Depresia și izolarea, mai grave decât obezitatea

Cifre tot mai alarmante arată că sănătatea românilor este tot mai afectată de depresie și de izolare socială, în comparație cu obezitatea, de exemplu. Depresia este o boală din care foarte mulți nu pot ieși singuri, indiferent de câtă voință ar avea. Șomajul, un deces în familie, un divorț ori lipsa susținerii celor apropiați sunt printre principalele motive care contribuie și chiar adâncesc tristețea. Iar cei afectați nici nu se mai simt în stare să ceară ajutor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează cifre potrivit cărora un român din 10 suferă de tulburări depresive. Aproape 4% din bărbaţi şi peste 5% din femei au deja un diagnostic. Bolnavii sunt trataţi cu medicamente pentru a-şi găsi echilibrul. Femeile, după ce nasc, ies din viaţa activă în jur de un an; nu merg la serviciu şi ies puţin în oraş, fapt pe care societatea noastră îl vede ca normal, dar care pe ele le afectează, ducând de multe ori la depresia post-partum. Tot femeile suferă mai mult după o despărţire, un divorţ sau chiar un deces. La bărbaţi, principala sursă a tristeţii e un venit inconstant, care naşte frustrări şi randament scăzut.

Surprinzător, izolarea de semeni are acum drept sursă şi comportamentele nou-dobândite pe reţelele sociale; jumătate dintre români îi trec, mental, la „prieteni“ şi pe necunoscuţii abordaţi pe net. Unii ajung să nu-şi mai dorească alte contacte umane în viaţa reală. Depresia şi izolarea socială îşi fac loc şi în viaţa de cuplu. Gândiţi-vă cât de frecvent vă ţineţi partenerul de mână sau în braţe atunci când sunteţi acasă, nu cumva mai degrabă staţi lângă el sau ea, fiecare butonând telefonul? E o problemă şi dacă unul dintre soţi face acest lucru, în timp ce altul tânjeşte după atenţie şi apropiere.

Psihologii spun că simplul gest de a conversa cu persoana iubită pe Facebook, adică în public, deşi aceasta vă este alături fizic, e un semn de compensare a singurătăţii în relaţie. Există totuşi o veste bună: din 2.000 de români chestionaţi într-un proiect al psihiatrilor, jumătate au recunoscut confruntarea cu un episod depresiv.

Despre Sonia Teodorescu Articolele 75
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*