Deputatul de care nu a auzit nimeni

Turcii și tătarii din Dobrogea au rămas fără reprezentare în Parlament în avantajul… ungurilor. Deși în număr de până într-o mie în sud-estul României, etnicii maghiari au un deputat de Constanța, grație algoritmului redistribuirii mandatelor după alegerile parlamentare din decembrie al anului trecut. Antal Istvan-Janos, de profesie inginer zootehnist, este originar din Satu Mare, dar se numără printre puţinii maghiari din zona Dobrogei.

Scorul cu care au intrat maghiarii din Constanța în Parlament este unul de-a dreptul hilar – doar 900 de voturi, cu aproape 1.100 de sufragii mai puține decât la alegerile parlamentare din 2012. Culmea ironiei este că UDMR chiar are și organizație la Constanța. Nu știe niciun român de existența ei, să nu mai vorbim de turcii și de tătarii de rând, care încă visează că au un deputat care le protejează interesele. Doar conducerea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România știe adevărul și nu se bucură deloc. Ratarea intrării în Camera Deputaților în favoarea maghiarilor a stârnit un adevărat război de gherilă în interiorul UDTTMR, finalizat în mod cât de cât pașnic.

„Secuimea nu e la malul mării!“

„Ce să caute la Constanţa un parlamentar UDMR? Noi nu avem unguri aici. Noi suntem turci sau tătari și mai sunt câțiva, dar doar câțiva bulgari și machidoni. Secuimea nu e aici, ci spre centrul și nordul țării. Noi avem deputat turc sau tătar, cum am avut mereu“, se declară convins Gelil Erdoğan, care iese de la rugăciunea de seară din moschea Carol I din Piața Ovidiu, Constanța. Dincolo de convingerile personale, algoritmul politicii a adus UDMR ca surpriză maximă la malul mării și din cauza unor voturi ale românilor din Australia și din Africa, dar și din pricina certurilor dintre turci și tătari. Scandalurile interne din toamna lui 2016 au făcut ca nici candidatura turcilor, nici cea a tătarilor să nu fie acceptată de Biroul Electoral Central. „Voi milita pentru drepturile tuturor maghiarilor din zona de sud-est a Carpaţilor, dar şi pentru toţi dobrogenii“, promitea noul deputat Antal Istvan-Janos, în iarnă, la preluarea mandatului. Acesta a fost primul candidat de pe lista UDMR Constanţa. Despre el se spune în UDMR că ar fi mai atașat de Constanța decât de orașul său natal, Satu Mare. Antal s-a stabilit la malul mării în urmă cu șase ani. Pasionat de cai, acesta a fost directorul Hergheliei Mangalia între 2012 și 2015, apoi a lucrat în Port, la Grup Servicii Petroliere, ocupându-se de baza hipică a operatorului economic.

Se luptă cu… drepturile de autor

În afară de pasiunea pentru cai, pe care și-a păstrat-o și după preluarea mandatului de deputat, Antal Istvan-Janos încearcă să facă față cerințelor pe care le presupune noua sa ocupație. Acesta nu este totuși complet străin de treburile Parlamentului, pentru că a fost în 1992 șef de birou senatorial, dar nici nu e vreun lider politic înnăscut. Deputatul UDMR de Constanța s-a luat, mai nou, la trântă cu Oficiul Român pentru Drepturile de Autor. Istvan e supărat de faptul că Oficiul Român pentru Drepturile de Autor are în subordine mai multe firme care se ocupă de colectarea banilor din diverse unități alimentare. În opinia sa, aceste „colectări“ s-ar face netransparent, după cum este menționat și în mai multe sesizări depuse. „Suntem de acord că dacă intrăm la un bar, ascultăm o muzică, ne simțim bine și plătim cota parte din acea plăcere interpretului, compozitorului, numai că ORDA are în subordine câteva SRL-uri, cele mai mici baruri, la care merge cu pretenții materiale neverificabile. Trebuie neapărat să fie o ordine. ORDA are colaborare cu niște instituții care merg și colectează acei bani, care ajung într-un mediu cenușiu, netransparent. Am discutat în comisia de cultură și mi s-a confirmat că sesizările sunt fundamentate“, susține deputatul UDMR. Istvan dă asigurări că va încerca să găsească o soluție viabilă pentru ca respectivii bani să aibă un circuit clar și transparent, pentru a nu mai primi plângeri la Parlament.

Legile pentru maghiari, făcute doar în grup

UDMR a moștenit o meteahnă legislativă de la PRM, și anume conceperea și semnarea proiectelor de acte normative în grup. Astfel, indiferent dacă un parlamentar al Uniunii a avut sau nu vreo contribuție minimă pentru un potențial proiect de lege, acesta apare ca și co-inițiator. În acest mod, niciun ales nu ajunge în gura presei ca fiind codașul legislativului sau al familiei politice din care face parte. Această strategie de lucru este confirmată și de deputatul Antal Istvan-Janos, care declară că, deși îi reprezintă pe constănțeni, nu poate face minuni de unul singur nici pentru aceștia și nici pentru maghiari.

„Orice iniţiativă individuală din partea colegilor se discută la şedinţele de grup. Noi suntem foarte disciplinaţi!“, a devoalat udemeristul de Constanța.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.