Decizia Curţii Supreme în dosarul Mineriadei, contestată. Vezi cine ar putea relua ancheta

Procurorul general Bogdan Licu a anunțat că a contestat decizia instanței supreme de restituire a dosarului Mineriadei la Parchet. El a precizat că, dacă decizia va rămâne definitivă, competența de reluare a anchetei revine Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
„Am formulat contestație astăzi (miercuri -n.r.) împotriva deciziei de restituire a cauzei la Parchet, vom vedea mai departe ce este de făcut. Nu pot admite nimic (că dosarul nu este bine făcut- n.r.) pentru că nu a venit motivarea, am luat la cunoștință doar de minută, despre ce a hotărât domnul judecător, vom vedea motivarea și vom hotărî ce este de făcut. Nu am avut ce să discut cu domnii procurori în acest moment până nu vine motivarea. Așteptăm motivarea. Reluarea anchetei ar reveni, potrivit competențelor din acest moment, Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pentru că în cauză este implicat un magistrat. Nu se pune problema să fie tras cineva la răspundere. Eu sper să nu rămână situația așa pentru că, după cum știți, dosarul Mineriadei, pe lângă dosarul Revoluției, reprezintă o pată neagră pentru Ministerul Public”, a declarat Bogdan Licu, la sosirea la sediul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
Întrebat cine trebuia să verifice legalitatea rechizitoriului, procurorul general interimar a precizat că este convins că acest lucru a fost făcut de către şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, generalul Gheorghe Cosneanu. „Da, (am vorbit cu Gheorghe Cosneanu -n.r.), dânsul spune că nu are de ce să-și facă griji”.
Precizările vin după ce magistrații instanței supreme au decis, miercuri, să restituie dosarul Mineriadei la procurorii Parchetului General, fiind constatată nulitatea rechizitoriului. Decizia nu e definitivă.
Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în 13 iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în judecată a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu, fiind judecate.
Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.
În dosar au fost introduse drept părți responsabile civilmente mai multe instituții ale statului, precum Ministerul Finanţelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul României, Jandarmeria Română, MApN, Ministerul Economiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Acest dosar trebuie judecat cât mai repede și să fie inculpată și procuroarea comunistă care i-a anchetat pe „golani”, Mojica Maicambei.

  2. @ Procurorul Bogdan Licu zice că restituirea dosarului pentru nelegalitatea rechizitoriului sau nelegalitatea rechizitoriului ar putea fi considerate infracțiuni în justiție și ancheta va fi continuată de SIIJ , cu anchetarea procurorilor și a judecătorilor, în eventualitatea restituirii dosarului pentru nelegalitatea rechizitoriului, ?

  3. Frectie! Respingerea a avut la baza exact NULITATEA PROBELOR. Acuma ei se fac ca nu stiu, ca asteapta motivatia, etc. N-AU PROBE, au doar LOZINCI PROPAGANDISTICE. Or, PROBA este CU TOTUL ALTCEVA decat o LOZINCA. Chiar daca lozinca e strigata de cohorte de strigatori!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.