Medicul nutriționist Mihaela Bilic vine în întâmpinarea celor care se plâng de balonare, tulburări digestive sau dureri abdominale și detaliază factorii declanșatori sau agravanți, precum și regimul care poate preveni aceste probleme.
”Toată lumea se ferește de carbohidrați- lactoza, fructoza, manitolul, sorbitolul sunt puse pe lista neagră a ingredientelor care ridică probleme și intoleranțe alimentare. Chiar și cei care nu suferă de sindromul de colon iritabil au ajuns să evite carbohidrații care fermentează rapid în intestin de dragul unui abdomen plat/nebalonat, Regimul FODMAP este acronimul de la oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili, iar dieta propune o alimentație în care este redus la maxim consumul acestor zaharuri, în dorința de a scăpa de disconfortul intestinal”, spune nutriționista.
Potrivit Mihaelei Bilic, alimentele ușor fermentabile, cu conținut crescut de FODMAP sunt anghinarea, mazărea, sparanghelul, broccoli, conopida, ceapa, prazul și ciupercile. Același efect îl au și fructele uscate, merele, smochinele, cireșele, mango, piersicile, perele, prunele sau toate produsele pe bază de grâu, secară și orz.La acestea se adaugă toate produsele de patiserie și cofetărie care conțin zahăr, plus băuturile dulci și sucurile.
Opțiunile sărace în FODMAP, numite chiar alimente anti-balonare, sunt morcovul, castravetele, fasolea verde, ridichile, spanacul, dovlecelul, varza, salata, roșiile, portocalele, clementinele, mandarinele, kiwi, grepfrut, struguri, banane, căpșuni, zmeură, pepene sau ananas.
La capitolul dulciuri se poate folosi siropul de arțar și ciocolata neagră. Nucile și alunele sunt permise, la fel și toate alimentele proteice: ouă, carne albă și roșie, pește, fructe de mare.
”Oricine suferă de tulburări digestive și disconfort abdominal poate să apeleze la această dietă și să reducă cantitatea de FODMAP din alimentație. Se începe cu eliminarea lor completă timp de 6-10 săptămâni, apoi se reintroduc treptat unul câte unul, ca să fie descoperit care dintre FODMAP este vinovat de apariția problemelor digestive. Regimul trebuie completat cu suplimente cu probiotice, care să echilibreze și să întărească microbiota intestinală”, precizează Mihaela Bilic.
de la 15 ani beau cafea solubila cata cafea atata zahar si orice leguma, orice aluat si am fost in indicele 25 grasimea se aduna datorita metabolismului care se schimba ca si maduva din oase intai rosie apoi galbena si apoi cenusie de la hematopetica, la tesut adipos si apoi tesut conjunctiv cand ”ne pietrificam” pt a pleca…