Ne-am luat de-o grijă: Adio supracciză

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 280 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și două abțineri, iar inițiativa va ajunge la președinte pentru promulgare.

Dar prețurile? Prețurile?

Liberalii promit că prețurile la carburanți vor scădea. „Victorie la votul final din Camera Deputaților! Prețul carburanților se va ieftini la începutul lui 2020 pentru că supraacciza a fost eliminată! Am reușit să eliminăm o măsură care a făcut viața amară multora dintre dumneavoastră. Astăzi a fost votul decisiv în plenul Camerei Deputaților. Cu majoritate de voturi, Camera a adoptat propunerea noastră legislativă de eliminare a supraaccizei la carburanți. Consecința va fi că, de la începutul anului viitor, benzina și motorina se vor ieftini. Așa cum s-au ieftinit și după prima eliminare a supraaccizei, în perioada ianuarie-august 2017. Amintiți-vă că în iulie 2017, fără supraacciză, prețurile la benzină și motorină erau printre cele mai ieftine din Uniunea Europeană. Prin urmare, nu sunt niciun fel de motive să fie altfel după o nouă eliminare a supraaccizei. Este o măsură reparatorie, în respectul românilor. Măsură pentru creșterea încrederii cetătenilor în stat, pentru creșterea nivelului de trai și a economiei”, a scris pe Facebook, după vot, deputatul PNL Robert Sighiartău.

Sighiartău a susținut miercuri, că, începând cu 1 ianuarie 2020, odată cu eliminarea supraaccizei la carburanți, românii vor plăti, în medie, cu 20 de lei mai puțin la un plin de combustibil de 60 de litri.

„Dacă faceți un calcul supraacciza însemna 0,32 cenți. Cu TV-ul aferent pe această valoare înseamnă undeva la 0,38 cenți pe litru. Dacă se face un calcul la un plin de 60 de litri înseamnă peste 20 și ceva de lei la un plin de combustibil”, a spus Robert Sighiartău, în Parlament, întrebat cu cât o să scadă prețul la carburanți de la 1 ianuarie.

Liderul deputaților PSD Alfred Simonis i-a cerut lui Robert Sighiartău garanția că prețul carburantului în benzinării o să scadă după adoptarea legii.

„Pentru că nu mi-e foarte clar cum vor vota colegii de la PSD. Înțeleg că unii de aici își doresc ca această lege să treacă, Guvernul, prin specialiștii de acolo, spune că ar trebui amânată. Stimați colegi membrii ai Partidului Național Liberal , domnule Robert Sighiartău, secretar general al Partidului Național Liberal, un fel de șefuț al domnului Cîțu pe acolo pe la Guvern, vă invit alături de mine să garantați Parlamentului României și celor care ne privesc faptul că Guvernul Orban nu va proroga sau va amâna prin orice altă metodă intrarea în vigoare a acestei legi, dar să ne garantați, de aici de la tribună, că și la pompă, la stațiile de benzină, vor scădea prețurile carburanților. Garantați-ne acest lucru ca șefuț al PNL”,a afirmat liderul deputaților PSD Alfred Simonis.

La rândul său, deputata Olguța Vasilescu a anunțat, miercuri, că PSD va vota proiectul pentru eliminarea supraccizei la carburanți, susținând însă că, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, prețul la pompă nu o să scadă, iar statul o să piardă bani.

„O să vă ajutăm și o să vă votăm acest proiect de lege ca să înțelegeți și dumneavoastră ce am înțeles noi, care apropo, am eliminat 102 taxe, inclusiv această supraacciză. După care am văzut ce o să vedeți și dumneavoastră de săptămâna viitoare încolo, când o să producă efecte această lege, că degeaba am eliminat supracciza, că prețul la pompă nu a scăzut și nu am făcut altceva decât să băgăm în buzunarul marilor companii niște bani pe care ar fi trebuit să îi ia statul. Dar dacă nu îi vreți nu e niciun fel de problemă”, a spus Vasilescu, în timpul dezbaterii asupra proiectului din Plenul Camerei Deputaților.

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat în plenul Camerei Deputaților că din banii colectați din supraacciză nu s-au construit autostrăzi așa cum a promis Guvernul PSD.

