Desființarea unui grad de jurisdicție, decizie administrativă despre care premierul Victor Ponta a vorbit pentru prima dată aseară la Antena 3 în emisiunea lui Victor Ciutacu, este într-adevăr o măsură capabilă să ducă la degrevarea instanțelor și, implicit, la scurtarea termenelor de judecată. Procedural vorbind, și în România un proces ar putea avea astfel un termen rezonabil, petenții nemaifiind obligați să aștepte cu anii soluția instanței de judecată.
Prin măsura enunțată aseară de premier, forma ar fi într-adevăr rezolvată. Ce te faci însă cu fondul problemei?
În ultimii ani numărul plângerilor înregistrate la CEDO a crescut alarmant. La fel, și hotărârile de condamnare a statului român. Nu mai vorbim de cuantumul despăgubirilor la care a fost obligată România. Din păcate, având în vedere circul derulat ieri la CSM, singura autoritate ce are în competență prin intermediul inspecției judiciare sancționarea abaterilor magistraților, reiese clar că nicio măsură luată de Guvern, acum, nu va rezolva fondul problemei justiției românești.
Până când magistrații nu vor fi sancționați, penal sau/ și pecuniar, după caz, atunci când există dovada certă că au încălcat legea prin hotărârile date, așadar până când răspunderea pentru hotărârile pronunțate va rămâne doar un principiu fără aplicabilitate, nu vom putea vorbi de o reformă reală a justiției românești. Cu toate consecințele ce decurg de aici… De aceea, în contextul reformelor constituționale preconizate în cursul acestui an, cred cu tărie că fondul reformării justiției este una dintre temele prioritare ce trebuie dezbătute cu foarte mare atenție.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.