Din banii adunaţi pentru Cuminţenia Pământului câștigă și băncile

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, marţi, la Alba Iulia, că toţi banii colectaţi în cadrul subscripţiei publice naţionale ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, vor fi returnaţi donatorilor, iar la acest moment sunt discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru că procedura de rambursare a banilor implică şi comisioane bancare, estimate între 100 şi 200.000 de lei.

„În acest moment există discuţii cu Ministerul de Finanţe pentru că rambursarea banilor implică costuri de comisioane bancare şi costuri de rambursare a banilor de către operatorii de sms-uri. Există o cifră, nu este finală, este doar estimată între 100 şi 200.000 de lei comisioane. Vom identifica sursa dacă nu vom reuşi să negociem cu băncile să nu perceapă aceste comisioane, iar banii vor fi rambursaţi conform hotărârii de guvern până la 31 decembrie 2017, urmând să vedem ce facem mai departe” a spus Romaşcanu.

Potrivit acestuia, toţi banii vor fi daţi înapoi până la sfârşitul anului, însă statul român nu renunţă la ideea de a achiziţiona opera şi doreşte să apeleze la dreptul de preemţiune, însă pentru o sumă mai mică de 5 milioane de euro care ar fi fost stabilit de două comisii independente.

„Nu s-a renunţat la ideea de a se achiziţiona. Statul român are drept de preemţiune ori de câte ori această sculptură va fi scoasă la licitaţie. Este o chestiune pe care am mai spus-o este foarte greu să preţuieşti inestimabilul dar când se face o tranzacţie va trebui să aibă un preţ. Preţul pe care două comisii independente l-au decis este cel de 5 milioane de euro. Noi aşteptăm să se ramburseze toţi banii. Îmi doresc să existe un nou consens naţional pentru achiziţia acestei opere de artă şi în condiţiile în care vom găsi înţelegere la cei care o deţin vom putea merge mai departe”, a mai spus ministrul Culturii.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a participat, marţi, la Alba Iulia, la şedinţa Comisiei Parlamentare pentru Centenar, întâlnire organizată la Universitatea „1 Decembrie 1918” şi la care au participat parlamentarii membri ai comisiei, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene dar şi reprezentanţii unor organizaţii patriotice.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi. Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.