„Stimați colegi această lege este într-adevăr una bună. Este una care reduce taxe care au crescut, anume faimoasa supraacciză pe carburanț care a fost introdussă de Guvernul Ponta, chipurile pentru a finanța construcția de autostrăzi, lucrări de infrastructură. Ni s-a spus: plătim mai mult dar vom face autostrăzi. Ce s-a întâmplat este că românii au plătit mai mult, autostrăzile n-au apărut nici până acum”,a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui, miercuri, în plenul Camerei Deputaților.

Deputatul PMP Petru Movilă a criticat PSD pentru schimbarea de opinie în privința supraaccizei la carburant și eliminarea supraimpozitării contractelor part-time.

„Scopul supraaccizei era colectarea banilor pentru construcția de autostrăzi, de drumuri, dar veți vedea că sumele coelctate din supraacciză au fost folosite pentru cu totul alte scopuri. Nu este corect atunci când ești la Guvernare să susții o idee, un proiect, un principiu și când treci în Opozție să spui că nu este ideea bună. PMP va vota pentru eliminarea supraaccizei și suntem de acord ca impozitarea pentru contractele de muncă să fie direct proporțională cu volumul de muncă”, a declarat deputatul PMP.

Deputatul PNL Florin Roman a afirmat că liberalii se țin de promisiunile făcute românilor și că eliminarea supraaccizei este doar începutul.

„În timpul campaniei electorale, PNL a solicitat votul românilor inclusiv pentru cele două subiecte pe care astăzi le rezolvăm printr-un proiect de lege și sper eu, după votul final, printr-o lege. Practic am spus românilor că vom scoate acciza la carburant. Știți că nu am fost de acord cu supraimpozitarea contractelor parti-time și astăzi facem dreptate pentru români. Facem dreptate până la capăt și de doar începutul”, a declarat, miercuri, Florin Roman.

Ce socoteală și-a făcut Ludovic Orban

Ludovic Orban este convins că eliminarea supraaccizei pe carburanți va genera o creștere în consumul din economia națională iar astfel bugetul statului va beneficia de măsura respectivă. Premierul consideră că reducerea accizei va duce la micșorarea inflației.

„Am convingerea că, odată cu eliminarea supraaccizei, va creşte consumul. Odată cu creşterea consumului, în mod evident, vor creşte resursele financiare colectate la buget. De asemenea, vom ataca hotărâţi evaziunea care există în domeniul produselor petroliere, astfel încât să creştem colectarea la bugetul de stat”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban.

În ceea ce privește argumentul că măsura reducerii TVA la alimente nu a ajutat la creșterea consumului, Orban a declarat: „Să nu comparăm mere cu pere”.

„Spre deosebire de cei dinaintea noastră, noi am spus un lucru şi ne-am ţinut de acel lucru. Noi am susţinut abrogarea supraaccizei, nu cum a făcut PSD, care în campania din 2016 a promis eliminarea supraaccizei, au eliminat supraacciza, după care în august au reintrodus supraacciza. Din punctul nostru de vedere acciza la combustibil are un impact foarte mare asupra modului de construcţie a preţului la combustibil. Orice creştere prea mare a preţului la combustibil afectează negativ economia. În primul rând creşte costurile cu transportul, afectează negativ transportatorii. De asemenea, o acciză prea mare creează şi inflaţie şi duce la creşterea preţurilor pentru toate produsele care includ prețul cu transport. Şi aşa inflaţia este foarte mare. Cred că reducerea accizei reprezintă un stimulent bun pentru economie şi va duce la micşorarea inflaţiei”, a afirmat premierul.

Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a adoptat, marți, un raport favorabil de adoptare a proiectului de lege care elimină supraaciza pe carburanți.

Propunerea legislativă vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea, de la 1 ianuarie 2020, a supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time.

„Având în vedere toate efectele negative generate de acciza majorată pentru carburanți și de supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parțial (prin modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări de sănătate), propunem următoarele măsuri:

– Diminuarea accizei la carburanți, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017;

– Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial și aplicarea unei baze de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în funcție de salariul realizat și nu în funcție de salariul de bază minim brut pe țară, care ține de o decizie discreționară a Guvernului”, arată expunerea de motive a actului normativ.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8288 Articole
Author

