Descindere la arhiva SIPA: „Să ne facem o impresie”

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA vor vizita, joi, 26 octombrie, arhiva, președintele Comisiei Șerban Nicolae susținând că aceștia nu vor avea acces la informații ci vor să își facă „o idee” despre cum stau lucrurile acolo.

„La finalul zilei vom efectua o vizită la sediul ANP, cel care depozitează și arhiva fostei SIPA/DGPA ca să permită să ne facem o impresie, o idee în legătură cu modul în care sunt stocate asemenea documente, care este zona de acces, care sunt măsurile de siguranță luate. Printre altele, trebuie să verificăm și dacă au fost semnalate de către instituții abilitate sau de către observatori ocazionali incidente de securitate: persoane care au intrat neautorizat, persoane care au încercat să sustragă, să distrugă, să fotocopieze documente din arhiva acestei instituții sau să manipuleze în orice alt mod informațiile conținute acolo. Dacă sunt stocate pe suport de hârtie, dacă sunt stocate pe suport digital, dacă există o sistematizare, o clasificare pe criterii a tuturor acestor date”, a spus Șerban Nicolae.

Potrivit acestuia, membrii comisiei nu vor avea acces la informații.

„Nu se apucă nimeni să intre în calculatoare sau să citească documente de acolo, nici n-am avea voie, nici n-ar fi util pentru ce am avea noi de făcut, ci să ne facem o impresie asupra modului în care a fost utilizat acest spațiu: cum a fost el amenajat, ce măsuri de siguranță s-au luat, camere de vederi, personal de pază, număr de intrări, de guri de acces și așa mai departe”, a spus Nicolae.

Anterior vizitei, vor fi audiați patru foști miniștri ai Justiției.

„Am convenit că, dacă nu există suprapunere de program, următoarea ședință să fie miercuri la ora 10:00. Să invităm patru foști miniștri, defalcat pe câte o oră alocată fiecăruia. Patru foști miniștri din perioada de referință 2004 – 2008: Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu, în această ordine care ține de cronologia în care au îndeplinit funcția de ministru”, a declarat Șerban Nicolae.

Joi a fost prezent la Comisie Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției. Toader a declarat că o persoană publică i-a spus, când a preluat mandatul, că arhiva este „o bombă care ticăie”.

„Când am venit la Ministerul Justiției, cine îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoană publică cunoscută, îmi spunea următorul lucru, într-o discuție absolut informală: „vedeți că la Ministerul Justiției există o bombă care ticăie și față de care trebuie să aveți grijă: se numește arhiva SIPA”, a declarat Tudorel Toader.

Toader susține că la minister încă sunt angajați care au avut acces la arhivă.

„Pe cine pe cine întrebai despre arhiva SIPA parcă îi dãdeai foc. (…) Sunt încã angajați în Ministerul Justiției care au fãcut parte din comisiile acelea care au avut acces în arhiva SIPA la un moment dat. Mi-am fãcut o imagine cât de cât apropiatã de adevărul accesibil mie și atunci aveam de ales. Să tac și eu și să sper ca pe durata mandatului să nu iasă din nou în spațiul public problematica aceasta – deși am fost asigurat că la fiecare ministru s-a pus pe tapet și s-a actualizat problema – sau să încerc să văd despre ce este vorba, sigur, în limita competențelor mele, în limita legii. Am ales această a doua variantã”, a spus ministrul Justiției.

El a mai spus că în arhiva SIPA există cinci categorii de documente: cărțile de muncă ale funcționarilor cu statut special din ANP, documente care conțin informații ce privesc viața privată, documente care conțin informații care țin de Arhivele Naționale, documentelor care pot avea caracterul clasificat în secret de serviciu și documente care conțin informații despre fapte cu caracter penal.

„Acolo, eu am intrat în arhivă, și nu pot să spun că știu ce este acolo, așa, dar cam știu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu își găseau locul (…). Am prezumat că acolo sunt și informații care privesc viața privată. (..) Acele documente, sigur, respectând acest drept fundamental, s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informații, are acces să le vadă, mai în glumă, mai în serios, poate chiar are șansa să-și aducă aminte ce a făcut, poate a mai uitat din ce a făcut, și atunci revede și rememorează”, a spus ministrul.

Recomanda
Ioana Radu 1265 Articole
Author

13 Comentarii

 1. Care considerați că ar fi „obiectivele politice” ale unei astfel de acțiuni, desfăurată în zona de competență a altor „decidenți” ? Considerați că o astfel de comisie ar trebui să precizeze „obiectivul politic” al „activității” , pentru aprobarea unei asemenea „acțiuni” ?

 2. Cum comentați totuși despre faptul că mulți dintre indivizii care ajung parlamentari au și ideea că le sunt permise „fel de fel de inițiative” ?

  • Comentam ca le sunt permise fel de fel de initiative si bine fac ca le au,ca sa afle romanii ce au facut lichelele.

 3. Remarcați totuși că parlamentarii pot institui comisii de anchetă doar în condițiile legii ?
  Considerați că activitatea comisiilor parlamentare totuși nu s-ar putea „suprapune” peste activitatea altor instituii cu atribuții de a evalua sau „ancheta” la ANP , activitatea unor comisii parlamentare de anchetă, așa după cum a constatat și CCR ,putând avea doar scopuri politice ?

  • Lasa,mosule,sa ancheteze,si sa se suprapuna peste mincinosii care musamalizeaza infractiunile,de ce ti-e frica?

 4. ESTE DE ACTUALITATE INCA CHEMAREA LUI GEORGE COSBUC. SA NU DEA DUMNEZEU CEL SFANT, !! SA VREM S-AJUNGEM IN MORMANT. !! SA NI-I ALEGEM PE MISEI !! SI SA MURIM DE GAT CU EI.

 5. MII ESTE CUMPLITA DE RUSINE CA SUNT(!!!fatalitate!!!!),ROMANCA…..si ca traiesc(FATALITATE!!!!),IN ROMANIA!!!!

Comentariile sunt închise.