Demisie după albirea lui Lucian Bode

Profesorul Dacian C. Dragoș și-a anunțat demisia de la conducerea Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Științifice, organismul care l-a albit zilele trecute pe Lucian Bode, acuzat de plagiat.

Dacian Dragoș a făcut anunțul pe pagina de Facebook a Consiliului. El arată că principalul motiv al demisiei  îl reprezintă ”incompatibilitatea iremediabilă a principiilor” sale cu decizia luată în cazul Bode.

Iată scrisoarea de demisie!
Stimate Domnule Ministru Sebastian Burduja,
Vă rog să acceptați demisia mea cu efect din data de 1 iunie din calitatea de președinte și membru al CNECSTDI. Până la 1 iunie voi încerca să asigur finalizarea sesizărilor în lucru care sunt într-un stadiu avansat de analiză.
Am condus acest consiliu consultativ al ministerului în două perioade: 2016-2017 si din 2020 până în prezent. Am preluat CNECSDTI cu peste 200 de dosare nerezolvate pe rol, și printr-o muncă susținută alături de colegii mei am reușit să ajungem la 5 cazuri pe rol în prezent.
Am întâmpinat dificultăți în sprijinul acordat de-a lungul timpului de minister prin direcția juridică (care a acționat contrar intereselor ministerului și a refuzat cu obstinență să reprezinte CNECSDTI în justiție așa cum cere legea), secretariatul tehnic, multă vreme nefuncțional, și compartimentul de IT. Cu toate acestea, ne-am încăpățânat să continuăm, iar unele probleme s-au rezolvat parțial (secretariatul), altele s-au cronicizat. Am crezut în datoria noastră de a analiza cu obiectivitate și cu răspundere sesizările primite, în contextul în care activitatea în cadrul consiliului nu este activitatea de bază a membrilor. Menționez aceste aspecte deoarece fără o reforma structurală și funcțională a ministerului și a compartimentelor acestuia activitatea consiliilor consultative va fi mereu problematică.
Dincolo de dificultățile întâmpinate în ultimii ani, trebuie precizat că CNECSDTI este în momentul de față un organism consultativ perfect funcțional în sine, cu o componență foarte bună și cu membri care se implică mai mult decât le solicită această poziție de membru – mă refer la doamna Dr. Raluca Andone care ne asigura apărările in justiție in locul Direcției juridice a ministerului.
Am beneficiat în ultimii ani și de sprijinul conducerii ministerului – ministru, secretar de stat, consilier ministru, sprijin care este însă umbrit de constanta incapacitate sau chiar lipsa de voință a compartimentelor interne ale ministerului de a-și exercita atribuțiile legale.
Acestea fiind zise, ajungem la motivul demisiei mele: incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta Hotărâre 40/2023, adoptată fără participarea reprezentanților UBB, care contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea mea.
Chiar dacă cazul L. Bode a fost unul intens politizat, analiza tezei/cărții trebuie să fie una simplă și obiectivă:
1. Există evident exagerări în sesizarea inițială de genul „traducerile din engleză trebuie puse între ghilimele”, deși traducerea este deja o minimă parafrază. Autorul citat nu a scris în limba română ca să necesite ghilimele. Dacă este citată sursa, nu poate fi încadrat ca plagiat. Acest lucru a fost evidențiat și de Comisia de etica a UBB.
2. Dacă sunt paragrafe a căror sursă nu este citată sau paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt din română fără utilizarea ghilimelelor ne aflăm în prezența plagiatului.
Hotărârea Comisiei de etică a UBB a evidențiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, prin urmare nu pot fi acceptate soluțiile extreme de genul „tot ce a fost sesizat este plagiat” sau „nu este niciun plagiat” (cum spune Hotărârea 40/2023). Hotărârea 40/2023 este fără nuanțe, și asta este inacceptabil, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2022 a UBB cât și practica anterioară a CNECSDTI.
Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare.
Prin urmare, ar fi imposibil să menținem o practică unitară la CNECSDTI în analiza unor sesizări viitoare, deoarece ar trebui să ignorăm mereu existența Hotărârii 40/2023.
Cu sentimentul că mi-am adus aportul la revigorarea acestui consiliu și la funcționalitatea lui, vă asigur Domnule Ministru de toata considerația mea, vă mulțumesc pentru susținere și vă doresc succes în activitate.
Cu gânduri bune,
Prof. dr. Dacian C. Dragos
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioana Radu 8392 Articole
Author

17 Comentarii

 1. Da si ?!! Numai poate Bode de demisia lui!!! A obtinut ce a vrut si pot sa isi dea cu totii demisia. Daca era onest ridica in presa,de la inceput acest profesor, decizia acestei comisii. Demisia lui s-a fasait.

