Vlad Voiculescu: Circa 30% dintre spitale funcționează în clădiri cu risc seismic

Aproximativ 30% dintre spitalele din România funcționează în clădiri cu risc seismic I sau II, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Nu avem bani în România pentru a clădi toate spitalele de care această țară are nevoie. Avem un studiu pe care îl vom prezenta săptămâna viitoare, cel mai probabil, un studiu al infrastructurii naționale de sănătate. Circa 30% dintre spitalele din România funcționează cu risc seismic de grad I sau II. Avem nevoie de investiții masive în infrastructura de sănătate”, a afirmat ministrul în cadrul unei dezbateri, potrivit Agerpres.

În opinia sa, fondurile necesare pot veni și de la sectorul privat, însă actul medical va rămâne în sarcina statului.

„Când spun parteneriat public-privat în România, mă refer la un concept de ‘facility management’, pe care l-am pregătit împreună cu doamna ministru Anca Dragu în Ministerul Finanțelor. Este unul foarte simplu, în care privatul nu oferă actul medical. Actul medical rămâne în responsabilitatea statului. Ceea ce face partenerul privat este să finanțeze, să construiască și apoi să pună la dispoziția statului clădirea spitalului și echipamentul, să se asigure că partea tehnică a spitalului funcționează așa cum trebuie. Pe baza acestui serviciu, primește o plată de disponibilitate pe o perioadă de 25-30 de ani. Nu privatizăm spitalele. Actul medical rămâne strict în sarcina statului”, a explicat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.