De ce România este Silicon Valley al Europei de Est

Programator. Este astăzi cea mai invidiată meserie. Salarii mari într-o lume afectată de aproape un deceniu de criză. Tehnologia informațională este astăzi mai vitală decât aerul, așa că specialiștii IT sunt căutați, apreciați, chiar vânați. Despre România se spune că este de câțiva ani Silicon Valley al Europei de Est. Salariile, deși mult sub cele din California, ating sume fabuloase într-o țară cu venituri mici.

Estimările pentru industria IT din România sunt de 4,1 miliarde euro în 2017 și se așteaptă să ajungă la 5,5 miliarde euro în 2020. Motivul avântului spectaculos al acestui domeniu se regăsește în exporturi, după cum se arată într-un studiu al Software and IT Services, lansat de ANIS.

IT&C – 5,6% din PIB

Domeniile economiei cu cele mai mari contribuții la PIB erau până de curând industria, agricultura și construcțiile. În 2010, IT-ul și comunicațiile se aflau la același nivel cu transportul, comerțul,
HORECA.

În 2016 însă, contribuția sectorului IT la PIB a fost cu 42% mai mult față de 2015. Acum, IT&C a depășit agricultura, aportul la PIB fiind 5,6% anul trecut, comparativ cu agricultura, a cărei pondere s-a situat la 3,9% din PIB.

Facilități pentru IT-iști

Programatorii cu diplome universitare de lungă durată sau acordate după terminarea ciclului I de studii universitare de licență sunt scutiți de impozitul pe venitul de 16% din salariu, începând cu 1 iulie a.c. Condiția este ca angajatorul să obțină venituri de cel puțin 10.000 euro de pe urma muncii fiecărui programator angajat, în anul fiscal anterior.

Și firmele de IT nou-înființate beneficiază de prevederile Ordinului 409/4020/737/2017, chiar dacă nu îndeplinesc plafonul. „Să presupunem că se înființează o companie în acest moment, care va beneficia de această facilitate fiscală. La sfârșitul acestui an, compania respectivă nu trebuie să facă dovada că a produs 10.000 euro/programator. Anul viitor, în 2018, la fel, nu trebuie să facă această dovadă, ci abia din 2019, când trebuie să demonstreze că are veniturile respective. În cazul companiilor de profil mai vechi de pe piață, există obligativitatea de a face această dovadă“, explica ex-ministrul Comunicațiilor Augustin Jianu.
Noul ordin elimină obligativitatea existenței unui produs final destinat comercializării, astfel încât și firmele de IT care produc doar componente de soft să beneficieze de prevederile legii.

Exportul de servicii şi produse IT va ajunge în acest an la 77%

Avem nevoie de 300.000 de specialiști

În fiecare an sunt create noi locuri de muncă. Cele mai multe companii IT se află în București și Cluj. În 2014 existau 75.000 de programatori angajați plus încă 17.000 de specialiști înregistrați ca PFA. 50% din locurile de muncă se află în Capitală.

Există însă și o problemă. Numărul programatorilor se află în scădere, ceea ce a determinat mai multe companii să încheie parteneriate cu universități din țară. Colaborările au drept scop oferirea de burse și programe de internship pentru perfecționarea specialiștilor IT.

Se estimează că piața în domeniu are nevoie de 300.000 de specialiști, întrucât există deja mulți investitori atrași de industria IT.

„În prezent, avem în total peste 500 de angajaţi pe plan local şi sperăm ca în următorii doi ani să ne dublăm echipa din România. În orice moment avem 100 de poziţii deschise“, spune Valentin Stănescu, director general pentru Dell-EMC România.

Printre cele mai mari firme în domeniu care activează în România sunt Oracle, Microsoft, Dell, Amazon, dar și în sectorul jocurilor pe computer, Ubisoft ori Electronic Arts.

Salariu de 3.000 euro pentru un senior software

„Industria de tehnologie se va dezvolta în primul rând către export şi poate crea 500.000-1.000.000 de locuri de muncă în următorii zece ani, cu o contribuţie importantă la PIB şi la crearea de valoare adăugată, însemnând un nivel potenţial de 5-10 miliarde euro anual. Industria de tehnologie se va dezvolta, cu o creştere continuă a ponderii exportului faţă de cererea din piaţa internă, ceea ce va stimula suplimentar evoluţia PIB, câtă vreme industria creşte cu 12-15% anual, de 3-4 ori peste creşterea PIB“, spune Florin Talpeș, CEO Bitdefender.

Firmele IT străine au venit inițial aici pentru dezvoltarea de produse și pentru suport, însă au descoperit în tinerii români adevărate talente. Așa se face că pe piața IT autohtonă competiția este din ce în ce mai mare, iar căutarea de specialiști mai acerbă. Salariile au explodat. Programatorii sunt din ce în ce mai căutați.
Motive suficiente pentru ca salariile lor să fie deja de mulți ani printre cele mai ridicate din țară. Creșterea veniturilor unui programator a început din 2005, dar în 2008 au înregistrat un salt important: cu 32% mai mari decât în anul anterior.

La începutul carierei, un specialist IT are aproximativ 800 euro și poate ajunge la 3.000 euro pentru un senior software developer.

„Bucureştiul este Silicon Valley al Europei de Est. E multă valoare în România pentru noi. Avem 140 de angajaţi în toată lumea, însă cel mai mare birou al nostru este la Bucureşti, cu 100 de oameni. Este construit pe o investiţie pe termen lung. Este mult talent aici, oamenii lucrează într-o cultură similară cu Vestul Europei sau SUA“, afirma Erik Barraud, VP Product la AdsWizz, companie ce activează în domeniul platformelor audio.