 2. Cel mai tare îmi place cuvântul „dihotomie”, adicatelea unii șmecheri l-au albit pe Bode și alții s-au abținut. Bode, Ciuca, Ciolacu, Citu etc sunt produsul final al educației românești. Așa că ce ați semănat aia culegeți! Toți niste inculți și vânzători de țară în interes personal!

 3. Și-a dat demisia pt că știe cum CLICA MAFIOTA numită PNL a cumpărat voturile

 4. ” deși traducerea este deja o minimă parafrază. ”
  -Prof. dr. Dacian C. Dragos e o LEPRA!

  „standardul” il reprezinta DREPTUL DE AUTOR:
  -desenam ceva, o molecula, patentam,
  avem DREPT DE AUTOR ASUPRA TRADUCERII IN SUBSTANTA CHIMICA DESTINATA CONSUMULUI!

  EVIDENT
  exista cel putin 2 nivele de furt intelectual:
  1.grosier,rudimentar, cu xerox ,copy-paste,cu google translate
  2.cu calificare – se furata IDEEA si se prezinta ca original!

  repetam:
  -ne place sau nu ne place
  STANDARDUL E DAT DE LEGEA DREPTULUI DE AUTOR!

  ghilimele sint cele care fac ATRIBUIREA, indicarea autorului, a originalului:
  EVIDENT CA PUTIN -de exemplu!-
  a spus ca „vom face denazificarea; elitele vestice au vina!”

  -tema de casa:
  aflati cine a spus prin tembeliziuni in primavara lui 2020
  din fatza mausoleului din str. Batishtei nr. 25
  ” cetatenii sa respecte auto-izolarea DISPUSA! „,
  poate are de gand sa nege!

 5. ” deși traducerea este deja o minimă parafrază. ” -Prof. dr. Dacian C. Dragos

  ” este o clică internatzionala dezradacinata care a secatuit sangele Poporului! ”
  -nu e nicio parafraza la mijloc,
  e parerea NOASTRA!

 6. Plagiatul lui Bode se vede de pe Lună.
  Pe lângă Bode sau măCiucă, Ponta și chiar KuKuveaua au fost niște ageamii…
  Demisia e de apreciat. Încă sunt oameni cu coloană vertebrală într-o grămadă de râme oportuniste.
  RESPECT !

 7. ” deși traducerea este deja o minimă parafrază. ”
  -propaganda ceaushista avea fraza
  „sa lucram neabatut la TRANSPUNEREA IN FAPT a pretioaselor indicatii ale genialului Conducator tovarasul….”
  uite de unde stim autorul „maretzelor impliniri” FACUTE FARA DREPT!
  (ortacii Patriei nu au drept de autor, nu poarta raspunderea decat pentru erorile la copiere:
  Tovarasul a INDICAT o macheta de maxim 1 metru cub – a iesit „Casa Poporului”!)

 8. @Jefuitorii
  „…. Așa că ce ați semănat aia culegeți! …”

  -iar Stelutza cea de sus
  oare ce-o avea de spus?
  -Socialismul spune ea
  construieste-n Tara mea!

  demisionarul e dr. si el,
  ha!

 9. Cam atâti mai sunt oameni cu coloana in Romania. Din 12 oameni doar unul și-a dat seama cat e de periculos să girezi un penal, un hot, un parvenit, astfel încât sa acceadă încă un mandat la interne. Deșteptarea României…

 10. CCR explică de ce carantina și autoizolarea sunt neconstituționale …
  › Stiri actuale
  1 iul. 2020 · CCR solicită guvernului să stabilească această măsură prin lege. … respectiv garanţiile care protejează cetăţenii de o eventuală aplicare …

 11. Onorabilă demisia profesorului Dacian, dar el ce credea când a intrat în latrina eticii de partid, că un consiliu național înșurubat politic are vreo statură etică, chiar și științifică? Eventual etica berzei în balta cu broaște.

 12. Da-ti demisia matusa Bode !Esti ca o babaciune de la tara ,grasa ,cu 3 randuri de gusa Stii sa te hlizesti exact ca baba Lucica dar macar ea punea baticu’in dreptul gurii cand se hlizea Da-ti demisia ,ca ai facut destul circ cu rahatul ala de teza copiata de pe la altii Chiar nu mai ai rusine?Domnule Ciuca si dumneata la fel! Trageti partidul in jos cu atitudinea voastra de magari incapatinati !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.