Descurcăreală de conjunctură

Se spune că „orice naţiune îşi are conducătorii pe care îi merită“. Nici România nu face rabat de la această apreciere. Din contră, o confirmă din plin, atât din cauza activității deloc conforme a propriilor politicieni, cât și din pricina vectorilor decizionali, mai mici sau mai mari, care, în prezent, nu se mai află la „butoanele“ de comandă ale pungii de bani.

Obișnuiți să taie și să spânzure după cum îi duce capul, și la limita legii sau dincolo de îngrădirile ei, foștii parlamentari sau edili nu se dau în lături de la fel și fel de găinării. Toate studiile sociologice făcute după Revoluția din 1989 demonstrează că alegerile greșite pe care societatea le-a tot făcut prin unele voturi ale sale au schilodit democrația. Parcursul democratic nu mai funcționează mai ales pentru că ne-am obișnuit să acordăm încrederea noastră unor neaveniți, care n-au întârziat să-și dea arama pe față.

Ține cu dinții de un cinematograf

Fostul deputat Daniel Oajdea s-a apucat să dea din coate ca să rămână chiriaș și chiar să devină proprietarul unei clădiri din Iași care a fost câștigată în instanță de municipalitate. Fostul pedelist se află la un pas de evacuare, dar refuză să plece cu una cu două. Oajdea a ocupat, în ultimul deceniu, prin firma SC Alba ca zapada SRL, spațiul în care funcționează cinematograful Dacia din Iași. Oajdea vrea să ajungă la șefii din primărie ca să le ceară să rămână în posesia cinematografului Dacia, mai ales că în ultimii ani a și făcut unele investiții în zonă. Fostul deputat nu poate cumpăra cinematograful, așa cum speră, pentru că legea nu-i permite. Și totuși, o decizie a instanței de judecată a ajuns să fie tratată în bătaie de joc și tergiversată de toate părțile implicate în această afacere. Și reprezentanții zonali ai Regiei Autonome de Exploatare și Distribuție a Filmelor România Film trag de timp, să nu lase municipalitatea să intre în posesia cinematografului. RADEF a fost somată să predea cinematografele în baza Ordonanței de Urgență 91/2016 pentru modificarea si completarea OUG 39/2005 privind cinematografia și pentru stabilirea unor măsuri în acest domeniu. După ce va intra în posesia lor, primăria Iașului va trece la proiectarea si reabilitarea acestor imobile, pentru a le reda circuitul artistic. Cinematograful Dacia, cu o capacitate de 250 de locuri, aflat încă sub controlul fostului deputat Daniel Oajdea, ar urma să fie dedicat spectacolelor și proiecțiilor de film pentru copii.

Cristian Florian şi Cristian Adomniţei

Adomniței, chemat în instanță în septembrie

Fostul ministru al Educației și fostul președinte al Consiliului Județean Iași Cristian Adomniței a fost trimis în judecată de actuala conducere a CJ Iași pentru un prejudiciu creat din bani publici de 34 de mii de de lei. A fost înaintată o acțiune la Judecătoria Iași, iar primul termen este programat pentru data de 15 septembrie. Pe vremea când Adomniței se afla la conducerea Consiliului Județean l-a însărcinat pe un consilier liberal, Răzvan Timofciuc, să se ocupe de tipărirea unui raport de activitate a sa pentru perioada 2012 – 2014. Din cele 3.000 de exemplare s-au tipărit doar o sută, dar banii au fost cheltuiți. Șmecheria celor doi liberali a fost descoperită de Camera de Conturi. Raportul controlului a fost transmis reprezentanților Consiliului Județean, iar apoi s-au demarat procedurile legale pentru tragerea la răspundere a pârâților în ceea ce privește sustragerea fondurilor din bugetul instituției. Cristian Adomniței a fost audiat de procurorii DNA și în 2015, într-un alt dosar de corupție. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, dar mandatul de arestare nu a mai fost emis. Conform anchetatorilor, liberalul ar fi semnat un contract de promovare a județului Iași, proiect demarat în toamna lui 2013 printr-o societate. S-au plătit circa 340 mii lei, însa firma respectivă nu a dus la îndeplinire prevederile contractuale, în vreme ce Adomniței a semnat pentru virarea tuturor banilor. Totul a plecat de la un audit intern din Consiliul Județean care ar fi descoperit aceste nereguli. Potrivit unor surse, se pare că mai mulți angajați din instituție, care au descoperit ingineria financiară, ar fi fost amenințați de Adomniței să nu divulge aceste informații.

Fost senator, șomer de lux

Un fost senator PNL de Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, nu a mai candidat la alegerile parlamentare de anul trecut şi a revenit acasă. Acum este şomer indemnizat și susține că nu a reușit să-și găsească niciun post. „Am avut ceva discuţii, până acum nu am reuşit să rezolv problema asta, dar sper să nu mai dureze mult. Se mai întâmplă, asta e. Doar nu am fost rupt de realitate! Ce, nu ştiam că o să fie momente şi momente? Acum, nu este capăt de ţară, doar sunt o grămadă de oameni în situaţia asta, dar sunt chestii care vin şi trec şi gata“, a spus Florian. Întrebat de ce nu şi-a pornit o afacere proprie, Cristian Florian a replicat că „lucrurile nu sunt aşa simple“. Înainte să ajungă parlamentar, Cristian Florian a fost, timp de trei ani, prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud. Anterior, fostul senator a fost angajat, timp de o săptămână, ca şi consilier asistent în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Mai mult, fostul ales nu este deloc sărac lipit pământului. Potrivit ultimei declaraţii de interese publicate pe site-ul Senatului în decembrie 2016, deţine 99 de acţiuni la o firmă din Bistriţa, care aparţine familiei sale. Tot potrivit declaraţiei de interese, cele două firme ale familiei Florian au câştigat, în perioada 2008-2014, şapte contracte din fonduri publice, în valoare totală de aproximativ 4 milioane lei, fără TVA, pentru lucrări la şcoli, locuinţe sociale, instituţii culturale şi pentru amenajarea unui „parc social“ într-o comună de munte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.