Decizie a CSAT privind arhiva SIPA

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis în ședința de marți ca toate înscrisurile aflate în arhiva Consiliului, în legătură cu Direcția Generală de Protecție şi Anticorupție (DGPA), să fie puse la dispoziția comisiei parlamentare de anchetă.

„Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței CSAT l-a reprezentat solicitarea Președintelui Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului de a se clarifica aspecte care țin de desființarea Direcției Generale de Protecție şi Anticorupție (DGPA). Membrii Consiliului au decis să pună la dispoziția Comisiei toate documentele şi înscrisurile aflate în arhiva CSAT în legătură cu această instituție”, se arată în comunicatul de presă transmis de Administrația Prezidențială.

În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

  1. Desigur ca acesta este primul pas facut de presedinte spre aruncarea peste bord a balastului numit macovei,care atirna de gatul alegerilor care se apropie.
    Usr-ul va disparea in spuma marii si odata cu plecarea lui kovesi putem incepe sa privim altfel viitorul.

    • He,he,he…nu doar macoveauca,dar si tuDorel pare sa aiba ceva rufe murdare in respectiva arhiva…sa vedem cum odata ajunse la comitie ies la iveala scheletele din dulapul gargaragiului

  2. O astfel de decizie considerați că încalcă LEGE nr. 182 din 12 aprilie 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, membrii CSAT încercând să pună la dispoziția unor politicieni documente clasificate ale Ministerului de Justiție, o faptă mult mai gravă decât cea a fostului Ministru al Justiției Monica Macovei?
    Considerați că Procurorul General ar trebui să intervină pentru stoparea ilegalității ?

  3. Incompetență flagrantă la CSAT care pune la dispoziția unei comisii parlamentare formate din politicieni documente clasificate de la Ministerul Justiției, până și CCR refuzând la sesizarea de OUG 13 din 2017 să aibă acces la astfel de documente ?

    • Nu csat conduce tara ci parlamentul.
      Dupa cum spui nici cnsas nu ar trebui sa devoaleze atrocitatile comuniste.
      Oricum, prea le spui ca la carte ca sa te numesti cetatean de bine.
      Si dezinteresat.

  4. HG 410 din 2017 considerați că nu a fost citită de membrii CSAT ? De ce considerați că astfel de indivizi precum cei din componența CSAT consideră că politicienii dintr-o comisie parlamentară ar trebui să aibă acces la informații clasificate dintr-o arhivă a Ministerului Justiției, fără a fi respectate condițiile stabilite de legea nr.182 din 2002 sau de HG 410 DIN 2017 ? Cum ați comenta despre implicarea unor politicieni în activitatea justiției în afara legislației mențioate, prin intermediul CSAT ? Ați aflat cumva dacă CSAT are și atribuții de a face „schimburi de favoruri politice cu politicienii” pe informații din interiorul sistemului de justiție independent ?

    • Fiindca pot…asta-i deviza hotilor,incompetentilor si impostorilor votati de romani,dupa chipul si asemanarea lor. A celor mandri ca nu folosesc sapunul si periuta de dinti,a babelor habotnice,a oportunistilor ce s-au saturat sa stea la coada…

  5. Ce act normativ considerați că ar trebui să pună în aplicare „gestionarul arhivei” , legea nr.182 din 2002 sau hotărârea CSAT ?

  6. Este bine ca inainte de a fi deferita cercetarii penale , se inainteaza comisiei SIPA din Parlament pt. a se vedea cum a calcat in picioare Macovei HG127/2006, ce trebuia sa faca si nu a facut, jefuind arhiva SIPA/
    Nu ca daca ar fi sesizate primele, org.de cercetare penala ar acoperi faptele, dar Parlamentul stabilind adevarul despre arhiva si Macovei,ac. nu mai poate face ulterior, in vreo ancheta penala ce face ea de peste 14 ani-bataia de joc neintrerupta la adresa Romaniei, dirijarea UE spre oaia neagra a Europei care e tara noastra, stirbirea independentei Justitiei prin MCV cu UE ,”liste negre” dictate ilegal UE, strambarea sistemului judiciar,anticoruptie in afara legii,prin hot.ilegale ale CSAT, in HG 127/2006 intalnim termenul de protocoale cu care MAcovei, Basescu, serv.de informatii au impanzit Romania,incepand din 2005,2006 !
    Nu se pot secretiza decat protocoalele cu caracter militar, devenit stat in stat, SRI etc.a „secretizat”totul, incalcand Constitutia si legile, cu ordinul lui Macovei si Basescu militarizand sistemul civil al institutiilor.
    Plus au adus CIA,savarsind infractiunile de Tradare ei cu SRI,SIE ,lezand siguranta nationala.

  7. consideraţi că aportul monicăi macovei la crearea statului paralel, precum şi luările sale de poziţie împotriva statului român sunt cuantificabile :a). în registru pozitiv; b). în registru negativ? Cum comentaţi întrările ilegale ale acesteia în sediul SIPA, însoţită de unul sau mai mulţi infractori, precum şi sustragerile de materiale clasificate din acel sediu?

    • Poate asa aflam si de ce Aspasia de la psd a votat in favoarea lui base in spetza referendumul si ne-a condamnat la inca 2 ani cu executare sub regimul basescului…

  8. @ HG nr.410 din 2017, în coformitate cu legea și cu prevederile consituționale, satbilește o rpocedură de selecție a documentelor din care, unele să fie predate la Arhivele Naționale iar celelalte la ANP ?
    @Deci, de ce considerați că ar oferi CSAT acces privilegiat unor politicieni parlamentari pentru documente care nu ar fi fost verificate referitor la clasificare sau secretizare , cum ar fi respectate reglementările Legii ORNISS și chiar a prevederile constituționale referitoare la neimplicare politicului în treburile justiției , referitor la documentele clasificate și secretizate, căci cele predate la Arhivele Naționale ajung în circuitul public unde ar putea fi văzute și de politicienii parlamentari ?

  9. Remarcați că CSAT nu este administratorul arhivei, ci ANP, arhiva fiind de fapt a Miisterului Justiției , accesul în arhivă făcându-se în condițiile reglementate de lege? Deci , nu hotărârile CSAT reglementează accesul la documentele din arhivele ce se află la Ministerul Justiției, chiar și pentru politicieni parlamentari ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.