De porc!

În 2021, numărul porcilor sacrificaţi în abatoare din producţia internă a fost de 3,2 milioane, faţă de 4,2 milioane în 2016, deşi consumul s-a menţinut la acelaşi nivel, așa că importurile vor creşte semnificativ, a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

„Potrivit datelor de la Comisia Naţională de Clasificare a Carcaselor, în ultimii şase ani numărul porcilor sacrificaţi a scăzut cu 1 milion şi asta înseamnă im­por­turi mai mari cu 1 mil­ion. Dacă aveam 4,2 milioane de capete de porci în 2016, anul trecut efectivul a coborât la 3,2 milioane. Astfel, ne aşteptăm ca cifra importu­rilor să crească semnifi­cativ, având în vedere că 2021 a fost şi anul cel mai de­zastruos pentru fer­mele comer­ciale, când foarte multe au ucis porcii din cauza pestei porcine africane“, a spus Ioan Ladoşi în cadrul emisiunii ZF Agropower.

În 2020, importurile de carne au ajuns la 911 mil. euro, peste 65% fiind carnea de porc. Mai exact, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 mil. euro, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

În 2021, peste 20 de ferme comerciale mari au fost afectate de pestă porcină africană şi câteva sute de animale au fost afectate. La începutul lunii ia­nuarie a acestui an, boala evolua în 16 exploataţii comer­ciale şi circa 300.000 de porci erau afec­taţi, arată datele de la Auto­ritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Care este cea mai mare pro­vocare pentru producătorii de carne de porc? „Din păcate, în ultimele opt luni situaţia preţurilor s-a schimbat radical şi din vara anului trecut preţul furajelor a crescut cu 30%, iar în structura costului de producţie al cărnii de porc, 70% reprezintă costul cu furajele. Această creştere a dus la o presiune înaltă pe întregul lanţ de producţie în fermă. Dacă adăugăm ce s-a întâmplat cu preţul utilităţilor, care în unele cazuri a crescut cu 500-600%, imaginea sectorului este sumbră, pentru că ne apropiem de a noua lună în care costul de producţie depăşeşte cu 30% preţul de vânzare şi nu s-a schimbat nimic într-un an“, a explicat Ladoşi.

„Preţul cărnii de porc în viu este de 5,5 lei/kg, iar la noi costurile sunt 6,8 lei/kg, înseamnă pierdere constantă.“

Totuşi, el crede că subiectul preţurilor trebuie discutat din două perspective: perspectiva consumatorului final, cel care merge la galantar şi-şi cumpără carnea de porc şi cea a producătorului, care vinde cu acelaşi preţ din 2016 porcul către abatoare. „Noi nu putem influenţa preţul la raft şi este cel pe care îl dictează cererea şi oferta, dar probabil va creşte. Problema pe care şi-o pun şi cei din retail este: care este limita suportabilităţi unor asemenea preţuri?“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

7 Comentarii

  1. pe aia din parlament i-ati pus ??…..1000 de euro 100 de grame !!!..iar la guvern 200 euro 1 gram !!..intrebati-l pe partu cum sta treaba cu asta !!!..

  2. De faptul că Fermele porcine din România sunt sistematic lovite de pesta porcină și imediat media trâmbițează furibund SRI nu are nici o vină. SRI numai apără Constituția și prinde teroriși? Terorismul contra identității naționale și a economiei României tot mai înfloritor de la an la an nu intră în sarcina serviciilor din România?

  3. Creșterea animalelor și păsărilor este pe cale de dispariție pentru ca alimentele fabricate la imprimantă de firmele lui kill gates să aducă profit maxim și să ne transforme în oameni de cauciuc. Cărnița făcută în laborator n-are gust, nici miros și poate fi livrată gata digerată ca să nu mai obosim organismul cu masticația și să cerem pauze de masă la serviciu. Dacă ne mai vaccinăm mult ne va crește un buzunar în partea din stânga a praporelui prin care, la începerea zilei de lucru, turnăm direct în stomac carnea artificială de la robinetul unității în care lucrăm.

  4. La aceasta situatie catastrofala, guvernele PNL si apoi PNL USR, au luat masura de a descuraja total cresterea porcului in gospodarii taranesti! Sa vedem daca actuala coalitie este pe aceiasi linie! Ai mei la tara inca mai cresc un porc!! PS. Gustul carnii de porc importat este total diferita, e fada, fata de porcul din cotet!

  5. Pesta porcină este PLANdemie curată.
    Heparină (otravă de șobolnai) + antibiotic (creștere în greutate) = îmbolnăvire sau moarte.

  6. atunci cand fermele mari omoara 300 000 porci deodata , noi interzicem cresterea in gospodarii mici a porcilor . destept lucru!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.