
Cu toții știm că fructele și legumele reprezintă baza unei diete echilibrate. Cel puțin așa suntem educați de mici. Dar de ce sunt mai exact bune legumele pentru tine? Care sunt beneficiile legumelor? În acest articol, vă vom arăta toate beneficiile consumului de legume.
Beneficiile legumelor: motive întemeiate să le mănânci în fiecare zi
Legumele: o grupă alimentară cu puține calorii…
Principalul avantaj al legumelor este faptul că au o compoziție foarte specială, adică furnizează foarte puține calorii, fiind în același timp foarte bogate în nutrienți (voi vorbi despre acest lucru în punctele următoare).
Conținutul caloric este foarte scăzut, dar sunt și foarte bogate în substanțe nutritive (voi vorbi despre acest lucru în punctele următoare). 20 până la 50 de calorii pe porția de 100 de grame. Datorită densității lor energetice scăzute, legumele, precum morcovii, pot fi consumate fără teamă la fiecare masă, indiferent de vârstă sau de regimul alimentar, chiar dacă vrei să slăbești (ai grijă la excesul de grăsime care le poate îngreuna).
…dar bogate în vitamine și minerale
Sărace în calorii, desigur, dar nu lipsite de interes! Legumele au avantajul de a fi bogate în diverse substanțe nutritive. Sunt bogate în fibre, în vitamine și în diverse minerale.
Legumele sunt o sursă interesantă de vitamine, în principal hidrosolubile: vitamina C, provitamina A sau betacaroten găsit în morcovi în special sau chiar vitaminele din grupul B.
Acestea sunt deosebit de bogate în potasiu.
Acestea conțin, de asemenea, calciu (mai ales în varză), magneziu, fier, cupru (legume cu frunze, de exemplu spanacul) și sulf (varză, ceapă, usturoi, praz, napi, ridichi).
Ele sunt principala noastră sursă de vitamina C
Pentru că sunt consumate în cantități semnificative (cel puțin atunci când sunt respectate recomandările), legumele, precum morcovii, sunt principala sursă de vitamina C din dieta noastră. Vitamina C joacă un rol esențial în organismul nostru, fiind un antioxidant și un stimulent al sistemului imunitar.
Ele contribuie la hidratarea noastră
Legumele sunt sărace în calorii datorită conținutului ridicat de apă. De fapt, apa este principala componentă a legumelor, reprezentând în medie 90% din compoziția lor [1]! Prin urmare, acestea reprezintă o modalitate excelentă de a furniza organismului nostru cantitățile de apă de care are nevoie.
(1) Unele legume sunt deosebit de bogate în apă, cum ar fi castraveții, salata, ridichile, anghinarea și roșiile.
Ajută la digestie
Legumele sunt o sursă importantă de fibre. Printre altele, acestea ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui bun tranzit intestinal. De asemenea, trebuie amintit că o alimentație bogată în fibre este protectoare: ajută la reducerea riscului de apariție a supraponderalității sau a anumitor patologii (diabet, boli cardiovasculare sau cancere digestive).
Fibrele prezente în plante sunt compuse în principal din celuloză. Aceasta din urmă accelerează tranzitul, de unde și rolul laxativ cunoscut al anumitor legume. (Notă: gătitul și tocarea reduc efectul laxativ al celulozei).
Îmbunătățesc echilibrul nostru acido-bazic
Legumele sunt alimente „alcalinizante”, adică pot compensa parțial sau total efectele unei diete prea acide. Amintiți-vă că, pentru a funcționa corect, corpul nostru trebuie să mențină un anumit echilibru numit sistemul de echilibru acido-bazic. Acesta este măsurat prin pH-ul organismului, care trebuie menținut la un nivel adecvat: nu trebuie să fie nici prea acid, nici prea alcalin sau bazic.
Consumul suficient de legume, precum morcovi, broccoli sau cartofi dulci, împiedică organismul nostru să devină prea acid și limitează astfel apariția bolilor legate de o alimentație acidă (osteoporoză, pietre la rinichi, hipertensiune, rezistență la insulină, accidente vasculare cerebrale, anumite tipuri de cancer etc.).
Sunt benefice pentru sănătatea oaselor
De multe ori, avem tendința să credem că produsele lactate sunt bogate în calciu și că, prin urmare, reprezintă principalul grup de alimente pe care trebuie să le alegem pentru a preveni osteoporoza. Cu toate acestea, se știe acum că aportul de calciu nu este singurul parametru de care trebuie să se țină cont atunci când avem grijă de oasele noastre. Alte substanțe nutritive joacă un rol important, cum ar fi cele care se găsesc în legume.
Legumele sunt bogate în potasiu și magneziu, două minerale care întăresc acțiunea calciului asupra oaselor. Prin urmare, acestea sunt la fel de esențiale ca și aportul de calciu în sine. În plus, efectul alcalinizant al legumelor are, de asemenea, un efect protector asupra densității osoase.
Oferă sațietate
Datorită conținutului lor ridicat de fibre, legumele sunt alimente sățioase. Acestea oferă sațietate după masă, limitând astfel riscul de ronțăială între mese. Trebuie consumate într-o cantitate cât mai mare, la fiecare masă.
Ne protejează de stresul oxidativ
Legumele sunt o sursă importantă de antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi, substanțe care deteriorează celulele organismului și care sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a celulelor noastre. Prin urmare, legumele joacă un rol puternic în neutralizarea stresului oxidativ, care este cauza multor boli degenerative.
Baaa, daca nu ne spunea R.C, nu stiam! N-aveti decat sa va furajati voi. Poate vreti si viermi, sau greieri.
Daaaa! Legume fara limita, fructe in functie de perioada si calitate. Acum sunt perfect de consumat gutuile care contin toate vitaminele necesare organismului, e baza de pornire pentru dozarea din primavara cu 10 zile din fiecare luna de primavara pentru consum de suc din, reteta: 1 mar, 1 morcov, telina cat o nuca mai mare, 1 lamaie, 1 portocala zemoasa, 1sfecla rosie mica. Se curata, se spala, se toaca, se pun in storcator pentru extragere suc, se adauga in suvul extras 1 lingura de miere de albine. Sa aveti pofta de sanatate pe continuitate!
La cat sunt de scumpe legumele si fructele „dieta” cu asa ceva e un moft ce si-l pot permite doar parlamentarii,judecatorii,procurorii,adica bugetari cu salarii foarte mari ! Restul muritorilor de rand mananca ce-si permit toti saracii :carne,paine si circ !
Asa e dar sa nu fie pline de pesticide si insecticide, ca cele din galantare. Sau cele ucrainene.