12 Comentarii

 1. victoria cui ? eliminarea supraccizei nu inseamna ieftinirea benzinei in vreun fel semnificativ chiar ar presupune mai putini bani la bugetu statului, stat care nu produce nimic si eliminarea supraimpozitarii contractelor part time inseamna ca aia care munceau la negru, precum si marea majoritate a taximetristilor care de voie de nevoie accepta contracte de munca part-time, sa piarda beneficiile de pe urma platii contributiei obligatorii si sa fie lasati cu ochii in soare ? intreb si eu

 2. eliminarea supraacizei înseamnă, de fapt, mai mulţi bani în buzunarele găzarilor şi mai puţini bani la buget şi mult mai puţini bani la cetăţeni…gargară liberală cu efecte dezastruoase pentru populaţie şi cu şpăgi de milioane de euro la românul szijjártó şi jegurile ca el…

 3. Ador la nebunie strategia pesedista de a vota toate aberatiile liberale pentru a-i ingropa pe talibanii penelisti si a-i trimite – prin vot negative al unei populatii disperate – la groapa de gunoi a istoriei, asemenea taranistilor. Ma distreaza la culme ca toti imbecilii care au preamarit PNL si Iohannis vor trai clipe de exasperare si-si vor blestema zilele si mana cu care i-au votat pe acesti netrebnici aroganti si iresponsabili. VOX POPULI, VOX DEI!

  • Te hohoesti ca proasta-n targ ! PSD voteaza ,, aberatiile liberale ” de frica alegerilor aniticipate ! Da’ asta e instructia care vi s-a facut : sa nu aratati vanataia capatata dupa un bocanc bine tintit in tuhas , ci sa aratati bocancul plin de rahat ! Banuiesc ca te-ai prins de ce e plin de rahat ! Sau nu ? P.S.: De ce ti-e frica , nu scapi ! – Gambetta . P.S.2: Vad ca esti intr-o adoratie si o distractie nebune ! Ai grija sa nu dai cu cotul in perete si sa te trezesti !

 4. @Nastratine…daca nu o puneti cat mai repede de anticipate, praful se alege de voi pana in toamna anului viitor la cum ati inceput guvernarea…pedelistilor…lumea o sa realizeze ca i-ati prostit
  PS. Chiar daca faceti anticipate tot nu va fi bine pt voi pe termen mediu. Probabil prin 2021 lumea o sa se intoarca impotriva voastra in cazul asta. Hai…”succesuri”

 5. Deci in continuare nu vom avea autostrăzi.Nu era mai bine sa ramana acciza, si banii sa fie redictionati către infrastructura?

  • Da ce credeai ca au vrut si vor altceva decat sa fie alesi si realesi? Contracte pentru lucruri marunte au sa faca,abia asteapta,dar la fonduri europene pentru autostrazi nu au ce sa…piarda vremea,sa mai puna si bani de pornire,daca nu ploua,sau macar sa pice ceva.

 6. „PNL și-a respectat promisiunea iar astăzi românii au câștigat”.S-or fi ieftinit gogosarii care au degerat,sau ce? Romanii „au castigat” 32 de bani mai putini la litru dar PNL au scumpit euro si alte valute care,de fapt, maresc litru la pompa,plus toate cele preturi, cu mult mai mult decat 32 de bani,iar romanii au castigat minciuni in plus de la iohanisti,care isi fac campanie electorala sperand in alegeri anticipate astfel ca sa nu se prinda populatia, pana la toamna lui 2020 la alegeriile normale, de ce sunt ei in stare si ca sa poata cat mai repede,fara de a le mai fi frica de alte alegeri in 4 ani in care,nestingheriti de nimeni, sa arunce in carca romanilor toate cate nenorociri si praduiala le-au programat.

 7. orban o sa vada O MARE SI NEAGRA GAURA IN BUGETUL ROMANIEI.

 8. ‘Ne-am luat o grijă’, ba bine că nu, creșterile vor fi la ordinea zilei !

 9. Olguta: „noi am eliminat 102 taxe, inclusiv aceasta supraacciza, dar vom vota acest proiect de lege pentru eliminarea acestei supraaccizei”….. Cum poti sa elimini o taxa de doua ori?

 10. e bine ca sa eliminat SUPRAACCIZA,dar lumea de rand,grosu populatiei care merge cu picioarele,nu intelege importanta.Propun ca cand vine pesedea la putere sa elimine PRETUL BENZINEI,mai corect primul plin de rezervor sa fie gratis. Astfel se elimina prostul obicei de a cumpara cu petul recuperat cate 2 litri o data

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.