De ce protestează avocații

Avocaţii din Bucureşti şi din mai multe judeţe încep luni protestele nemulțumiți de nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu.

Solicitările avocaţilor vizează:

– Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală:

– Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor.

– Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

Avocaţii bucureşteni au anunțat că se vor aduna luni, la ora 13:00, pe scările Curţii de Apel Bucureşti.

Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocaţilor în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braţ in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; asigurarea asistenţei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019.

Conform avocaţilor, protestul de luni este premergător întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat împreună cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, la care vor participa şi reprezentanţi ai UNBR, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Parchetul General, CSM şi preşedinţii comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

În replică, ministrul Justiției Tudorel Toader a precizat, luni, pe Facebook, că în scurt timp va publica solicitările „absolut nemotivate” ale avocaților.

„Mesajul anterior nu a constituit si nu constituie un atac la avocati, categorie profesionala din care fac parte! In scurt timp voi face publice solicitarile absolut nemotivate ale avocatilor. Ex – onorariu pentru depunere actiune de divort – se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La intrebarea mea – este vorba doar de depunerea actiunii sau si de sustinerea acesteia in instanta ? Raspuns – ” nu stiu”/cel mai probabil este faptul ca autorul afirmatiei nu doreste sa ii dau numele”, a scris Toader pe Facebook.

Anterior, Tudorel Toader a transmis duminică pe Facebook: „Înţelegând faptul că se apropie alegerile la avocaţi, înţelegând şi faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocaţii nu şi-au precizat/reconsiderat poziţia!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Huuo mafiotilor! Cand sunteti facuti la bani, protestati! Cand ati auzit de protocoale secrete, v-a durut in cur! Niste impostori! Huuuuuo!

  2. până acum toată lumea din justitie a protestat, avocaţii au tăcut- probabil aveau si ei un protocol la nivel doar de şefi, că cei mici nu aveau acces la dosarele „grele”.
    să protestezi că nu ai tarife minimale după ce îţi anulezi singur în ultimii 15 ani tarifele minimale existente de zeci de ani , de două ori e perversitate. atunci au spus că e concurenţă neloială, acum nu ar fi ???

  3. Daca tot au fost facuti, avocatii statului (procurori), magistrati, e chiar nedrept ca avocatii (gulerele „albe” de prin instante) sa nu fie recunoscuti ca magistrati – asta protest de protest (si ar avea si ei mititei pensii la 3-4000 de euro).

  4. Am sperat intr0un protest al avocatilor impotriva protocolalor nelegale incheiate intre institutii ale sistemului judiciar si servicii! Insa, surpriza : acestia doresc „protocolul” lor, fara a-l denunta pe cel existent intre ei si servicii! Nu am auzit niciodata un protest al avocatilor fata de nerespectarea cu strictete a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului; fata de asimilarea procurorilor la magistrati, in conditiile in care acestia sunt si ar trebui sa fie avocatii statului, respectiv omologii lor in actul de justitie; fata de faptul ca in anchetele penale sunt chemati de procurori pentru a face un act de prezenta fara a studia cauza si a face o aparare efectiva; aceeasi situatie fiind si in fazele de judecata, etc! Profesia de avocat presupune in primul rand o aparare efectiva fata de justitiabili, denuntarea si chiar refuzul de a participa la procese trucate si la procese in care sunt folosite probe obtinute nelegal sau masluite(fabricate)! Altfel : CURAT, MURDAR NENE IANCULE!

    • este ilogic să ceri să plătească unu şi să beneficieze altul, din start este o aberaţie avocatura din oficiu. doi : dacă angajezi un avocat, tu statul pentru altul, nu este normal să fie şi acesta de acord cu contractul şi cu plata. prostia este că avocaţii nu fac contract cu asistatul cu cât cred ei că merită şi dacă nu se semnează statul şi asistatul, să nu se prezinte că nua contract. deci ilegal avocaţii nu semnează contractul cu cine este apărat sau cu statul şi acesta să spună cât este plata, nesemnarea contractului de cel apărat este ilegalitate. dar pantofarul n-are pantofi, croitorul n-are haine, etc….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.