De la șefia cimitirelor, liderul culturii senatoriale

Vestea începutului de sesiune este aceea că, în Senat, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a fost ales Radu Preda, cel care până de curând a fost şeful cimitirelor din Craiova! Inginer de profesie, Radu Preda este finul de cununie al Olguţei Vasilescu.

Cultura este un domeniu extrem de specializat şi ar fi meritat o atenţie deosebită din partea senatorilor, cel puţin în desemnarea celui care urmează să conducă o astfel de comisie. Radu Preda este inginer, absolvent al Facultăţii de Mecanică din Craiova, deci ar fi putut să facă parte din orice comisie economică. Este, de asemenea, un om cu experienţă în administraţia publică, fiind ani de zile consilier local. Putea, de asemenea, să ocupe orice funcţie în aparatul tehnic al Senatului, fiind ani de zile consilier sau expert parlamentar.

De ce era nevoie ca un om care avea multe alte disponibilităţi să fie ales preşedintele Comisiei de cultură din Senat? Sîntem înaintea centenarului Marii Uniri şi aproape toată lumea constată că nu există la nivel naţional un proiect pe măsura evenimentului, problemele din cultură sînt numeroase, domeniul fiind acaparat de ani de zile de un grup aproape intangibil care a reuşit performanţa de a face din cultură apanajul unor jocuri teribile de culise. Crede cineva că inginerul Radu Preda este în stare să schimbe ceva în actuala stare de lucruri?

Iată, de pildă, cîteva crîmpeie din activitatea recentă a preşedintelui Comisiei de cultură din Senat. După alegerile locale din 2012, cînd naşa sa, Olguţa Vasilescu, a devenit primar al Craiovei, Radu Preda a fost numit directorul RAADPFL, ocupîndu-se de cimitirele din Craiova. Una dintre acţiunile sale de succes a fost montarea camerelor video în cimitire, ceea ce a dus la stoparea furturilor de coroane de flori şi fier vechi. Pe YouTube există un filmuleţ în care chiar Radu Preda explică aceste lucruri. „A făcut o treabă bună acolo“, aşa cum spunea chiar Olguţa Vasilescu atunci cînd a decis să-l numească la regia de transport local din Craiova: „L-am trimis acolo pe omul în care am cea mare încredere, care a făcut farmacie în contabilitatea RADPFL şi care a stopat jaful din cimitire“.

Cum se va putea implica omul de încredere al Olguței în rezolvarea problemelor din Uniunea Scriitorilor, instituţie dominată de ambiţia lui Nicolae Manolescu de a pune monopol pe acest domeniu, în ciuda nemulţumirilor venite din partea scriitorilor, mai ales după ce criticul a modificat statutul USR pentru a obţine şi al treilea mandat de preşedinte? Sau cum va reuşi el să taie subvenţiile de la buget ale unor publicaţii care sînt în realitate reviste de partid sau ale unor ONG-uri declarate în mod fals de utilitate publică?

Contraziceri între vorbe și fapte

Preda a fost secretarul Comisiei pentru dezvoltare şi strategie economică până a devenit șeful Comisiei pentru cultură, pe data de 31.8.2017. Trei zile mai târziu a abandonat și Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, unde era simplu membru.

Activitatea sa în Senat a fost extrem de febrilă. A vorbit de două ori. O dată când a depus jurământul. A doua oară când a susținut adoptarea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 215 din 23 aprilie 2001 a administraţiei publice locale (L 544/2016). Iar atunci a vorbit un minut. În care a combătut „lipsa de asumare a unui funcționar“ care refuză să semneze acte oficiale. Preda a susținut introducerea unui registru în care funcționarul să-și motiveze lipsa semnăturii „pentru că în foarte multe situații blocăm proiecte cu fonduri europene, blocăm lucruri foarte importante și suntem puși în postura în care un filolog să răspundă de partea juridică, un filolog să răspundă de partea economică – cel puțin așa era până acum –, acel filolog fiind primarul“.

Acum, șeful Comisiei senatoriale pentru cultură este chiar Radu Preda, absolvent al Facultății de Mecanică din Craiova. (L.I.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.