După scandalul Lucan

De ce a scăzut numărul donatorilor de organe

legea transplantului, transplant,

Scandalul Lucan pare să aibă unele dintre cele mai diverse efecte, afectând direct bolnavii. Neregulile care au ieșit la iveală le-au făcut pe rudele pacienților care ajung în moarte cerebrală să nu-și mai dea așa ușor acceptul pentru prelevarea organelor. Asociația Transplantaților cere reformarea întregului sistem, cerere care a fost ieri supusă dezbaterii publice.

O tânără din Timișoara a fost diagnosticată cu ciroză hepatică în urmă cu șase luni. Iar medicii i-au spus că are nevoie de un ficat nou și au pus-o pe lista de așteptare. „Nu puteam să mă ridic și aveam în permanență o stare de somnolență, iar viața mea era un calvar“, spune Maria, aflată pe patul de spital.

„Mortalitatea pe lista de așteptare va fi mai mare“

Acum o săptămână, o altă femeie, din București, a fost supusă transplantului. Ea fusese diagnosticată cu ciroză hepatică în urmă cu un an și aștepta să se găsească un ficat compatibil. Câteva zile mai târziu, un bărbat a primit şi el o nouă şansă la viaţă. Sunt singurii pacienţi care au beneficiat de o astfel de procedură, la Institutul Fundeni, în primele unsprezece zile ale anului. „Din toamna anului 2016 până acum, numărul donatorilor a scăzut undeva între 60 și 70, iar numărul operațiilor de transplant hepatic de la 122 la 54. A fost anulat un efort de lungă durată, de 14-15 ani. Este evident că mortalitatea pe lista de așteptare va fi mai mare“, explică medicul Irinel Popescu.

Liste lungi de așteptare

Numărul donatorilor a continuat să scadă când au apărut informaţii despre neregulile de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Un raport întocmit de Ministerul Sănătăţii pe vremea când instituţia era condusă de Vlad Voiculescu arată că atunci când se decidea cine urma să primească rinichi, erau luate în considerare criterii medicale care îi discriminau pe pacienţii ce se aflau de mai mult timp pe lista de aşteptare. Aproximativ 5.000 de pacienți au nevoie de un transplant de rinichi. 550 se află pe lista de așteptare pentru a primi un nou ficat și aproape 50 de persoane au nevoie de o nouă inimă.

Un proiect de lege care a fost pus în dezbatere de minister prevede ca alegerea receptorului să aparţină şefului echipei chirurgicale, după ce se consultă cu ceilalţi specialişti implicaţi. „Ar fi bine să fie completat cu acele criterii prin care el alege, selectează receptorul“, spune Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

„Fărădelegea devine lege. În Eurotransplant există un sistem de computerizare care este alocat pe baza unor criterii medicale și a unor criterii etice, sistemul de alocare trebuie să fie obiectiv, reproductibil, trebuie să fie transparent și trebuie să fie valid“, explică fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cei care vor transplant, la Viena fratilor. Acolo nu se baga nici un procuror peste activitatea doctorilor. Uneori sunt deranjati de concurenta dar si aici au solutii.

  2. Au inceput oamenii sa inteleaga ce este de fapt „o noua viata” prin transplant, este omorarea altcuiva deoarece nu-i convine celui/celei de pe lista de asteptare (!?!)ca viata pe pamant se sfarseste.
    Nu se face pelevare de organ de la mort ca nu „merge”!
    Se ansteziaza general condamnatul la moarte prin diagnostice tip „moarte cerebrala” (inventia perversilor din mediul presupus academic!) si apoi se macelareste DE VIU, pentru a „salva” pe altul/altii…
    Orice „bine” bazat pe crima – chiar acoperita de reuli omenesti – este un „rau”, ne-necesar ci dorit cu pretul vietii altcuiva.
    Nimeni nu-si doreste sa ajunga in faza terminala dar prelungirea vietii pe aceasta cale este complicitate la crima pentru primitor care nu bene-ficiaza ci violeaza drptul la viata a altcuiva, fie si in stare vegetativa aparent, cand aude si simte – asa cum au spus si dovedit toti cei care si-au revenit.
    Articolul trateaza chestiunea transplantului ca o „normalitate”.
    O normalitate satanica, desigur.

  3. Ia amintiti-va de Rotschild (David) care a ajuns la „suta” cu 7 transplanturi de inima…. aproape toate facute ACAS cu echipe de macelari „de clasa” naimiti pe bani multi!
    Nu mai plateste boieru’, nu se mai imping altii in fata trenului…. era sa spun, metroului!
    —————
    Cititi cum a facut primul transplant reusit:
    https://www.timeslive.co.za/news/south-africa/2017-11-30-behind-the-drama-of-the-worlds-first-heart-transplant/
    … In the room next door, Barnard ordered that Darvall’s ventilator be turned off.
    After about 12 minutes her heart stopped beating ….
    A OMORAT-O.
    De fapt, acestea snt crime ritualice prin care se reafirma opozitia fata de Dumnezeu prin asasinat „legalizat”, in numele „raiuluipe pamnt” dupa cum se observa – oricum e mai bine chipurille aici, ca „dincolo”….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.