Servicii bancare de pe telefon

Și în domeniul bancar digitalizarea informatică este astăzi indispensabilă. „Lumea nu mai are nevoie de bănci, ci de servicii bancare, care se pot oferi în totalitate în modul digital. Atât timp cât ai un telefon, poţi să îţi faci toate serviciile. În viitor nu vom mai avea nevoie să mergem la o unitate bancară nici măcar ca să deschidem relaţia bancară. Cerinţele utilizatorilor sunt relativ simple, ei au nevoie de accesibilitate, au nevoie de siguranţă şi de servicii simplu de folosit. Ar fi folositor dacă am avea mai mulţi absolvenţi de IT, în PIB se vede că cea mai mare creştere vine din sectorul IT. Am început activitatea în România acum doi ani. În acest moment avem 300 de ingineri IT, în ultimul an am angajat aproximativ 100 de persoane“, spunea Marian Ion, CEO ING Software Development Center.

Digitalizarea de tip cloud, tot mai necesară

Industria auto este un domeniu vizat mai ales de soluțiile de comunicații unificate implementate în cloud. „Sunt din ce în ce mai căutate soluţiile de Unified Communications as a Service, care să permită o colaborare fără întreruperi şi acces în timp real la informaţii de orice tip“, scrie într-un comunicat al companiei Luxoft, necesar mai ales schimbului de informații la distanță mare.

Deși digitalizarea de tip cloud a avut o creștere între 16%-31% în România, țara noastră se află pe locul 28, potrivit Eurostat. Integrarea tehnologiilor digitale de către companii a înregistrat progrese limitate, iar rezultatele sunt sub media UE.

Și soluțiile de realitate virtuală și augmentată sunt din ce în ce mai necesare în industria auto. „În 2017 vom asista la consolidarea elementelor de realitate augmentată (AR) pentru a îmbunătăţi gradul de interactivitate a computerului de bord şi pentru a asista şoferii în diferite operaţiuni. Soluţiile de realitate augmentată care indică obstacolele de pe drum sau care afişează trasee vor deveni tot mai răspândite“, se arată într-un comunicat al companiei Luxoft.

Exporturi spectaculoase, consum intern scăzut

Motivul avântului spectaculos al acestui domeniu se regăsește în exporturi. Acum, din cei 4,1 miliarde euro, exportul de servicii și produse reprezintă 3,5 miliarde euro, iar piața locală – sub 1 miliard euro. Motivele creșterii spectaculoase a exporturilor se află în insuficienta dezvoltare a pieței locale, dublată de cererea mare de produse și servicii IT pe piața externă.

Exportul de servicii și produse IT va ajunge în acest an la 77%, comparativ cu 69% în 2015. În schimb, piața locală este în scădere, fiind, în 2017, de 23%, comparativ cu 31% în 2015, se arată într-un studiu al Software and IT Services, lansat de ANIS.

Consumul de servicii și produse IT pe piața externă este datorat statelor dezvoltate economic, care vor să-și eficientizeze activitățile prin intermediul tehnologiei. Și pe piața internă o parte dintre furnizori sunt companii străine care folosesc programatori români pentru crearea de software pe care ulterior îl exportă.

50% din locurile de muncă ale industriei IT se află în Capitală

Reimport de tehnologie IT

Din păcate, consumul de tehnologie la nivel local se răsfrânge asupra productivității, atât din domeniul public, cât și în cel privat. Pe de altă parte însă, companiile străine exportă produsele și serviciile IT, ele deținând dreptul de proprietate asupra lor, și apoi sunt vândute pieței din România la un preț mai mare.
Comparativ cu celelalte state UE, procentajul companiilor care nu apelează la servicii de Internet mobil este mare. Și la servicii publice digitale, rezultatele României sunt sub media europeană. Estimările arată însă că se vor face progrese mari în operațiunile de tip Open Data.

Soluții pentru piața internă

Folosirea talentului programatorilor români, crearea de servicii și produse IT pentru piața internă, facilități fiscale pentru licențierea produselor realizate de companiile autohtone, dezvoltarea învățământului în domeniu, organizarea de licitații transparente pentru achizițiile de tehnologie informațională de la companiile locale, testarea pe piața din România a produselor și abia apoi exportarea lor în alte țări sunt soluțiile recomandate de analiști.

Cele mai bine plătite tehnologii sunt Windows Phone – cu un salariu brut de 3.788 euro/lună, Cassandra – 3.525 euro/lună, R – 3.161 euro/lună, Scala – 2.813 euro/lună și Hadoop – 2.813 euro/lună. Și tehnologiile Cloud sunt bine plătite.

Vârsta medie a unui programator este 27 de ani, potrivit unui studiu headhunting IT. Programatorii Front-End Web Developer din România au în medie 4,4 ani experiență, FullStack Developer au 6 ani, Back-End Developer și Mobile Developer au 5,5 ani. Media unui programator Engineering Manager este de 9,6 ani experiență.

Exportul de servicii și produse IT va ajunge în 2017 la 77%, comparativ cu 69% în 2015. În 2017 piața locală este de 23%, în scădere, comparativ cu 31% în 2015.

Din cele 300 de companii IT care activează în România, 60% sunt străine, 40% sunt românești.
73% din venituri aparțin companiilor străine, doar 27% firmelor românești.

Tehnologia 5G va genera venituri de 3,2 miliarde dolari

Posibilitățile de afaceri realizate prin folosirea tehnologiei 5G pentru digitalizarea industriilor din România vor valora 3,2 miliarde dolari până în 2026.

Pe plan mondial, estimările depășesc 1,2 trilioane dolari, conform studiului Ericsson. Compania preconizează venituri de aproximativ 582 miliarde dolari în următorii 9 ani, respectiv o creștere de 34%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Giulia Anghel 56 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.