte nenorociri a derulat sub nasul lor (ca să nu zic de acordul acestora). Și care a fost sau este acum profitul ambasadorului Gitenstein? Nu-i crapă nici obrazul, nici buzunarul pentru toate zicerile de atunci.

Nu ne rămîne decît să așteptăm să vedem ce urme va lăsa Hans Klemm la sfîrșitul mandatului său și care a fost prețul bătăliei pentru „un sistem judiciar puternic“. Sigur, nu este vorba despre o verificare a raportului calitate-preț în cazul achiziției de avioane F 16! Și nici despre o cercetare a modului în care autoritățile române au făcut demersuri la Washington pentru achizițiile în regim offset în baza contractului pentru cumpărarea rachetelor Patriot. Și ce s-a întîmplat cu celelalte contracte în regim offset ce derivau din precedentele achiziții de tehnică militară.

Un stat de drept din Europa de Est, politicos și prietenos cu partenerii săi strategici, nu va pune niciodată problema contractelor offset. Nici nu mi-o imaginez vreodată pe Laura Codruța Kovesi investigînd aceste obligații legale, ignorate inexplicabil de funcționarii și demnitarii români. Cel puțin în relația cu SUA!
De altfel, nici nu-mi imaginez cum vor funcționa achizițiile și contractele offset cu un ministru ca Adrian Țuțuianu, lemn Tănase în chestiuni de apărare, dar mare artist în materie de tras sfori.

Probabil că numai „superioare“ rațiuni l-au determinat pe Klaus Iohannis să accepte atît de senin un personaj atît de „aerian“ la Ministerul Apărării.

După cum au arătat lucrurile în discursul lui Tudorel Toader (la Antena 3) și după cum a venit și a plecat Hans Klemm de la Ministerul Justiției, am înțeles că viziunile ambasadorului nu se prea potrivesc cu cele ale ministrului. Iar interesele nu se pupă.

Americanii nu vor să cumpere brînză din România. Îi interesează numai vînzarea de tehnică militară.

Post scriptum: În România, în subordinea Guvernului, funcționează Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (str. Pictor Alexandru Romano, nr. 19). Rolul Oficiului este să încheie tranzacții în compensare la achizițiile de tehnică militară. Adică noi cumpărăm rachete și vindem aceleiași țări echipamente de valoare similară sau apropiată. Sau producem ceva împreună în compensarea respectivei achiziții militare.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.